Baba

Amikor nem alszik a család – bújnak az első fogacskák

Gondoltad volna, hogy az étvágytalanság, a piros popsi és az arc dörzsölés is a fogzás tünetei?

Amikor nem alszik a család – bújnak az első fogacskák
Amikor egy fogacska ki akar bújni, fehér pontok jelennek meg a duzzadt, vörös, olykor repedezett ínyen. Az íny – melyen a fognak át kell törnie – nagyon ellenálló, ezért jár többnyire érzékenységgel, fájdalommal, akár gyulladással is a fogzási folyamat. A fogcsírák növekedése irritálhatja a babát, viszketéssel is járhat, főként, mikor már épp kibújtak a fogak. Ezt a furcsa érzést próbálja harapdálással enyhíteni. Teljesen természetes reakció, hogy harapdálja a saját kezét, anyukája ujjait, a játékait, a kiságy szélét, bármit, ami a kezébe, szája elé kerül.

De a fogzás nemcsak fájdalmat okoz, hanem egész sor panaszt, ezért is fontos, hogy ne csak a fájdalmat, hanem a tünetegyüttest együtt kezeljük, például természetes, szelíd gyógymódokkal.

Hányféle panaszt okozhat egy pici fog?

  • duzzadt és fájdalmas íny, kékes foltok az ínyen
  • fokozott nyálzás, lazább kaki
  • a baba a fülét, arcát dörzsöli
  • kivörösödött orca és a nyáltól piros foltok a száj körül
  • étvágytalanság
  • pelenka kiütés
  • enyhe hőemelkedés
  • nyűgösség, érzékenység, nem lehet letenni

Amikor nem alszik a család – bújnak az első fogacskák
4 tipp, amivel segíthetsz a babádnak átvészelni élete egyik első fájdalmas élményét:

#1 Kamilla, kicsit másképpen

A langyos kamillatea gyulladáscsökkentő hatású, ráadásul finom is. Ha babád szereti rágcsálni a textilpelusát, áztasd bele az egyik sarkát, így saját magának is masszírozhatja a fájó részt. Az ingerült, sírós babának, aki rögtön elalszik az autóban, a kamillából (chamomilla) készült homeopátiás golyócskák segíthetnek. Piciknek mindig kis babavízben feloldva adjuk.

#2 Rágóka, kicsit másképp

Használj hűtött rágókát, vagy tedd a tiszta textilpelenkát, amit rágni szeret, a mélyhűtőbe. Nagyobb babáknak (akik már biztonsággal meg tudják enni a szilárd táplálékot) lehet félkeményre hűtött banánkarikát vagy uborkahasábot is adni. A mindent szorgalmasan rágó babáknak a phytolacca homeopátiás alapanyag csillapíthatja a tüneteit, ez is babavízben feloldva.

#3 Védd a popsiját, támogasd a bélflóráját

Néha a fogzás egyik biztos jele az, ha a baba vizelete szúrós, ammóniaszagú lesz, és piros a popsija. Cserélj gyakran pelenkát, és hagyd szabadon, pelenka nélkül, amennyit lehet. Lehet gazdagabb állagú krémeket használni a bőrre, aki a természetes megoldást keresi, próbálkozhat a sheavaj, körömvirág, nagy útifű kivonat tartalmú Homeoplasmine Natura balzsammal. A még szopizós babákat érdemes tovább anyatejjel táplálni, ami támogatja a fogzás alatt igénybe vett immunrendszerüket, és ennek fontos részét, a bélflórát.

A fogzási tünetek együttes kezelésére segítségül hívhatunk komplex, több alapanyagot tartalmazó homeopátiás gyógyszert is.

Itt találsz még hasznos információkat a fogzásról, de érdemes védőnőddel, gyermekorvosoddal is konzultálni a megfelelő szer kiválasztásához.

#4 Tartsd gyulladáscsökkentő diétán

Ha már eszik szilárd táplálékot, érdemes „hűtő” minőségű ételeket adni a nagyobb babának. Ilyen az uborka, a görögdinnye. Kerüld a gyulladást fokozó cukros ételeket, édességeket, tejet. Kellemes a kisebb babáknak ilyenkor egy hűsítő almapüré friss almából, nagyobbacskák ehetnek hideg sárgarépa vagy uborkadarabokat, krémlevest hűsítő zöldfűszerekkel.

 

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top