nlc.hu
Baba
Babatervezés tudatosan: terhesvitaminok

Babatervezés tudatosan

A terhesvitamin napi szedése az egyik legegyszerűbb eszköz, amivel támogathatod az egészséges terhességet. Kiegyensúlyozott étrenddel kombinálva a terhesvitaminok segítenek biztosítani, hogy az anya és a baba a terhesség minden szakaszában megkapja a szükséges, létfontosságú tápanyagokat.

Miért fontosak a terhesvitaminok?

A terhesség alatt a szervezeted tápanyagszükséglete megváltozik1. A terhesvitaminokat éppen erre a speciális időszakra, a speciális igényekre tervezték. A terhesvitaminok például több vasat, kalciumot és folsavat tartalmaznak, mint a hagyományos multivitaminok2. A folsav fontos része minden étrendnek, de a terhes nők számára elengedhetetlen: segíthet megelőzni a velőcső-záródás rendellenességeit3, ezért ajánlott minden szülőképes korú nőnek folsav-kiegészítőt szednie, és ezért is kell a terhes nőknek többet szedni a baba érdekében.

A terhesvitaminok megfelelő mértékben tartalmazzák4 a következőket

Folsav: A folsav kiemelkedően fontos a terhesség alatt, mivel az alacsony anyai folátszint a magzatnál a velőcső-záródási rendellenesség kialakulásának a kockázati tényezője5. Egy jól megválasztott terhesvitamin elegendő mennyiségű folsavat tartalmazzon, ugyanis a jótékony hatás napi 400 µg folsavbevitellel érhető el5. A folsav kiegészítését ajánlott a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig és a fogamzást követően három hónapig folytatni.

Vas: A terhesség alatt a vasigény megnő a vér térfogatának növekedése és a magzat szöveti fejlődése miatt. A terhesvitaminok gyakran tartalmaznak vasat, hogy segítsenek fenntartani a megfelelő vasszintet és elkerüljék a vashiányos vérszegénység kialakulását. Már a babatervezés időszakában ajánlott elkezdeni a vasraktárak feltöltését, mivel ez 3-6 hónap.

Kalcium és D-vitamin: A kalcium és a D-vitamin jelentős szerepet játszik a sejtosztódásban, az anyai csontok egészségének fenntartásában és a magzat csontfejlődésében is.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Egyéb vitaminok és ásványi anyagok: A terhesvitaminok általában tartalmaznak más nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat is, mint például a B-vitaminok, C-vitamin, E-vitamin, cink, szelén és jód, amelyeknek jelentősége van az immunrendszer erősítésében és a szervezet általános egészségének támogatásában.

Cink: Már a babatervezésnél érdemes figyelni arra, hogy a terhesvitamin tartalmazzon cinket, mivel a cink szerepet játszik a normál termékenység és szaporodás fenntartásában6.

Omega-3 zsírsavak: Néhány terhesvitamin omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, ugyanis ezeket szervezetünk nem tudja előállítani. Ezek jelentőségét az adja, hogy az anya szervezetéből felvett DHA (dokozahexaénsav) és EPA (eikozapentaénsav) hozzájárulnak a magzat és az anyatejjel táplált csecsemő szemének és agyának megfelelő fejlődéséhez7.

Fontos azonban megjegyezni, hogy minden terhes nő szervezete más, ezért előfordulhat, hogy egyéni táplálkozási igények miatt a terhesvitamin mellett további kiegészítőket is szedni kell, ez azonban mindig az orvos vagy a táplálkozási szakember ajánlása alapján történjen.

Mikortól és meddig?

A terhesvitamin szedése közben felléphetnek kényelmetlenségek8, például előfordulhat hányinger (ami lehet terhességi hányinger is) vagy székrekedéses panasz a terhes anyák részéről, és van olyan is, aki küzd vagy korábban is már küzdött a tabletták lenyelésével. Minden kellemetlenség ellenére sem tanácsolják9 a szakemberek, hogy abbahagyd a terhesvitamin napi szedését, inkább beszélj az orvosoddal, hogy milyen nehézségeket tapasztalsz, és kérd, hogy segítsen megoldást találni.

A várandósvitaminok nem kizárólag a terhesség kilenc hónapjára szólnak. Bölcs dolog már a terhesség előtt elkezdeni a terhesvitaminok szedését a kiegyensúlyozott vegyes étrend fogyasztása mellett, hogy az anya és a baba szervezete is megfelelő mennyiségű mikrotápanyaghoz jusson már a terhesség első néhány hetében A magzat fejlődése ugyanis ekkor a legaktívabb – és ezek a folyamatok gyakran azelőtt zajlanak hogy a nő már tudatában lenne annak, hogy várandós.

Ha már fontolgatod, hogy a következő hónapokban teherbe szeretnél esni, máris kezdheted szedni a terhesvitaminokat. Ha már terhes vagy, akkor minél előbb legyen egy jó várandósvitamin a kezed ügyében. Ha pedig jelenleg nem tervezed a terhességet tudatosan, de nem is állod útját, azaz technikailag bármikor terhes lehetsz, akkor is szedj terhesvitamint, hogy mindenre készen álljon a szervezeted, ha mégis várandós lennél.

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7926714/
2. https://www.allaboutwomenmd.com/knowledge-center/prenatal-vitamins.html
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10069458/
4. https://mhnpjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40748-022-00139-9
5. 1924/2006/EK rendelete
6. 432/2012/EU rendelete
7. 40/2011/EU rendelete
8. https://www.healthline.com/health/pregnancy/prenatal-vitamins-side-effects#why-take-prenatal- vitamins
9. https://womensmentalhealth.org/posts/shouldnt-stop-taking-prenatal-vitamins/

Document ID: KEDP/DAFLEZ, Lezárás dátuma: 2024.09.13.
A cikk megjelenését a Richter Gedeon Nyrt. támogatta.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top