Ijesztő lehet, de teljesen normális, ha dühös vagy terhesség alatt

K.G. | 2024. Február 16.
A terhességi hangulatingadozás létező jelenség és egyáltalán nem kell elnyomni akkor sem, ha épp folyamatosan dühösnek érzed magad.

A kaliforniai Ann Badillo egy este hazaviharzott a munkából, levágta a táskáját és az üvöltötte döbbent férjének, hogy „Ezt nem bírom tovább, kilépek!” Tény, hogy Badillo stresszes munkahelyen dolgozott és nagy nyomás volt a vállán, de ahogy írja, nem ez volt a dühkirohanás oka, hanem inkább az, hogy a terhessége ötödik hónapjában járt épp. A stressz ugyanis addig sem volt számára ismeretlen, de felfedezte magában, hogy egy állandóan fortyongó düh társult mellé nagyjából a terhesség elejétől kezdve. „Szenvedélyes ember vagyok, és köztudottan lobbanékony. De a két terhességem alatt ez még intenzívebb volt” – írja az anya. 

Badillo nincs a dühével egyedül. A terhesség sokak számára érzelmi hullámvasúttá válhat, a harag, sőt a düh rengeteg várandós anyát érint, és ez nagy hatással lehet a szülőre és a gyermekre egyaránt.

Miért vagy terhesen dühös?

Bár a legegyszerűbb az lenne, ha az összes terhességi hangulatingadozást ráfoghatnánk a hormonok változásaira, de a szakértők szerint nem okolhatók mindenért. „A hormonok valószínűleg szerepet játszanak a dühben is, de egyelőre nincsenek meggyőző orvosi adatok erre vonatkozóan” – nyilatkozta Dr. Lori Altshuler, az UCLA Hangulatzavarok Kutatási Programjának igazgatója.

A hangulatingadozásban a hormonoknál talán nagyobb mértékben felelősek a terhességgel járó halmozott kellemetlenségek. „Az első hónapokban sok nő émelygést, fáradtságot, érzékeny melleket és azt a félelmet éli át, hogy nehogy rosszul süljön el valami – mondta a szakember. – Az idő előrehaladtával álmatlanság, nagyobb nyomás a belekre és a hólyagra, valamint fokozott izzadás jelentkezhet – mindezek hozzájárulhatnak az ingerlékenységhez.”

A szakértők szerint a depresszió és a harag között is szoros kapcsolat van: azok az emberek, akik lenyelik a dühüket, gyakrabban lesznek depressziósok, de a másik véglet is igaz, azaz ha valaki nem tudja kontrollálni az indulatait, az is apátiába, depressziós tünetekbe fulladhat.

Forrás: Getty Images

Mit tehetsz a düh ellen?

Sétálj el!

Kerüld az olyan beszélgetést, amitől csak felforr az agyvized, vagy mondd meg nyugodtan a másiknak, hogy érzékenyen érint a téma, amiről beszél. Aztán adj magadnak időt, sétálj egyet akár csak a háztömb körül, hogy meg tudd őrizni a hidegvéredet és ne küldd el melegebb éghajlatra a főnöködet, kollégáidat, barátaidat és családtagjaidat.

Maradj aktív!

Úszás, séta, kertészkedés – a rendszeres testmozgás számos fajtája kordában tarthatja a hangulatingadozást és az ingerlékenységet, miközben segíthet enyhíteni a fizikai kellemetlenségeket. Arra figyelj, hogy olyan mozgásfajtát végezz, amihez a tested már hozzászokott a terhesség előtt, és ne most vágj bele a futásba várandósan, ha előtte maximum a busz után futottál.

Írd ki magadból!

Kifejezetten stresszoldó hatással lehet a lelkedre, ha kiírod magadból az érzéseidet. Legyen szó naplóírásról, versről, vagy akár arról, hogy egymás mögé leírod az összes káromkodást, ami eszedbe jut – mind nagy megkönnyebbülést jelent majd, meglátod.

Tarts szünetet!

A mentális egészséged érdekében muszáj szünetet tartani. Akár egy szabadnapról, akár egy kétórás énidőről van szó, a lényeg az, hogy kényeztesd magad. Arcpakolás, mozizás, vásárlás, sütizés, kirándulás… bármi is legyen az, amitől úgy érzed, kikapcsol, épp itt az ideje, hogy megtedd.

Via

Exit mobile version