nlc.hu
Baba

Mit tehetnek a várandósok a reggeli rosszullét ellen?

Mit tehetnek a várandósok a reggeli rosszullét ellen?

A várandós nők nagy része küzd a reggeli rosszullétekkel. Émelygés, gyengeség, hányás – sokszor csak pár hetes kellemetlenségről beszélünk, ám vannak olyan esetek is, ahol súlyos tünetekkel és komoly problémákkal járhat együtt a reggeli rosszullét, amely akár kórházi kezelést is igényelhet. Mit tehetünk, hogy várandósságunk első hónapjai a lehető legbékésebben teljenek?

Mi is az a reggeli rosszullét?

A reggeli rosszullét jellemzően a nap korai szakaszában jelentkezik a legerősebben, de egyes esetekben a nappal vagy éjszaka bármely pontján felléphet. A legtöbb nőnél a reggeli rosszullét a terhesség negyedik hetében kezdődik, és a 12-14. héten magától megszűnik. Azonban olykor a második trimeszterben is jelentkezhet reggeli hányinger, sőt, olyan is előfordul, hogy egyes édesanyák a terhesség teljes időtartama alatt tapasztalják a tüneteket. A legtöbb esetben ez az állapot nem károsítja sem az édesanyát, sem a születendő gyermekét, azonban a súlyos rosszullétek, melyek akár drasztikus mértékű fogyáshoz vagy kiszáradáshoz vezethetnek, néha azonnali orvosi ellátást igényelnek.

A reggeli rosszullét komoly gondhoz is vezethet. Fotó: Profimedia

A reggeli rosszullét komoly gondhoz is vezethet. Fotó: Profimedia

Általában ilyen tünetekkel járnak a reggeli rosszullétek

• hányinger

• étvágytalanság

• hányás

• depresszió és szorongás.

Tévhit, hogy a reggeli rosszullét mindössze lelki eredetű állapot lenne

A reggeli rosszullétben szenvedő várandós nők magasabb szintű pszichés stresszről számolnak be, beleértve a szorongást és a depressziót. Ebből született meg az a tévhit, ami szerint a reggeli rosszullétek pusztán lelki eredetűek, vagyis mindössze a nő félelmei és szorongásai váltják ki a rosszullétet.

A szűnni nem akaró reggeli rosszullét komoly hatással lehet az édesanya életminőségére, meggátolhatja a munkavégzésben, akadályozhatja abban, hogy felszabadult társasági életet éljen vagy akár a többi gyermek gondozásában is, ezért társulhat depresszió és szorongás a rosszullétekhez.

Mi okozhatja a reggeli rosszulléteket?

Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy fizikai és anyagcsere tényezők kombinációja játszik jelentős szerepet a rosszullétekben. Ilyen például a

  • magas hormonszint, beleértve az ösztrogént is
  • vérnyomás-ingadozások, különösen az alacsony vérnyomás
  • megváltozott szénhidrát-anyagcsere
  • terhesség által kiváltott óriási fizikai és kémiai változások.

„45 kilóra fogytam”

Klaudia mindig is apró termetű volt, így amikor kiderült, hogy gyermeket vár, orvosa figyelmeztette: fokozottan figyeljen oda az étkezésre és a megfelelő vitaminokra. Bár alultáplált nem volt soha, de sovány igen, emellett pedig állandó vérszegénységgel küzdött. Erre jött rá az első trimeszterben jelentkező állandó rosszullét.

„Nem biztos, hogy súlyosabb volt, mint másoknak, de mivel eleve pici voltam, nálam veszélyesebbnek bizonyult. Gyorsan kiderült, hogy nem fogom így bírni, mikor már csak 45 kilót nyomtam. Az orvosom azonnal kórházba fektetett, ahol infúziót kaptam. Szinte végig feküdnöm kellett. Pár hét múlva szerencsére megszűntek a rosszullétek, és hazamehettem” – meséli Klaudia.

A súlyos reggeli rosszullét komoly következményekkel járhat

Ha tüneteink elhúzódnak, mindenképp keressük fel orvosunkat. Fotó: Profimedia

Ha tüneteink elhúzódnak, mindenképp keressük fel orvosunkat. Fotó: Profimedia

A súlyos reggeli rosszullét hyperemesis gravidarum (HG) néven ismert, és nagyjából 100 várandós nőből egy-hármat érinthet. A HG tünetei közé tartozik az állandó, fokozott hányás, a komoly mértékű fogyás és a súlyos kiszáradás. Ilyen esetben elengedhetetlen az orvosi, vagy akár a kórházi kezelés. A kezeletlen hyperemesis gravidarum könnyen okozhat elektrolit egyensúlyzavarokat, extrém mértékű depressziót és szorongást, a magzat alultápláltságát, illetve a létfontosságú szerveket is komolyan megterhelheti, beleértve a májat, a szívet, a veséket és az agyat.

Tudtad?

A hányás és az émelygés megfeszítheti ugyan a hasizmokat, ezáltal komoly fizikai fájdalmat is okozhat az anyának, de a hányás fizikai mechanikája valójában nem károsítja a babát. A magzat tökéletes biztonságban van a méhen belül a magzatvízben. A hosszan tartó hányás azonban megvonhatja a megfelelő tápanyagokat az édesanyától és a babától egyaránt. Tartós rosszullét esetén mindenképp javasolt orvoshoz fordulni.

Mit tehetsz, hogy csökkentsd a rosszullétek mértékét?

  • Ne szedj semmilyen gyógyszert, ha azt nem orvosod írta fel. Nem minden hatóanyag szedhető terhesség alatt!
  • Egyél egy kevés száraz kekszet vagy sima édes kekszet, mielőtt reggel kikelsz az ágyból!
  • Ne egyél semmit, amit nem kívánsz, vagy korábbról tudod, hogy hányingert okozott!
  • Általában a magas szénhidráttartalmú ételek be szoktak válni.
  • Inkább kis adagokat fogyassz, de azt rendszeresen! Az üres gyomor hajlamos hányingert kiváltani.
  • Sokszor tovább ront a helyzeten, ha a rosszullétekkel küzdő édesanyának sütnie-főznie kell. Kérj nyugodtan segítséget az ételek elkészítésében barátoktól, családtagoktól!
  • Igyál annyit, amennyit bírsz! A víz mellett néha hasznos lehet egy korty szénsavmentes limonádé, hígított gyümölcslé, egy gyenge tea, például gyömbér vagy egy egyszerű leves.
  • Ha ezek egyike sem működik, érdemes jégkockát szopogatni.
  • A B6-vitamin-kiegészítők hasznosak lehetnek, de csakis orvosi utasításra és felügyelettel, ugyanis a napi 200 mg feletti adagok károsak lehetnek.
  • Viselj laza ruhát, amely nem szorítja össze a hasi részt!
  • A mozgás súlyosbíthatja a reggeli rosszullétet, pihenj annyit, amennyit csak lehetséges!
A helyes ételek megválasztásával csökkenthetjük a rosszulléteket. Fotó: Profimedia

A helyes ételek megválasztásával csökkenthetjük a rosszulléteket. Fotó: Profimedia

A cikk megjelenését
Forrás: nhs.uk
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9901745/
https://emedicine.medscape.com/article/254751-overview?form=fpf
https://thewomens.r.worldssl.net/images/uploads/fact-sheets/Nausea-vomiting-in-pregnancy-2021.pdf
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/pregnancy-morning-sickness
Document ID: KEDP/DAFDSE, Lezárás dátuma: 2024.03.01.

A cikk megjelenését a Richter Gedeon Nyrt. Támogatta.
 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top