nlc.hu
Trend

II. Erzsébet szokatlan öltözékei

Láttad már II. Erzsébetet miniszoknyában? Most fogod!

II. Erzsébet öltözködési stílusára különösen szigorú szabályok vonatkoznak, ám az elmúlt évtizedek folyamán vele is előfordult olykor, hogy feszegette ezek határait...

Ha II. Erzsébet megjelenik a lelki szemeink előtt, minden bizonnyal élénk színű, tökéletesen szabott, térd alá élő kosztümöt vagy kabátot és sikkes kalapot visel. Most azonban néhány olyan alkalmat idézünk fel, amikor a megszokott stílusától teljesen eltérő öltözékekben mutatkozott.

Talpig tüllben

II. Erzsébet, Fülöp herceg, John F. Kennedy és Jackie Kennedy

II. Erzsébet, Fülöp herceg, John F. Kennedy és Jackie Kennedy (Fotó: Getty Images)

II. Erzsébet már fiatal királynőként is inkább a konzervatívabb öltözködési stílust képviselte, a királyi család első számú fashionistája a húga, Margit hercegnő volt. Azonban, ha hihetünk az ezzel kapcsolatos szóbeszédeknek – melyek A korona című sorozat cselekményében is visszaköszönnek – John F. Kennedy és Jackie Kennedy 1961-es látogatására készülve a királynő attól tartott, hogy túlságosan régimódinak látszik majd az akkoriban már divatikonnak számító amerikai First Lady mellett. Épp ezért egy különleges, látványos ruhát csináltatott az alkalomra kedvenc divattervezőjével, Norman Hartnell-lel. A kreátor egy világoskék, csupa tüll, vállakat szabadon hagyó, klasszikusan „Disney-hercegnős” báli ruhát álmodott meg az uralkodó számára, mely kétségkívül lenyűgöző darab volt, ugyanakkor Jackie Kennedy a kor legaktuálisabb trendjeinek megfelelő Chez Ninon estélyijéhez viszonyítva mégis divatjamúltnak tűnt.

Leopárdminta

II. Erzsébet

II. Erzsébet leopárdmintásban (Fotó: Getty Images)

A leopárdminta az elmúlt évszázad folyamán szinte évtizedről évtizedre más és más jelentéstartalmat kapott. Az ötvenes években a kor egyik legünnepeltebb divattervezője, Christian Dior értelmezte újra: az ő interpretációjában az elegancia, a kifinomultság, a sikk megtestesítője lett és az is maradt mintegy másfél évtizeden át. A brit uralkodó is ebben az időszakban viselt – igaz, csak elvétve – leopárdmintás kabátot. A fenti kép 1962-ben, a Sandown Park lóversenypályán készült róla.

Miniben

II. Erzsébet

II. Erzsébet Barbadosról hazafelé (Fotó: PA Images via Getty Images)

Az udvari etikett a királyi család nőtagjai számára szigorúan térdeket elfedő szoknyahosszt ír elő.  A miniszoknyák divatjának azonban közülük sem mindenki volt képes ellenállni: az uralkodóházból elsőként a királynő egyetlen lánya, Anna hercegnő viselt minit, később pedig a divatimádó Margit hercegnő is bevállalta a rizikós szoknyahosszt. II. Erzsébet a hatvanas-hetvenes években maga is felvett olykor egy-egy rövidebb szoknyát. A valaha volt legrövidebbet – melyet fotón is dokumentáltak – barbadosi látogatásáról hazafelé viselte.  

Nadrágban

II. Erzsébet és Fülöp herceg 1979-ben, Zambiában

II. Erzsébet és Fülöp herceg 1979-ben, Zambiában (Fotó: Serge Lemoine/Getty Images)

A nadrágviselést ugyan nem tiltja számukra az etikett, azonban tény, hogy az uralkodócsalád nőtagjainak mégis a szoknyákat, illetve az egészruhákat illendő előnyben részesíteniük, a mai napig is. II. Erzsébet közel hét évtizede tartó uralkodása során mindössze néhány alkalommal mutatkozott nadrágban hivatalos megjelenésein: leginkább olyankor, amikor ezt a program jellege indokolta. Az egyik ilyen alkalom volt a királynő és Fülöp herceg 1979-es afrikai útja, ahol az uralkodó egy szafarin, praktikus okokból húzott nadrágot.

Színes-flitteres

A királynő a Királyi Varieté előadásán

A királynő a Királyi Varieté díszelőadásán, 1999-ben (Fotó: Indigo/Getty Images)

Az élénk színek meghatározó elemei II. Erzsébet stílusának, azonban az a kockás-flitteres estélyi, melyet a Királyi Varieté 1999-es díszelőadásán viselt, különösen egyedi és bátor választás volt. Sem korábban, sem pedig azóta nem láthattunk rajta még csak hasonló öltözéket sem. 

Olvass még a brit királyi családról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top