Baba

Ezek a gyógyszerek károsítják a magzat IQ-ját

Terhesség idején a nátrium-valproátot tartalmazó gyógyszerek szedése veszélyes lehet a babára – derül ki egy friss kutatásból.

„A gyógyszerszedés minden esetben komoly megfontolást igénylő döntés, és mérlegelni kell a hatás-mellékhatás arányokat. Különösen igaz ez a várandós és a szoptató anyákra” – mondja dr. Demjén László szülész-nőgyógyász.

Azért különösen fontos figyelni és megbeszélni a kezelőorvossal, mert az amerikai gyógyszerészeti intézet vizsgálata alapján most egy újabb hatóanyag keveredett gyanúba, miután kiderült, hogy a nátrium-valproátot tartalmazó gyógyszerek alacsonyabb intelligenciát eredményeznek a születendő gyermekeknél. 

Ezek a gyógyszerek veszélyesek lehetnek a magzat IQ-jára

Ilyen gyógyszereket migrén, bipoláris depresszió, poszttraumás stressz szindróma, szorongás, anorexia és epilepszia ellen írnak fel az orvosok. Ezeket a szereket a tengerentúlon gyakran használják, ám ezentúl nem lenne szabad várandós nőknek felírni.

Az USA-ban és Nagy-Britanniában 300 olyan gyermek utánkövetéses vizsgálatát végezték tíz éven keresztül, akiknek az édesanyja epilepszia ellen szedett nátrium-valproátot tartalmazó gyógyszert. Kiderült, hogy ezen anyák gyermekei 6 éves korukban átlagosan 8-11 ponttal produkáltak kevesebbet az intelligenciateszteken, mint azok gyermekek, akiknek az édesanyja nem szedett ilyen gyógyszert.

Árthat a babának, ha sok citrusfélét eszek?

Lehet-e terhesség alatt grapefruit magolajat szedni immunerősítés céljából?

A Válaszkereső segít! »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top