Baba

Nagy elvárások, stresszes kismamák

Sokan végigdolgozzák a várandósságukat, ami nem probléma alapvetően, hiszen természetes állapot, viszont sajnos napjainkban a munkahelyi stressz nagyobb, mint amit ebben az állapotunkban jól tudna tolerálni a szervezetünk. Fontos a pótlás.

 Nagy elvárások, stresszes kismamák


Bővül a család, de az élet nem áll meg

Ahogy a világ fejlődik, úgy tolódik ki a családalapítás és a gyermekvállalás ideje is csakúgy, mint a szülés előtti munkák befejezése. Sok várandós kismamának nincs lehetősége (vagy saját akaratából nem szándékozik) csak közvetlenül a szülés előtti hetekben visszavonulni a munkahelyéről, a főnök és az esetenként idegtépő kollégák elől.

Természetesnek mondható ez?

Határozottan igen! Hiszen, ha nincs gond sem a fejlődő babával, sem pedig a leendő anyukával akkor kár lenne a napi rutint megszakítani. A baba teljes védelemben áll a kismama méhében és megfelelő odafigyelés mellett tökéletes utódot lehet a világra hozni a folyamatos munka ellenére is. Ráadásul ha mindez megfelelő környezetben történik, jó hatással is lehet a 9 hónapos ciklusra, mivel a napi tevékenységek már egy állandó kiegyensúlyozottságot eredményezhetnek, mely alappillér lehet a pici folyamatos fejlődésében.

Mi van, ha mégis nagy a stressz?

Sajnos nem mindenkinek adatik meg a nyugodt babaváráshoz szükséges munkahelyi morál, környezet. A folyamatos munkahelyi stressz, a nagy elvárások és az állandó hajtás kihatással lehet a magzatra. Ez kívülálló okokból keletkezik és a kismama nagyjából csak sodródik az árral. Sem a főnök kérésein, sem pedig a kollégák hozzáállásán nem változtat a terhesség fogalma szélsőséges esetben. Ez pedig hosszabb távon a magzatra is kihatással lehet, éppen ezért kell ezeket a helyzeteket megfelelően kezelni, hogy a babát ez minél kevésbé érintse.

Mit tehetünk ilyen esetben?

Nyilván való, hogy egy kismamának lehetnek kérései közvetlen környezete felé, hiszen ez nem egy szokványos, hétköznapi állapot és nem is tart örökké, tehát elsősorban meg lehet kérni a kollégákat, hogy megfelelő módon álljanak azokban a hónapokban az emberhez, ha valakinek ez nem lenne természetes. Az esetleges stresszt meg kell tanulni kezelni és a lehető legkisebb mértékűre csökkenteni. Ebben a szervezet segítségére van a megfelelő magnéziumszint (ami terhesség közben egyébként is kiemelten fontos) elérése, az esetleges hiányának pótlása. Ez felnőttek esetében napi 250-375 mg bevitele, de terhesség közben akár napi 450 mg is lehet. Pótlása történhet természetes (rizs, hüvelyesek, banán, olajos magvak stb.) vagy mesterséges úton (vitaminkészítmények, tabletták, stb.). A magnézium a stressz okozta belső feszültség kezelésében játszik szerepet.

Meddig érdemes, meddig lehet magnéziumot szedni?

Általában a legtöbb orvos a 35–36. hétig javasolja a magnézium pótlását, hogy csökkenjenek a koraszülés veszélyei, elmúljon minden láb- és hasi görcs. A 36. hét után általában már folyamatosan csökkenteni kell a napi adagot. Természetesen minden egyes várandósság különbözhet, így ezt érdemes egyeztetni a szülésszel, kezelő orvossal.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top