nlc.hu
Baba

Elutasított keresztnevek listája

Itt a frissen elutasított keresztnevek listája

A szülők egyre lelkesebben nyújtanak be kérvényt új utónevek anyakönyvezésre, ezek között azonban akad jó pár olyan, ami nem megy át a rostán.

Mint azt Raátz Judit, a Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa az nlc-nek elmondta, havonta körülbelül 40-50 új kérelem érkezik hozzájuk, az őszi és tavaszi hónapokban általában megemelkedik a benyújtott névötletek száma.

Kismama névlistát ír

Tarolnak a sorozatszereplők, mesefilmek és dupla nevek 

„Új tendencia, hogy megnövekedett az olyan kérelmek száma, amikor valaki magának kér új nevet” – osztja meg érdekességképp a szakember, hozzátéve, hogy lánynevekből kérvényeznek többet a hozzájuk fordulók.

Raátz Judit arra is kitért, melyek azok a nevek, amikre nem szoktak rábólintani: „A legtöbb a különböző idegen eredetű név, amelynek a helyesírása nem felel meg a jelenlegi jogszabályoknak. Ilyen a Lilith, a Rose, a Nora, a Maya, a Dasha vagy a fiúnevek között az Arthur, a Noah vagy a Johann. Sok a török név a különböző sorozatokból, de szívesen választanának a szülők nevet a különböző mesékből, rajzfilmekből is, többen kérvényezték például a Röneszmé és a Pumba nevet is.”

Nagy örömünkre Raátz Judit összegyűjtött nekünk néhányat azokból a nevekből, amiknek az utóbbi időben megálljt parancsoltak a kollégáival. Ezek között szép számmal akadnak ma nagyon divatos dupla nevek, önállósuló becenevek és egyedi névalkotások. Képzeld, az utolsót egy kisfiúnak álmodták meg a szülei, de végül nem kaptak rá engedélyt.

Megnézem
Összes kép (15)

 

 

Nyitókép: Getty Images – Jesus Calonge

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top