Itt a frissen elutasított keresztnevek listája

Bagaméri Viki | 2023. Augusztus 18.
A szülők egyre lelkesebben nyújtanak be kérvényt új utónevek anyakönyvezésre, ezek között azonban akad jó pár olyan, ami nem megy át a rostán.

Mint azt Raátz Judit, a Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa az nlc-nek elmondta, havonta körülbelül 40-50 új kérelem érkezik hozzájuk, az őszi és tavaszi hónapokban általában megemelkedik a benyújtott névötletek száma.

Tarolnak a sorozatszereplők, mesefilmek és dupla nevek 

„Új tendencia, hogy megnövekedett az olyan kérelmek száma, amikor valaki magának kér új nevet” – osztja meg érdekességképp a szakember, hozzátéve, hogy lánynevekből kérvényeznek többet a hozzájuk fordulók.

Raátz Judit arra is kitért, melyek azok a nevek, amikre nem szoktak rábólintani: „A legtöbb a különböző idegen eredetű név, amelynek a helyesírása nem felel meg a jelenlegi jogszabályoknak. Ilyen a Lilith, a Rose, a Nora, a Maya, a Dasha vagy a fiúnevek között az Arthur, a Noah vagy a Johann. Sok a török név a különböző sorozatokból, de szívesen választanának a szülők nevet a különböző mesékből, rajzfilmekből is, többen kérvényezték például a Röneszmé és a Pumba nevet is.”

Nagy örömünkre Raátz Judit összegyűjtött nekünk néhányat azokból a nevekből, amiknek az utóbbi időben megálljt parancsoltak a kollégáival. Ezek között szép számmal akadnak ma nagyon divatos dupla nevek, önállósuló becenevek és egyedi névalkotások. Képzeld, az utolsót egy kisfiúnak álmodták meg a szülei, de végül nem kaptak rá engedélyt.

elutasitott nevek (2)
elutasitott nevek (4)
elutasitott nevek (3)
elutasitott nevek
elutasitott nevek (1)
elutasitott nevek (14)
elutasitott nevek (13)
elutasitott nevek (6)
elutasitott nevek (5)
elutasitott nevek (12)
elutasitott nevek (9)
elutasitott nevek (8)
elutasitott nevek (10)
elutasitott nevek (11)
elutasitott nevek (7)

 

 

Nyitókép: Getty Images – Jesus Calonge

Exit mobile version