nlc.hu
Sztárok

Királyi szerelmek

Vakrandi, szerelem első látásra, kerítő testvérek – Így kezdődtek a híres királyi kapcsolatok

Erzsébet királynőtől Harry hercegig. Így ismerkedtek meg későbbi házastársaikkal a brit királyi család leghíresebb tagjai.

II. Erzsébet és Fülöp herceg

1939 júliusában a 13 éves Erzsébet hercegnő elkísérte szüleit a Dartmouth Britannia Királyi Tengerészeti Főiskolára. Ott ismerkedett meg a 18 éves Mountbatten Fülöp kadéttal, akinek az volt a feladata, hogy egész hétvégén szórakoztassa Erzsébetet és Margit hercegnőt. Az egyetem teniszpályáin játszottak és a királyi jachton vacsoráztak. A későbbi királynő gyakorlatilag azonnal szerelembe esett, és ettől a naptól kezdve egyáltalán nem vett komolyan más udvarlót. Fülöp nagybátyja, Lajos Ferenc battenbergi herceg (vagy Mountbatten Lajos Ferenc) évtizedekkel később egy levélben így írt Károly hercegnek a sorsdöntő találkozásról: „Az édesanyád soha többé nem gondolt komolyan senki másra a dartmouth-i találkozás után.”  Nyolc évvel és egy háborúval később a Westminster apátságban házasodtak össze. Idén novemberben ünneplik 73. házassági évfordulójukat.

Erzsébet hercegnő és Fülöp herceg

Erzsébet hercegnő és Fülöp herceg (Fotó: Central Press/Getty Images)

Margit hercegnő és Antony Armstrong-Jones

A divatikon Margit hercegnő 1958-ban, három évvel azután, hogy kényszerből megszakította kapcsolatát az elvált Peter Townsenddel, egy vacsorán vett részt egyik udvarhölgye, Elizabeth Cavendish társaságában. Itt találkozott Antony Armstrong-Jonesszal. Néhány hónappal később a hercegnő portrét készíttetett magáról Armstrong-Jonesszal. Életrajzírója, Anne de Courcy következőképpen írja le a találkozót: „Tony a szokásos módon dolgozott. A legnagyobb udvariassággal utasította, hogyan váltogassa a ruháit, az ékszereit és pózokat. Ugyanakkor viccelődött, elcsevegett vele a közös barátokról szóló pletykákról és a színházi fényekről, melyeket fényképezett.” Margit, aki megszokta a feltétel nélküli tiszteletet, még soha nem tapasztalt hasonlót. Hamarosan egymásba szerettek, és 1960-ra bejelentették az eljegyzésüket.

Margit hercegnő és Antony Armstrong-Jones

Margit hercegnő és Antony Armstrong-Jones (Fotó: Getty Images)

Diana Spencer és Károly herceg

Károly herceg 1977-ben találkozott először az akkor 16 éves Dianával a Spencer család althorpi birtokán, ahol később Dianát eltemették. A herceg akkoriban a nő nővérével, Sarah-val randevúzgatott, akivel azonban hamarosan szakítottak, állítólag azért, mert a lány nyilatkozott a sajtónak a románcról. Diana és Károly kapcsolata 3 évvel később szökkent szárba: vidéki kirándulásra mentek a közös barátaikkal, majd vitorlázni utaztak Cowes-ba, nem sokkal később pedig meghívást is kaptak a királynő balmorali birtokára is. Amikor 1981-ben bejelentették az eljegyzésüket, Sarah azt mondta az újságíróknak: „Én mutattam be őket egymásnak. Kupidó vagyok!”

Diana Spencer és Károly herceg

Diana Spencer és Károly herceg (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Kate Middleton és Vilmos herceg

Bár Vilmos herceg és Kate Middleton ugyanazokban a társadalmi körökben forogtak, szerelmük a skóciai St. Andrews Egyetemen kezdődött. Az első évben ugyanabban a kollégiumban éltek, és mindketten művészettörténetet tanultak. Egy ideig csupán barátok voltak. Robert Lacey történész Brothers Battle című könyve szerint Middleton egy partin észrevette, hogy egy diáktársnőjük erőszakosan nyomulni kezdett Vilmosra, ami a hercegnek igen kellemetlen volt. Kate ekkor odalépett hozzá és átkarolta, mire Vilmos annyit mondott: „Ó, sajnálom, már van barátnőm.” 2002-ben aztán egy jótékonysági divatbemutatón Middleton áttetsző ruhában lépett a kifutóra, mire Vilmos odasúgta egy barátjának: „Kate dögös.” Másodévben már a campuson kívül, de ugyanabban a házban éltek és ebben az időszakban szerettek egymásba. Bár 2007-ben egy rövid időre szakítottak, 2010-ben bejelentették az eljegyzésüket, a következő év tavaszán pedig össze is házasodtak.

Kate Middleton és Vilmos herceg

Kate Middleton és Vilmos herceg (Fotó: Pool/Anwar Hussein Collection/WireImage)

Meghan Markle és Harry herceg

Meghan Markle-t és Harry herceget egy közös barátjuk egy vakrandin mutatta be egymásnak 2016 júliusában. „Nagyon meglepődtem, amikor beléptem abba a szobába és megláttam” – idézte fel később Harry herceg a találkozást. Néhány héttel később a színésznő és a herceg már közösen utaztak Botswanába, hogy a kíváncsi szemektől távol, alaposabban is megismerhessék egymást. Szerelembe estek, alig másfél évvel később, 2017 novemberében pedig hivatalosan is bejelentették az eljegyzésüket.

Meghan Markle és Harry Herceg (Fotó: Chris Jackson-Getty Images for the Invictus Games Foundation)

Meghan Markle és Harry Herceg (Fotó: Chris Jackson-Getty Images for the Invictus Games Foundation)

Olvass még a brit királyi család titkairól!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top