nlc.hu
Baba

Babavárás a különböző évszakokban

Babavárás a különböző évszakokban – tippek és tanácsok

Ugyan nem mindenkinek adatik meg, hogy tudatosan megtervezze babája születésének idejét, ám már a várandósság elején könnyen kiszámolhatjuk, a babavárás egyes szakaszait épp melyik hónapokban fogjuk tölteni. Ugyanis minden évszak tartogat szívet melengető élményeket, de kisebb-nagyobb akadályokat is.

Ha kint kánikula van, sok várandós nő hűvös idő után sóvárog. A télen állapotos édesanyák pedig inkább arra vágynak, bárcsak ne kellene nap mint nap megküzdeni a jeges járdákkal és a fagyos széllel. Bármelyik évszakban is töltjük várandósságunkat, mindegyiknek lesznek előnyei és hátrányai, ezért próbáljunk inkább a pozitívumokra koncentrálni. Akár süt a nap, akár havazik, a terhesség akkor is lehet boldog időszak.

1. Szénanátha és hangulat-ingadozások tavasszal

A tavaszi időjárás gyakran kellemes, sok napsütéssel és friss levegővel jár, ami elősegítheti a jó közérzetet és a fizikai aktivitást a várandós nők számára. A tavaszi időszakban sok friss gyümölcs és zöldség érhető el, ami lehetőséget teremt a változatos és tápláló étkezésre. A kellemes időjárás motiválhat a szabadtéri tevékenységekre, mely jótékony hatással lehet az anya és a magzat egészségére.

Ha van rá mód, töltsünk minél több időt a friss levegőn. Fotó: profimedia

Ha van rá mód, töltsünk minél több időt a friss levegőn. Fotó: profimedia

Bár a tavaszi időszakban kevésbé jellemző a köhögés és a megfázás, a szénanátha okozta orrfolyásos és légzési tünetek azonban így is okozhatnak kellemetlenségeket. Természetesen itt is elengedhetetlen, hogy kezelőorvosunktól tanácsot kérjünk, mielőtt vény nélkül kapható gyógyszereket szedünk be a terhesség alatt.

Mit tehetsz?

  • Figyelj oda lelki egészségedre: a tavaszi időszakban bekövetkező hormonális változások befolyásolhatják a közérzetedet, növelhetik a hangulatingadozásokat.
  • A tavaszi hőmérséklet emelkedése és a magas páratartalom fokozhatja a fizikai kényelmetlenséget és a fáradtság érzését, különösen a terhesség későbbi szakaszaiban.
  • Ha magas a pollenkoncentrátum, érdemes az arcot jól körülölelő napszemüveget viselni.
  • Használhatsz orra kenhető balzsamot, hogy megakadályozd a bosszantó pollenek felhalmozódását arcod körül.

2. Kánikula nyáron

Nem valószínű, hogy a fény hiánya problémát okozna nyáron, a túlzott meleg azonban ronthatja a komfortérzetet, okozhat végtagdagadást, az erős fény pedig könnyen napégéshez vezethet. Ha túl meleg az idő, érdemes a reggeli vagy az esti órákat választani egy kis sétára, amikor alacsonyabb a hőmérséklet. Nyáron a forró tűzhely mellett állva a főzés is sokkal fárasztóbb lehet. A főétkezést érdemes inkább estére időzíteni, amikor a hőmérséklet csökkent egy kicsit.

Mit tehetsz?

  • Ne felejts el fényvédőt használni, ha erős napsütésben mész ki a szabadba!
  • Maradj hidratált, igyál sok vizet, hogy elkerüld a kiszáradást! Nyugodtan tehetsz gyümölcskarikákat is a vízbe.
  • Viselj könnyű, szellős ruhát, ami segít megelőzni a túlmelegedést!
  • Élvezd a friss salátákat és a szezonális gyümölcsöket, melyek jók folyadékpótlásra és felfrissülésre egyaránt! A füstölt lazac vagy makréla bevezetése az étrendbe számos egészségügyi előnnyel jár, és terhesség alatt is biztonságosan fogyasztható.
  • Soha ne egyél meg olyan ételt, ami esetleg megromolhatott a nagy melegben!

A végtagduzzadást leginkább a nyári hónapokban tapasztalhatjuk

A nyári hónapokban a magas hőmérséklet és páratartalom fokozott folyadékveszteséget okozhat, amely hozzájárulhat a végtagduzzadáshoz. A test folyadéktartalmának szabályozását a hormonális változások is befolyásolhatják. A terhesség során a vér mennyisége is jelentősen megnő a szervezetben, ami fokozhatja a végtagokban lévő folyadékvisszatartást és duzzanatot. A súlygyarapodás szintén nyomást gyakorolhat az alsó végtagok vérereire, ami csökkentheti a véráramlást, ezzel növelve a duzzadás lehetőségét.

Vigyázzunk a napégéssel! Fptó: Profimedia

Vigyázzunk a napégéssel! Fptó: Profimedia

3. Csodálatos időjárás, kezdődő betegségek ősszel

Az ősz számos előnnyel, de néhány kihívással is járhat a várandósság alatt. Az ősz általában enyhe időjárást hoz magával, ami kellemes körülményeket teremthet a szabadtéri tevékenységekhez, sétákhoz, könnyű testmozgáshoz. Általában csökken a hőség és a magas páratartalom, ami enyhülést hozhat a várandósság alatt, elmúlnak a hőség okozta kellemetlenségek és csökkenhet a fáradtság is.

Az ősz a szezonális gyümölcsök és zöldségek terén is erős évszak: sok friss gyümölcsöt és zöldséget kínál, ami jó lehetőség a változatos és tápláló étkezésre.

Mit tehetsz?

  • Az őszi hűvös időjárás és a gyakori hidegfrontok miatt hajlamosabb lehetsz a légúti fertőzésekre. Érdemes egyeztetni kezelőorvosoddal egy megelőző kúráról.
  • Fogyassz minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, figyelj oda a megfelelő vitaminszintre, ha szükséges, gondoskodj egyes vitaminok pótlásáról is!
  • Az őszi időjárás sok lehetőséget rejt magában. Fotó: ProfimediaNe add át magad a bús hangulatnak: rövidülnek a nappalok, hosszabbodnak az éjszakák, ami könnyen okoz hangulatingadozásokat!
  • Az őszi időszakban előforduló viharok, esőzések és erős szél mind a biztonság, mind a kényelem szempontjából aggályos lehet, rossz időben inkább maradj otthon, és keress benti elfoglaltságot, mozgás- vagy játéklehetőségeket!
  • Figyelj oda a megfelelő öltözködésre – meleg, de kellően légáteresztő ruhákat viselj!
  • Használd ki a gyönyörű őszi időt, tölts kint minél több időt a szabadban!
  • A meleg enyhülésével hajlamos lehetsz kevesebb folyadékot fogyasztani, pedig a megfelelő mennyiség ősszel is elengedhetetlen.
  • A védőnő javasolhatja az influenza elleni védőoltást, ha a kezelőorvos máshogy nem rendelkezik, mivel az influenza szövődményei komolyabb problémákat is okozhatnak a terhesség alatt.

4. Megfázás, influenza és szürke napok télen

A téli hónapokban gyakoribb a köhögéssel, megfázással járó megbetegedés. A várandósság alatt különösen fontos, hogy immunrendszerünk minél erősebb legyen, hogy a kisebb-nagyobb téli betegségeket kivédjük. A téli hónapokban a napfény is kevesebb, amit nemcsak lelkünk hiányol, de olykor szervezetünk is megérzi az ezzel járó D-vitaminhiányt.

A hidegebb hónapokban kimozdulni is sokkal nehezebb, hajlamosak vagyunk kevesebbet kirándulni, szabadban, friss levegőn lenni.

Mit tehetsz?

  • Az egészséges táplálkozás, a megfelelő vitaminháztartás és a rendszeres kézmosás segíthet távol tartani a kórokozókat.
  • A D-vitamin pótlására különösen szeptember és május között érdemes odafigyelni, amikor a napfény nem elég ahhoz, hogy természetes úton juss hozzá.
  • Válogass olyan ételeket téli étrendedbe, amelyek természetes módon tartalmaznak D-vitamint, például olajos halat és tojást!
  • Figyelj oda a csúszós felületekre, egy esés súlyos következményekkel járhat a terhességre nézve!
  • Öltözködj rétegesen, de ne vidd túlzásba: ha megizzadsz, az könnyen meghűléshez vezethet!
  • Télen is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel: a hideg víz helyett egyes teák is segíthetnek ebben.
  • A korlátozott kinti mozgás miatt érdemes utánanézni a beltéri sportolási lehetőségeknek, ilyen lehet például az úszás vagy a várandós jóga.

Mi az a SAD?

A szezonális affektív zavar (SAD) egy olyan hangulatzavar, amely évszakonként változik, de általában a téli hónapokban jelentkezik, amikor a nappali fény mennyisége csökken. A szezonális affektív zavarral élő emberek hajlamosabbak lehetnek depresszióra, szomorúságra, energiahiányra és aluszékonyságra a szezonális változások időszakában. A tünetek általában az őszi és téli hónapokban kezdődnek, és a tavaszi vagy nyári hónapokban enyhülnek vagy megszűnnek. A kezelés általában fényterápiát, kognitív viselkedésterápiát, gyógyszereket vagy egyéb terápiás módszereket foglalhat magában.

Forrás: smartcells.com, nct.org.uk, hazipatika.com, greenchildmagazine.com
Document ID: KEDP/DAFDSD, Lezárás dátuma: 2024.03.01.

A cikk megjelenését a Richter Gedeon Nyrt. Támogatta.
 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top