nlc.hu
Baba
Terhesség túlsúllyal: Kilókból több, vitaminokból kevesebb?

Terhesség túlsúllyal: Kilókból több, vitaminokból kevesebb?

Azt, hogy mennyire lesz zökkenőmentes a babavárás, a szülés és az azt követő időszak, sok más mellett az is befolyásolhatja, hogy mennyit mutat a kismama alatt a mérleg, amikor a gyermeke megfogan.

Terhesség túlsúllyal: Kilókból több, vitaminokból kevesebb?
Néhány kivételtől eltekintve igaz, hogy a várandósság alatt óhatatlanul gyarapszik az áldott állapotban lévő nők testsúlya, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy hány kilóval indul neki ennek a 40 hétig tartó kalandnak.

A túlsúly babavárás nélkül is hordoz magában egészségügyi kockázatokat, a terhesség alatt azonban tovább nő a rizikó. Az elhízással küzdő édesanyák esetében fokozódik a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás és az ezzel szorosan összefüggő toxémia kialakulásának esélye, miközben számolni kell azzal is, hogy emelkedett testsúly esetén az értékes vitaminok és ásványi anyagok felszívódása is zavart szenvedhet.

Túlsúly vagy elhízás?

Ezt a két szót sokan szinonimaként használják, orvosi értelemben azonban mást jelent a túlsúly, és mást az elhízás. A hivatalos mérőszám a túlsúlyosság megítélésekor a testtömegindex, amit BMI-ként vagy TTI-ként rövidítenek. Ez nem más, mint a kilogrammban megadott testtömeg és a méterben meghatározott testmagasság négyzetének hányadosa, amit akár online kalkulátorral* is egyszerűen kiszámíthatsz.

„A WHO meghatározása szerint a normál testsúly BMI-indexe 18,5 és 24,99 közötti. A 25 és az e feletti értékek esetén túlsúlyról, a 30-as és 40-es értékek között elhízásról beszélhetünk. Súlyosan elhízottnak a legalább 40-es értékkel jellemezhető személyeket tekinthetjük” – olvasható a KSH túlsúlyosak arányára vonatkozó elemzésében**.

Mint írják, az adatok forrása az Európai lakossági egészségfelmérés, amire ez idáig három hullámban, 2009-ben, 2014-ben és 2019-ben került sor. A 2022 őszén publikált adatok szerint a 15 éves és az annál idősebb magyar lakosság 39%-a számított normál testsúlyúnak, a népesség 58%-ának viszont súlytöbblete volt. (Az adott korosztály 2,7%-a ugyanakkor soványnak tekinthető.)

Családtervezés szempontjából elsőre talán jó hírnek tűnhet, hogy a férfiak azok, akik közül többeket (65%) érint a súlyprobléma, szemben a nők 52%-ával, ám ez mégsem ad okot az örömre. Egy, az Andrológia szaklapban megjelent kutatás*** eredményei szerint a férfiaknál a túlsúly összefüggésbe hozható a spermiumszám csökkenésével, miközben a hímivarsejtek koncentrációja és a spermiumok mozgékonysága is romolhat.

Nehezebben jön a baba

Azt, hogy a tápláltsági állapot számos betegség kialakulásával összefüggésbe hozható, ma már mindannyian tudjuk. A KSH adatai is alátámasztják, hogy a nagyobb testsúly megnöveli többek között a szívkoszorúér-betegségek, a cukorbetegség vagy a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, a termékeny korban lévő nőknek azonban mindezeken túl sok esetben fogantatási nehézségekkel is számolniuk kell.

Kilókból több, vitaminokból kevesebb?

Nem véletlen, hogy a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet kiegészítő várandósvitaminok szedését már a fogantatást megelőzően javasolják a szakemberek, a leendő kismama testsúlyától függetlenül. Ennek oka, hogy sok nő szervezetét a vitaminok és ásványi anyagok szintjét tekintve „felkészületlenül éri” a teherbeesés. A várandósság 9 hónapja és a szoptatási időszak alatt is egy megnövekedett tápanyagszükséglet jelentkezik mind az anya, mind a magzat részéről.

A friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása hozzájárulhat ugyan a megnövekedett igény kielégítéséhez, tudni kell azonban, hogy ez önmagában nem mindig elegendő. Ennek oka egyrészt az, hogy a napjainkban kapható gyümölcsök és zöldségek vitamintartalma eltérhet a korábban megszokottól, másrészt a plusz kilókkal küzdő kismamák szervezetében akadályokba ütközhet a tápanyagok felszívódása****.

A komplex összetételű várandósvitaminok ezért különösen nagy segítséget jelenthetnek a gömbölydedebb kismamáknak, mind a saját, mind a szívük alatt hordott baba megfelelő mikrotápanyag-ellátottsága szempontjából.

A legjobb, ha az édesanya gondosan válogatott összetevőkkel készült és a hazai táplálkozási szokásokhoz igazított terhesvitaminnal készül fel a babavárásra, illetve kíséri végig a terhesség és a szoptatás időszakát.

Így alakul a baba súlya

Ahogy a várandós nők, úgy a kisbabák súlyára is igaz, hogy sem a túl alacsony, sem a túl magas értékek nem tekinthetők optimálisnak. A plusz kilókkal rendelkező édesanyák esetében nagyobb a terhességi cukorbetegség kialakulásának esélye, ami a magzat fokozott súlygyarapodását idézheti elő. A túlzottan nagyra nőtt baba méretéből adódóan megnehezítheti a hüvelyi szülést, illetve növelheti a császármetszés valószínűségét.

A kismama túlsúlyából adódó rosszabb tápanyagfelszívódás miatt fennáll azonban annak a veszélye is, hogy a baba az átlagosnál kisebb súllyal jön világra. Növeli ennek esélyét az is, hogy a súlyfelesleggel rendelkező kismamák hipertóniával küzdhetnek. A tartósan magas vérnyomás útját állhatja a méhlepény egészséges keringésének, így fokozódik a veszélye annak, hogy a kicsihez még kevesebb tápanyag és oxigén jut el. A magas vérnyomás ráadásul növeli a pre-eklampszia kialakulásának lehetőségét, ami megfelelő orvosi kontroll nélkül komoly következményekkel járhat.

Hízás babavárás alatt

A várandósság teljesen természetes velejárója a súlygyarapodás, egyáltalán nem mindegy azonban, hogy hány kiló „szalad fel” a leendő édesanyára. Minél többet mutat az induláskor a mérleg, a kismamának annál inkább oda kell figyelnie arra, hogy mennyit hízik a terhesség során. Míg a normál testsúllyal rendelkezők esetében a 12-14 kiló hízás is belefér, addig a súlytöbblettel startvonalhoz álló várandósoknak körülbelül 6-7 kilót tekintenek ideálisnak. A babavárás ideje alatti fogyókúra erősen ellenjavallt. Egészséges ételekből, odafigyeléssel összeállított étrenddel és jól megválasztott, komplex összetételű várandósvitamin szedésével kivitelezhető egy kontrollált súlygyarapodás úgy, hogy közben a baba is megkapja a számára fontos tápanyagokat.

*A cikkbe ágyazható BMI-kalkulátor a Hazipatika.hu oldaláról:
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/fogyokura/bmi_testtomegindex_kalkulator#
**A KSH túlsúlyosokra vonatkozó kutatása:
https://ksh.hu/s/kiadvanyok/fenntarthato-fejlodes-indikatorai-2022/1-20-sdg-2#1-abra
***Az Andrológia szaklapban megjelent kutatás:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/and.12888 
****https://www.nature.com/articles/ijo201014
Document ID: KEDP/DAFLZX, Lezárás dátuma: 2024.10.09.

A cikk megjelenését a Richter Gedeon Nyrt. támogatta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top