Baba

Nem vagy egyedül – 18 dolog, amitől szinte minden kismama tart

Erős izzadás, fokozott szőrnövekedés, gátmetszés és terhességi csíkok? A várandósság ideje varázslatos élmény, a szülés pedig maga a csoda, azonban vannak olyan dolgok, amikről nem szokás beszélni, pedig nem árt tudnod!

Ugyan a terhesség alatt jelentkező tünetek mindenkinél mások lehetnek, de az biztos, hogy a testünk nagy változáson megy át. Segítünk, hogy felkészülhess, és gondtalanul várd a kis jövevényt!

Nem vagy egyedül – 18 dolog, amitől szinte minden kismama tart

 

Visszér

A megnövekedett súlytöbblet, a hormonális változások miatt visszér jelenhet meg a lábakon, azonban tehetsz azért, hogy csökkentsd a kialakulás esélyét. Ugyan a visszér alkati kérdés is lehet, de ha felpolcolod a lábad, hideg-meleg vizes tusolást alkalmazol, és vénatornát végzel, minimalizálhatod a visszér megjelenését.

Szőr

A szőrnövekedés szintén alkati kérdés is lehet, azonban a hormonális változások miatt számos esetben jellemző a nagyobb mennyiségű és erőteljesebb szőr megjelenése. Ezen könnyen segíthetsz a szokásos szőrtelenítési módszerekkel, de nem kell aggódnod, nem marad így egész életedben! Jó hír, hogy ahogy jött, úgy el is múlik a szoptatás befejeztével.

Émelygés, hányinger, nyálcsorgás

A terhesség első jelei közé tartozik, és jellemzően a várandósság első 1/3-ban jelentkezik az émelygés, amely nemcsak reggel, hanem a nap bármely szakaszában jelentkezhet, amit nyálcsorgás is kísérhet. Ilyenkor a szagokra fokozottabban érzékenyek vagyunk, van, aki a hagymára, van, aki a paprikára, más bizonyos húsok illatát nem bírja, és akár hányás is lehet a vége. Megelőzésként reggel egyél egy kekszet rögtön a felkelés után, többször egyél kevesebbet, kerüld, amit nem bírsz, és ha hányingert érzel, feküdj le, lélegezz mélyeket! Ha hányós típus vagy, gyakrabban moss fogat, hogy megelőzd a fogínygyulladást!

Gyakori vizelési inger

Szintén a várandósság első harmadában, valamint az utolsó időszakban jelentkezik a gyakori vizelési inger. Mivel az alsó has szerveire ilyenkor nagyobb nyomás nehezedik, a belső nemi szervek és a megnagyobbodott méh miatt, így sűrűbben érzed azt, hogy a mosdóba kell menned. Ne aggódj, természetes folyamatról van szó, arra azonban ügyelj, hogy ha fájdalommal jár a kisdolgod elvégzése, akkor feltétlen keresd fel a nőgyógyászodat, mert fertőzés is állhat a háttérben!

Nem vagy egyedül – 18 dolog, amitől szinte minden kismama tart

 

Álmosság, fáradtság

Mivel a várandósság alatt fokozottan igénybe van véve a szervezeted, az állandó álmosság és fáradtság szintén természetes jelenség. Ilyenkor több alvásra és pihenésre van szükséged, így figyelj a szervezeted jelzéseire, és pihenj le, ha úgy érzed! Meditálj rendszeresen, jógázz, próbáld ki a kismamajógát, és lehetőség szerint kerüld a stresszhelyzeteket! Nyugtató hatású teákat is ihatsz, de előtte egyeztess nőgyógyászoddal!

Szédülés, ájulás

A szédülés a várandósság gyakori kísérője, ugyanis előfordulhat, hogy a vérnyomás a terhesség alatt alacsony. Azért, hogy megelőzd az egyensúlyvesztést, ülj le, és hajolj előre a térdedig – vagy ameddig tudsz –, amikor azt érzed, hogy szédülsz, kerüld a hirtelen felüléseket, és ne hagyj ki egy étkezést sem!

Izzadás

A hormonszint megváltozása és a fokozott véráramlás miatt már a kisebb mozdulatok is erőteljes verejtékezést válthatnak ki, de bizonyos esetekben még megmozdulnod sem kell, ugyanis éjszakai izzadás is felléphet. Részesítsd előnyben a pamutruhákat, használj hintőport, tisztálkodj gyakrabban, és pótold a folyadékot!

Légszomj

Az utolsó trimeszterben sokszor még a beszéd is okozhat légszomjat, de ne ijedj meg, ez természetes! Mivel a méh nagy nyomást fejt ki a rekeszizomra, a mély lélegzetvétel egyre nehezebben megy. Segíts magadon, polcold fel a fejed párnákkal, de ha a légzési nehézségek nem enyhülnek, egyeztess az orvosoddal!

Nem vagy egyedül – 18 dolog, amitől szinte minden kismama tart

 

Terhességi csíkok

Ha volt nagyobb súlygyarapodásod, a terhességi csíkok biztos nem ismeretlenek a számodra. Megjelenésük attól függ, hogy mennyire nyúlik a bőröd, de a rugalmasságot krémekkel fokozhatod. Ha meg szeretnéd előzni a terhességi csíkokat, akkor a 2. trimesztertől kezdve használj olívaolajat, vagy olyan testápolót, olajat, amit szeretsz!

Hüvelyváladék, hüvelygomba

A terhesség alatt megváltozik a hormonháztartás, így a hüvelyváladék is intenzívebb lehet: sárgás, fehéres színű és szagtalan. Felejtsd el az illatszereket a hüvelyed környékén, hordj kényelmes pamut alsóneműket, használj tisztasági betétet, de ha égő, viszketést, vagy a hüvelyváladék megváltozott állagát tapasztalod, a legjobb, ha a nőgyógyászoddal kivizsgáltatod magad! Mivel várandósság alatt könnyebben kapod el a betegségeket is, akár fertőzés is állhat a háttérben, amit gombás fertőzés okoz, és a magzatra is veszélyes lehet!

Érzékeny mellek

A mellek és a mellbimbó már a fogantatás korai szakaszában megduzzadhatnak, megnőhetnek és érzékennyé válhatnak, aminek hátterében a szoptatásra való felkészülés áll. A szülés után a szoptatás során emlőgyulladás alakulhat ki, ez lázzal is járhat, ilyenkor feltétlenül fordulj orvoshoz! A gyulladásnak kisebb az esélye, ha a tejmirigyek kiürülnek, és figyelsz a higiéniára, valamint arra, hogy ne sérüljön a mellbimbód.

Hátfájás

Jellemző terhességi tünet a hát alsó részének fájdalma. Általánosan elmondható, hogy adott esetben az a terhességet végigkíséri, de megkönnyítheted az életedet, ha néha ellátogatsz egy jó masszőrhöz, vagy megkéred párodat, hogy masszírozzon meg.

Az emésztés megváltozása, aranyér

A terhesség alatt a belek perisztaltikus mozgása csökken, így előfordulhat, hogy székrekedés alakul ki akkor is, ha eddig ez nem volt jellemző nálad. A sok erőlködés miatt aranyér is kialakulhat, ezért légy óvatos, és egyél sok rostos zöldséget, gyümölcsöt! Jellemző változás lehet még a megnövekedett gyomorsav és a nyelőcső záróizmainak ellazulása miatt kialakuló reflux is, így megelőzésként érdemes lúgos hatású élelmiszereket fogyasztanod.

Ingerlékenység

Szintén a hormonok számlájára írható, hogy akárcsak a menstruációkor a terhesség alatt is jóval feszültebb, idegesebb lehetsz és érzékenyebben reagálhatsz bizonyos történésekre. Ne ijedj meg, ez teljesen természetes, de tény, hogy türelmet és megértést igényel a környezeted részéről.

Viszketés

A viszketés a terhesség gyakori velejárója. Jellemzően a mellek és a has táján érzékelheted, ahol a bőr nagyobb mértéken növekszik. Ápold a bőröd az egész terhesség alatt, de kerüld az allergén összetevőjű, illatanyagokkal, színezékekkel felturbózott készítményeket!

Gátmetszés

A gátmetszéstől nem kell félned, mert szülés közben meg sem fogod érezni, mivel nem arra fogsz koncentrálni. A szülést követően azonban ügyelned kell a higiéniára, hogy a heg minél hamarabb meggyógyuljon! Az ülés kellemetlen lehet pár napig, de a varratokat 5-6 nap elteltével eltávolítják.

Gyermekágyi folyás

A gyermekágyi folyást a szülést követően tapasztalhatod: a méh összehúzódik és kiürül a magzatot körülvevő nyálkahártya. Az első 3-5 napban a folyást erős vérzés kísérheti, majd a következő 8 napban a vér mennyisége csökken. A kiürülés 5-6 hétig is tarthat, de minden esetben szagtalannak kell lennie, így ha elváltozást tapasztalsz, fordulj orvoshoz!

Szülés utáni hangulatváltozások

Ha a szülés után elbizonytalanodsz, és a sírás, illetve az öröm egymást váltják, még nem kell egyből a szülés utáni depresszióra gondolnod! Nyugodj meg, a szülés utáni melankólián a legtöbben átesnek: beszéld ki az érzéseidet a pároddal, a barátnőddel vagy az anyukáddal. De ha hosszabb ideje fennállnak a hangulatváltozások és a letörtség, akkor fordulj orvoshoz, mert szülés utáni depresszió is állhat a háttérben!

Olvass még többet a babákról az NLCafén:

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top