nlc.hu
Baba

A terhességi hányinger okai

A terhességi hányinger nem a vitaminoktól van!

A reggeli rosszullét sokszor nem is reggeli, hiszen a nap bármely szakában rád törhet, de mitől jelentkezik egyáltalán?

A terhesség alatt jelentkező hányingert és hányást tévesen reggeli rosszullétnek szokták titulálni, pedig szó sincs róla, hogy csupán reggel jelentkezhet a rosszullét. A kismamák között az is egy tévesen elterjedt információ, hogy a terhesvitaminok okoznak hányingert, ugyanis a terhesség első hónapjában a hányinger és hányás patofiziológiája nem ismert, bár valószínűleg metabolikus, endokrin, gasztrointesztinális és pszichológiai tényezők egyaránt szerepet játszanak benne – írják a Nausea and Vomiting During Early Pregnancy című tanulmány szerzői.

A terhességi hányinger okai

A terhességi hányinger és hányás, vagy más néven reggeli rosszullét a terhesség alatt a nők 80 százalékánál előfordul, ám a rendellenesség okai egyelőre tisztázatlanok. A kutatások arra utalnak, hogy több tényező, köztük a genetika és a hormonok is hozzájárulhatnak a hányinger okozta kellemetlenségekhez. A hormonok szintjei a terhesség alatt drámaian megváltoznak, különösen az első trimeszterben. A hormonszintek e kezdeti változása közepes vagy súlyos hányingerrel és hányással jár, bár ez a reggeli rosszullét a második trimeszter kezdetére általában megszűnik.

Az ösztrogén tűnik a legnagyobb ludasnak a hányingerben, ugyanis a terhességi vészes hányásban (hyperemesis gravidarumban) szenvedő terheseknél erőteljesen emelkedett ösztrogénszintet mértek. Egy másik elmélet szerint a terhesség alatti hányinger és hányás evolúciós alkalmazkodás, amely a nőt és magzatát védi a potenciálisan veszélyes ételektől.

A hányingert általában mindenki különböző mértékben tapasztalhatja, íme néhány tényező, amely hajlamosíthat a súlyosabb reggeli rosszullét kialakulására:

  • ikerterhesség;
  • akinek a kórtörténetében már előfordult utazási betegség;
  • akinek korábban migrénje volt;
  • első terhesség;
  • elhízás;
  • nagyfokú stressz.

Bár a hányinger határozottan kellemetlen, szerencsére általában egyáltalán nincs káros hatással a magzatra. Más a helyzet, ha a hányinger olyan mértékűvé válik, hogy semmi sem marad meg a gyomrodban és fogyni kezdesz. Ebben az esetben feltétlenül fel kell keresni az orvost, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem a terhességi hányinger súlyosabb formája áll fenn. A terhességi vészes hányás ráadásul nem az első trimeszter végéig, hanem tovább is kísérheti a terhességet, akár a szülésig is veled maradhat.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Hyperemesis gravidarum tünetei:

  • gyakori hányás,
  • epehányás,
  • vérhányás,
  • kiszáradás,
  • testsúlycsökkenés,
  • kimerültség,
  • túlzott nyálképződés,
  • vitamin- és ásványianyag-hiány.

Függetlenül attól, hogy miért fordul elő, a terhességi hányinger és hányás a súlyosságától függően elég nagy küzdelem egy terhes nő számára.

A hányinger megelőzése és kezelése

A terhességi hányinger és hányás kezelésében leginkább az kell legyen a célunk, hogy megelőzzük, hogy egyáltalán bekövetkezzen. Pár tanulmány megállapította, hogy azok a kismamák, akik már a fogamzás idején is terhességi vitaminokat szedtek, kisebb valószínűséggel szorultak orvosi segítségre hányinger és hányás miatt. Hogy miért? A válasz nem egyértelmű. A kutatók azt feltételezték, hogy egyszerűen az optimális tápláltsági állapot a terhesség kezdetén, vagy a B6-vitamin-bevitel növelése csökkentheti a hányás előfordulását egyes terhes nőknél. Ezek alapján fogalmazták meg azt az ajánlást, miszerint a fogamzás előtti prenatális vitaminok szedése csökkentheti a terhességi hányinger és hányás esélyét, vagy annak súlyosságát, ha mégis bekövetkezik.

Egyes szakértők kétlépcsős eljárást javasolnak a hányinger enyhítésére. Az első lépésben módosítsd az életmódodat, mert az alvási szokások, a testmozgás és az étrend mind befolyásolhatja, hogy mennyire tör rád az émelygés. Az életmódváltás mellett pedig olyan kezeléseket is kipróbálhatsz, mint a gyömbér fogyasztása, amire szintén vannak kutatások, melyekben hatékonynak találták az émelygés ellen. Az viszont elengedhetetlen, hogy minden kezelést beszélj meg az orvosoddal, és hallgass az ő tanácsaira.

Amit kipróbálhatsz:

  • Pihenj sokat, mert a fáradtság súlyosbíthatja a hányingert.
  • Kerüld az olyan ételeket vagy szagokat, amelyek rosszullétet okoznak.
  • Egyél valamit, például száraz pirítóst vagy kekszet, mielőtt felkelsz az ágyból.
  • Fogyassz gyakran és kis adagokban egyszerű, magas szénhidrát- és alacsony zsírtartalmú ételeket – például kenyeret, rizst, kekszet és tésztát.
  • Inkább hideg ételeket egyél, mint melegeket, ha a meleg ételek szagától rosszul érzed magad.
  • Igyál sok folyadékot, leginkább vizet úgy, hogy keveset és gyakran kortyolgatsz, mert ez segíthet megelőzni a hányást.

A cikk létrejöttét a Richter Gedeon Nyrt. támogatta.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top