nlc.hu
Baba

Újonnan anyakönyvezhető lánynevek

Meg fogsz lepődni: ezek az újonnan anyakönyvezhető lánynevek

Döntött a Névtanács, ha szeretnéd, mostantól akár a Lillemor vagy a Kjókó nevet is adhatod a kislányodnak, de tovább is van. Mondjuk még?

Amikor a szülők olyan nevet szemelnek ki a születendő babájuknak, ami itthon még nem szerepel az anyakönyvezhető utónevek listájában, nem kell azonnal új után nézniük: kérvényezhetik a bejegyzését a Nyelvtudományi Kutatóközpontnál, melynek munkatársai 30 napon belül visszajeleznek, hogy döntöttek a név sorsáról.

Két kislány nevet

Eredetük és jelentésük is sokszínű

Az újonnan bejegyzett keresztneveket hónapról-hónapra frissítik is, mi pedig örömmel üdvözöljük a sok különleges utónevet. A lánynevek közé az elmúlt időszakban igazán különlegesek kerültek, ezek közül osztott meg az nlc-vel néhányat Raátz Judit, a Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa.

Az újonnan bejegyzett lánynevek eredetüket és jelentésüket tekintve is igazán sokszínűek: találunk köztük több skandináv gyökerekkel rendelkezőt, de koreai és japán eredetű keresztnévvel is bővült a lista. Megmutatjuk, melyik jelent méhecskét, tavat vagy épp tükröt.

Megnézem
Összes kép (12)

Nyitókép: Getty Images – ssj414

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top