nlc.hu
Baba

Ötletek babavárásra

Így vásárolj jó ajándékot – Ötletek babavárásra

Egy baba érkezésére jó pár dolgot be kell szerezni a friss szülőknek, kismamáknak, és ilyenkor a szűk ismerősi, családi kör gyakran visz ajándékot babaváróra, vagy a gyermek érkezése után. De vajon mit érdemes venni egy újszülött érkezésére, és mit kell figyelembe venni, amennyiben jól szeretnénk ajándékozni?

Sokan szeretnek meglepetés ajándékot vinni, de valljuk be, csak kevés meglepi talál be, gondoljunk csak az esküvők után felhalmozott ugyanolyan étkészletre, turmixgépre és még sorolhatnánk azokat a holmikat, amikről többen is azt feltételezték, hogy szükség lehet.

Babaváró parti

Fotó: Getty Images

Karen Pine, a Hertfordshire-i Egyetem professzora, a „The Psychology of gift exchange” című kutatásában arra jutott, hogy az Egyesült Királyságban végzett felmérései alapján a nők 89 százaléka, a férfiaknak pedig 79 százaléka játszotta már meg azt, hogy örül egy olyan ajándéknak, amit igazából utált.

De hogyan lehet jól vásárolni?

Minél közelebb áll hozzánk a másik személy, annál könnyebb kitalálnunk, mi az, aminek örülne, és sokat számít az empátia is. Utóbbi segítségével ráérezhetünk, mi az, ami tetszik neki, és mi az, ami nem.

  • A sikeres ajándékhoz vezető út utolsó eleme az erőfeszítés: egy jó ajándék arról árulkodik, hogy a másik fél időt és energiát fektetett bele.
  • Második pont a kommunikáció, beszéljetek az ajándékokról, a legelőrevezetőbb, ha megkérdezed a megajándékozni kívánt személyt, hogy mi az, amire szüksége lenne, így garantált, hogy nem nyúlunk mellé, és így elkerülhető az is, hogy duplikáljatok valamit. Ez gyakran előfordulhat egy babavárás esetén is.
  • Harmadik lépés, próbáld elképzelni, beleképzelni magadat a másik helyzetébe, mi az amire szüksége lehet, mi az amit maga szeretne megvásárolni, kiválasztani, mivel tudsz neki segíteni a legjobban?

Amit inkább ne vegyél babavárásra

Óva intenénk attól, hogy olyan dekorációs holmit vásárolj, ami inkább a te ízlésedet tükrözi, lehet, hogy a friss anyuka nem szeretne fali matricát, baldachint a gyerekágy fölé, a babaruha pedig szintén kényes kérdés, hiszen nehéz megmondani, mekkora lesz a születendő gyermek, így nagyon mellé lehet lőni a mérettel. Hasonlóan lyukra futhatunk bizonyos babakellékekkel, játékokkal, amelyeket a szülők lehet, hogy maguk szeretnék kiválasztani, vagy esetleg úgy érzik, erre nincs szükségük.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a babaváró ajándék nem pusztán a pici babának szól, hanem a szülőknek is. Sokan megfeledkeznek az édesanyákról, és a legtöbbször  kihagyják a képletből az édesapákat.

Érdemes tehát globálisan gondolkodni, hiszen nemcsak gyermek, hanem anya és család is születik, és érdemes az új élethelyzetre funkcionális, praktikus ajándékokat beszerezni, amik megkönnyíthetik az első heteket, esetleg segíthetnek a ráhangolódásban. Íme öt tipp, ami beválhat:

  • Szoptatós párna – megkönnyíti az édesanyák mindennapjait
    Az édesanyák ódákat zengenek róla, általában sokat segít a mellre helyezésre, és abban, hogy a szoptatás időtartama alatt kényelmesen lehessen tartani a babát anélkül, hogy teljesen elfáradna a kar.  A párna átveszi a súlyt, tehermentesíti a kezet.. A szoptatási testhelyzetek is remekül variálhatók mellette, ráadásul a pici is jobban alszik benne, ha összekötjük a két szárát,  a benne keletkező kis fészekben jobban alszik a baba.
    szoptatós párna

    Fotó: Getty Images

    Babakönyv, baba rutinnapló ajándékba – nemcsak szép emlék, de hasznos segítség 

  • Remek babaváró ajándék lehet egy babakönyv, babanapló, ami megőrzi várandóság és a csecsemőkor emlékeit,  és számos verziója van már a piacon. Mi a Lotti Paper babanaplóját próbáltuk ki, amelyek nemcsak nagyon igényes kivitelezésűek, de praktikusak is, az élmények lejegyzetelésén túl fotókat is elhelyezhetünk bennük. Egy babanaplónál fontos, hogy tartós legyen a könyvszerkezet, az olcsó, ragasztott gerincű könyvek hamar megtörnek és gyorsan kiesnek belőlük a lapok. Lotti könyvei spirálos példányok és minőségi papírból készült, időtálló külsővel. Ezeket a szempontokat érdemes szem előtt tartani, amikor babanaplót vásárolsz.
  • Nagy segítség lehet a Baba Rutinnapló is a friss anyukáknak, amelyet a készítője, Jantsek Sarolta, a Lotti Paper alapítója,a  saját jegyzetei alapján tervezte meg, hogy segítsen egy kis rendszert vinni az első 3 hónapba. Amellett, hogy évekkel később szép emlék lehet, hasznos segítségként is szolgálhat testvérek érkezésekor, vagy a későbbi generációknak!

Kedveskedj a szülőknek

  • Bár a barátaid, családtagjaid hamarosan szülőkké válnak, ez nem jelenti azt, hogy megszűnnek azok lenni, akiket eddig megismertél, ezért nyugodtan vihetsz nekik olyan ajándékot is, amiről tudod, szeretnek. Legyen az egy finom, kézműves csokoládé, vagy jó minőségű bor – utóbbiból mondjuk főleg csak apa tud majd inni –, esetleg egy ajándékutalvány.

Pipere holmik a regenerálódáshoz

  • Szülés után kell némi idő, hogy a nők teste regenerálódjon, erre az időszakra lehet vásárolni olyan ajándékot, ami kényezteti az anyák bőrét. Testápolók, olajok, stria elleni krémek széles választéka közül választhatsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top