nlc.hu
Baba

Ezeket az ételeket kerüld a terhesség alatt

Ezeket az ételeket kerüld a terhesség alatt

Várandósan számos étel és ital bátran fogyasztható, azonban olyan is akad szép számmal, amit érdemes vagy egyenesen muszáj elkerülni. Mivel a babavárás hónapjaiban alapvető fontosságú a megfelelő étkezés, előfordulhat, hogy le kell mondanunk néhány kedvenc ételünkről, mint például a sushi, az erős kávé vagy a véresen elkészített steak.

Szedjünk-e kiegészítő készítményeket, és ha igen, hogyan?

Természetesen a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étrend a legjobb módja annak, hogy szervezetünket minden olyan egészséges tápanyaggal ellássuk, amelyre a baba növekedéséhez szükség van. Az egészséges táplálkozás azonban önmagában nem mindig elegendő a terhesség alatt, ráadásul az évszakok, a lakhelyünk, és bizony a pénztárcánk is meghatározhatja, milyen minőségű és tápértékű ételekhez tudunk hozzájutni. Azt, hogy milyen kiegészítőre van szükségünk, mindenképp bízzuk a kezelőorvosunkra, hiszen bizonyos vitaminok vagy dózisok akár károsak is lehetnek a babára nézve.

Tipp:

– Ajánlott legalább három hónapot várni a teherbe eséssel a szájon át bevehető fogamzásgátlók abbahagyása után, hogy a hormonszint visszaálljon az egészséges értékekre.

– Ha lehetséges, a terhesség előtt legalább három hónappal érdemes elkezdeni a megfelelő kiegészítő vitaminok szedését, hogy a várandós anya szervezete rendelkezzen minden olyan tápanyaggal, amelyre a kritikus első néhány hétben szüksége van.

Legfontosabb tápanyagok

Minden tápanyag fontos, de ezek közül hat, kulcsszerepet játszik a baba növekedésében és fejlődésében a terhesség alatt, valamint segítenek csökkenteni a születési rendellenességek esélyét.

  • Folsav: a szervezet minden sejtjének szüksége van folsavra az egészséges növekedéshez és fejlődéshez, mivel szerepet játszik a sejtosztódásban és a terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében1. A folsav a terhesség előtt és alatt segíthet megelőzni az agy és a gerinc veleszületett rendellenességeit, ugyanis az alacsony anyai folátszint a fejlődő magzat velőcső-záródási rendellenessége kialakulásának kockázati tényezője. Fogamzóképes korú nőknél a jótékony hatás napi 400 μg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el2.
  • Vas: szervezetünkben a vas hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez és részt vesz a normál oxigénszállításban2. A terhesség alatt kétszer annyi vasra van szükségünk, mint előtte, hogy megfelelő legyen a baba oxigén ellátottsága.
  • Kalcium: kifejti hatását a baba csontjaira, fogaira, izmaira és idegrendszerére is, hiszen szükséges a normál csontozat és a normál fogazat fenntartásához, hozzájárul a normál izomműködéshez, valamint részt vesz a normál ingerületátvitelben1. Kiemelendő, hogy a várandóság alatt szerepet játszik a sejtosztódási folyamatokban és a sejtek specializációjában1 is. Fogyasszunk olyan ételeket, amelyek kalciumban gazdagok és az étrendünket szükség esetén egészítsük ki kalciumot is tartalmazó komplex vitaminkészítménnyel. Jó kalciumforrások közé tartoznak a tej, sajt, joghurt, brokkoli, kelkáposzta és bizonyos narancslevek.   
  • D-vitamin: segít a szervezet izmainak működésében, a baba csontjainak és fogainak növekedésében, mivel mindezekre a kalciumhoz hasonlóan fejti ki a hatását, sőt hozzájárul a vér normál kalciumszintjének fenntartásához. Ezenkívül szerepet játszik a sejtosztódásban és hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez1.
  • DHA: A dokozahexaénsav (DHA) egyfajta omega-3 zsírsav. Az anya szervezetéből felvett DHA hozzájárul a magzat és az anyatejjel táplált csecsemő szemének és agyának megfelelő fejlődéséhez3.
  • Jód: a szervezetnek szüksége van jódra, amely hozzájárul a pajzsmirigyhormonok normál termeléséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez1. A terhesség alatt a jód támogatja a baba idegrendszerét is, ugyanis hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez és a normál szellemi működés fenntartásához1.
Fogyassz minél több egészséges ételt! Fotó: Profimedia

Fogyassz minél több egészséges ételt! Fotó: Profimedia

Ehetünk-e halat és tenger gyümölcseit?

Köztudott, hogy a tenger gyümölcsei és a halak tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint például a szív számára egészséges omega-3 zsírsavak, a cink és a vas. Ezek mind fontosak az anya és a baba számára egyaránt. Az alulsütött vagy nyers tenger gyümölcsei azonban problémákat okozhatnak, ugyanis káros baktériumokat és vírusokat hordozhatnak, amelyek csak az alapos főzés során tűnnek el. A várandósság során feltétlenül kerülni kell a nyers és a magas higanytartalmú halakat. A higany negatív hatással lehet az idegrendszerre, az immunrendszerre és a vesére. A babánál a kisebb mennyiség is súlyos fejlődési problémákat okozhat.

Ezeket a halakat érdemes elkerülni az étkezésnél:

– cápa

– kardhal

– csempehal

– királymakréla

– tonhal (különösen a nagyszemű tonhal)

– marlin 

Nyers ételek – ezeket kerüljük el!

A nyers vagy rosszul főzött hús is magában hordozza az élelmiszerek által okozott betegségek, például a listeriózis, a toxoplazmózis, a tojás pedig a szalmonella kockázatát. Akár ételmérgezés is előfordulhat a fogyasztásuk során. A nyers tej sem ajánlott várandós anyáknak, mivel nem pasztőrözött, így tartalmazhat Listeria baktériumot, ami betegséghez, vetéléshez vagy akár életveszélyes következményekhez is vezethet. Kerüljük a lágy sajtokat is.

Nem is gondolnád, mennyi mindenben lehet nyers tojás:

– alulsütött rántotta

– tiramisu

– nyers tészta

– hollandi mártás

– házi majonéz

– némely házi salátaöntet

– házi készítésű fagylalt

– néhány házi süteménymáz

 – Benedict tojás

 

Az örök kérdés: a kávé és tea

A kávé, a tea, egyes üdítőitalok és a kakaó mind tartalmaz koffeint. A kutatások régóta összefüggésbe hozzák a magas koffeinbevitelt az esetleges vetéléssel vagy halvaszületéssel, a kis születési súllyal és a különböző fejlődési problémákkal, ezért az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (ACOG) javaslata szerint a koffeinbevitelt ajánlott napi 200 milligramm alá korlátozni a terhesség alatt. Hogy ez mennyi kávét jelent, azt a márka, a lefőzött erősség és a hígítás is befolyásolja. A koffein nagyon gyorsan felszívódik, és könnyen átjut a méhlepénybe. Mivel a méhlepény nem rendelkezik a koffein lebontásához szükséges fő enzimmel, így könnyen felhalmozódhat.

Étkezz változatosan! Fotó: Profimedia

Étkezz változatosan! Fotó: Profimedia

Tippek – étkezzünk a lehető legtisztábban

  • Bár költségesebb lehet, mégis, ha módunk van rá, együnk minél több bio terméket, ezzel csökkenteni tudjuk a gyomirtók és egyéb kártékony anyagok bevitelét!
  • Állítsunk fel egy kiegyensúlyozott étrendet, amely gazdag zöldségekben, gyümölcsökben, fehérjében és esszenciális zsírokban!
  • Minden zöldséget és gyümölcsöt csakis alaposan megtisztítva fogyasszunk!
  • Kerüljük a konzerv ételeket, ezzel is csökkenteni tudjuk a vegyi anyagok bevitelét, mivel a legtöbb doboz belseje ún. biszfenol-A-t (BPA) tartalmazó béléssel van bevonva, amely rossz hatással lehet hormonháztartásunkra!
  • Használjunk biztonságos edényeket: kerüljük a tapadásmentes bevonatokat és az alumíniumot!
  • Biztonságosabb alternatíva lehet a rozsdamentes acél, az öntöttvas, az üveg, a kerámia, a porcelán vagy a zománc.
Forrás: healthline.com, nhs.uk, neurologicalhealth.com
1. 432/2012/EU rendelete
2. 1924/2006/EK rendelete
3. 440/2011/EU rendelete
Document ID: KEDP/DAFD38, Lezárás dátuma: 2024.03.14.
A cikk megjelenését a Richter Gedeon Nyrt. Támogatta.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top