nlc.hu
Baba

Mit tegyél és mit ne a terhesség alatt

Mit tegyél és mit ne a kisbabád egészségért már a terhesség alatt

Tények és tévhitek, teendők és tiltólisták, ellentétes elméletek tömkelege, anyáink, nagyanyáink tanításai – egy várandós nőnek igazi kihívás utánajárni, valójában mit tehet, és mit nem a terhesség alatt. Ebben segítünk most, hogy a babavárás a lehető legboldogabb időszak legyen, miközben az édesanya és a baba is egészséges marad.

Pihenj, amennyit csak tudsz!

A hormonszint ingadozása, a testi változások és a szorongás megzavarhatja az alvást a terhesség kilenc hónapja alatt. A babavárás megerőltető lehet, különösen az utolsó trimeszterben, így teljesen természetes a test bizonyos mértékű kimerülése. A fáradtság annak a jele, hogy testünknek több pihenésre van szüksége, ezért ne érezzük magunkat lustának, indokolt lehet a plusz alvás, extra pihenés.

Pihenj, ha jólesik! Fotó: Profimedia

Pihenj, ha jólesik! Fotó: Profimedia

Mozogj, sportolj bátran!

Szerencsére már elavultak azok a nézetek, melyek szerint legjobb, ha egy nő végig fekszik a babavárás hónapjai alatt. A legtöbb édesanya várandósan is dolgozik, sokan folytatják hobbijukat, és rendszeresen sportolnak is. Természetesen orvosi felügyelet minden esetben szükséges, ahogy abban is segítséget kérhetünk, mi az a mozgásnem, ami semmiképp nem árt a terhesség alatt. Ha a teherbe esés előtt aktívan sportoltunk valamit, beszéljünk kezelőorvosunkkal a rutin módosításáról, különösen a második és a harmadik trimeszterben. Egy biztos: a megfelelő testmozgás mindenképp jót tesz az anyának és a babának.

A rendszeres testmozgás segíthet a terhesség alatt felmerülő számos probléma leküzdésében. Ilyen például az:

– álmatlanság

– izomfájdalom

– túlzott súlygyarapodás

– hangulatingadozások

Nemi élet? Amíg jó

A terhesség alatti szex mindaddig rendben van, amíg nincs olyan bonyolító tényező, mint az elöl fekvő méhlepény vagy más típusú, magas kockázatú terhesség, esetleg magzatvíz-folyás. Ha azonban a szex során a nőnek kellemetlen érzései vannak, érdemes megbeszélni azt a kezelőorvosával és a partnerével egyaránt.

Jót tesz a jóga

A terhes jógáról régóta köztudott, hogy komoly előnyökkel járhat a babavárás alatt, kellemessebbé tudja tenni a „terhes” időszakot, mind fizikailag, mind lelkileg. Érdemes azonban mindenképp olyan jógatípust választani, ami biztosan nem okoz komplikációkat, hiszen olyan jógaformák is léteznek, ami kifejezetten nem javasolt a várandósság alatt, ilyen például a Bikram jóga. Az is fontos, hogy az oktató tisztában legyen vele, mely pózok a legjobbak, és melyeket muszáj elkerülni. Ha a várandósság előtt semmilyen tapasztalatunk nincs a jóga terén, érdemes kezelőorvosunkkal egyeztetni, mivel ez is egy speciális mozgásforma.

Miért nem ajánlott a Bikram jóga?

A Bikram-jógát körülbelül 40 C°-ra felfűtött teremben űzik. A terhességnek azonban nem tesz jót a tartós, ilyen szintű meleg, mivel a test könnyen túlhevül, hőmérsékletének tartós emelkedését is okozhatja.

Ha nem vagy tapasztalt a jóga terén, kérj tanácsot! Fotó: Profimedia

Ha nem vagy tapasztalt a jóga terén, kérj tanácsot! Fotó: Profimedia

Influenza elleni oltás – ha az orvos nem tiltja

A várandósság alatt, ha az orvos másképp nem rendelkezik, beadatható az influenza elleni védőoltás. Az injekció nem élő vírust tartalmaz, az influenza azonban súlyos mellékhatásokkal és nagy kockázattal járhat a terhességre nézve.

Mennyit hízhatunk?

A „kettő helyett kell enned” tanács nem azt jelenti, hogy mindenből annyit ehetünk, amennyit csak akarunk. Nem csak az ételek típusát, de mennyiségét is gondosan meg kell válogatnunk a babavárás alatt. A túlzott súlygyarapodás több kárt okozhat a babának, mint gondolnánk. Az első trimeszterben mindössze napi 100 plusz kalóriára van szükségünk a növekvő magzat támogatásához. A harmadik trimeszterre ez a plusz napi kalóriamennyiség körülbelül 300-500-ra emelkedik, így jól látszik, hogy még ekkor sem kell dupla, tripla mennyiséget fogyasztanunk.

Mi a helyzet a dohányzással, az alkohollal és a koffeinnel?

Sokszor hallani kifogásként az édesanya részéről, hogy ha stresszel, amiért nem gyújthat rá, azzal nagyobb kárt okoz a babának, mintha elszívna néhány szál cigarettát. Köztudott, hogy a terhesség alatt dohányzó nőktől született csecsemők súlyos szervkárosodást szenvedhetnek, később pedig a tanulási zavarok nagyobb kockázata is megmutatkozhat náluk. Az alkohol is nagymértékben befolyásolhatja a baba egészséges fejlődését, a terhesség alatt nincs biztonságos alkoholfogyasztási szint.

Mi az a magzati alkoholszindróma?

A magzati alkoholszindróma (Foetal Alcohol Syndrome – FAS) kifejezést arra a babára használják, akinek édesanyja a várandósság alatt alkoholt fogyasztott, mely fizikai, értelmi, fejlődési és érzelmi károsodásokat is okozhat. A FAS tünetei közé tartozik az:

– alacsony születési súly

– tanulási nehézségek

– viselkedési problémák

– növekedési és fejlődési lemaradás

Pezsgőfürdő – szauna?

Bár pihentető lehet egy forró fürdő, a jakuzzi vagy a szauna, ám ezek mindegyike veszélyt jelenthet a várandós anyák számára, növelhetik a vetélés kockázatát, főleg az első trimeszterben. A forró víz extrém módon megemelheti a testhőmérsékletet.

Kiskedvencek

Bár a legtöbb kedvtelésből tartott házikedvenc nem jelent különösebb veszélyt a várandósság alatt, azért mégis van néhány olyan természetesnek tűnő napi tevékenység, amit érdemes kerülni. Ilyen például a macskaalom takarítása. A macskaürülék több millió baktériummal és parazitával van tele. Az egyik ilyen, a Toxoplasma gondii különösen veszélyes a várandós anyákra, mely vetélést vagy halvaszületést okozhat, ha pedig a csecsemő fertőződik meg vele, náluk is súlyos egészségügyi problémák léphetnek fel.

Forrás: marchofdimes.com, acog.org, healthline.com
Document ID: KEDP/DAFDVM, Lezárás dátuma: 2024.03.06.

A cikk megjelenését a Richter Gedeon Nyrt. Támogatta.
 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top