Baba

Tápszer, cumi, ringatás – tévhitek a kisbabagondozásról

A cumi valóban káros, és az anyatejet nem pótolhatja semmi? Sok tévhit és hiedelem kering a babagondozásról, itt az ideje eloszlatni őket! Íme, néhány hasznos és fontos tanács!

A legfontosabb, hogy hallgass a szívedre, figyelj a babádra, és mindezek mellett légy tájékozott! Tégy meg minden tőled telhetőt, de ne vessz el a sok téves információ között, ehhez adunk egy kis útmutatót!

Tápszer, cumi, ringatás – tévhitek a kisbabagondozásról

 

Cumi vagy nem cumi?

Van, aki szerint a cumi egy pótlék, ami nem tesz jót a kicsinek, mások ajánlják. A cumi nem új találmány, az őse valószínű, hogy egy 17. században használt kukoricacsutka volt, amit egy brit farmer felesége használt. Később mindenféle – mai szemmel nézve igen furcsa és bizarr – dolgokkal töltöttek meg tiszta ruhákat és adták a babáknak: zsír, mák, kalács, cukor és hús is szolgált a cumi töltelékeként, de ezekbe talán jobb nem is belegondolnunk. A mai formáját az 1900-as években nyerte el.

Tény, hogy az ujjszopásról nehezebb leszoktatni a porontyot, mint a cumiról, de mi azt mondjuk, tégy belátásod szerint, és mindig figyeld a kicsi reakcióit! Tudd, hogy a cumi nem befolyásolja a szoptatást, ugyanis ez inkább rajtad, mint a babán múlik: ha te motivált vagy a szoptatásban, a cumi nem fogja befolyásolni azt. A babák súlygyarapodására sincs hatással, azonban a fogak és a száj egészséges fejlődésének érdekében mindenképpen érdemes 3 éves kora előtt leszoktatni a cumiról!

Anyatej versus tápszer

Az első és legfontosabb, hogy soha ne legyen bűntudatod, ha nincs tejed! Az anyatej értékes vitaminokat, nyomelemeket tartalmaz a kicsi számára, de ha nincs tejed, de idegeskedj, mert a stressz neked és a babádnak is árthat. Ha nehezen indul be a tejtermelés, ha nagy fájdalmakat okoz a szoptatás, vagy egyáltalán nincs tejed, használj tápszert! A babád így is meg fog kapni minden számára lényeges tápanyagot, és a jó a tápszer nem okozhat bélproblémákat, sem hasfájást. Az olyan híreszteléseknek se dőlj be, hogy a tápszerrel táplált baba immunrendszere és intelligenciája alacsonyabb lesz: nem lesz alacsonyabb, egyáltalán nem ettől függ!

Tehéntejet egyéves kor előtt semmiképp se adj a kicsinek, kizárólag anyatejet és/vagy tápszert, mert ebben a korban még a fejletlen az emésztőrendszer. Számos gyerek- és felnőttkori betegséget megelőzhetsz a baba megfelelő táplálásával, mint amilyen a cukorbetegség, az elhízás vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések. A szoptatás során igyekezz a stresszt minimalizálni, egészségesen étkezni, elegendő mennyiségű folyadékot inni, és soha nem a környezetednek, hanem egyedül magadnak megfelelni!

Tápszer, cumi, ringatás – tévhitek a kisbabagondozásról

 

Ringatás vagy nyugalom

A babáknak is kell segítség az alváshoz, ugyanúgy, mint nekünk. Vannak, akik mozgatásra tudnak elaludni, vannak, akiket a nyugalmi állapot ösztönöz alvásra, ezt ki kell tapasztalnod. Ha a kicsi ütemesen veri a lábával a matracot, megnyugtatja, ha járkálsz vele, vagy tologatod a babakocsiban, és az autózás is álomba ringatja, akkor ő vélhetően a mozgatásos típusba tartozik. Ilyenkor a lényeg, hogy valami mozogjon alatta, és hamarabb elalszik.

A mozgatásos altatással szemben vannak babák, akiknek kifejezetten nyugalmi állapotra van szükségük az elalváshoz. Például ha a baba a cicin alszik el könnyen, és amikor megpróbálod letenni az ágyba, egyből felsír, vélhetően neki a nyugalom az út az alváshoz. Ez esetben érdemes az ágyban, cumival altatni és a hátát simogatni. Összebújva is altathatod, a lényeg, hogy a lehető legnagyobb nyugalmat próbáld megteremteni számára.

Nem árt tudnod azonban, hogy az igazán álmos baba magától elalszik egy kis nyugtatás után, de a nyugtatásra mindig szüksége van. Ha leteszed az ágyba, és hagyod, hogy maga megtalálja a saját altatási módját, egy kis forgolódás után rájön, hogy tud maga is el tud aludni, és nem késlekedik álomba merülni.

 

Olvass még többet a babákról az NLCafén:

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top