Baba percek

Módszerek kólika ellen

A babák hasfájásának okát teljes bizonyossággal még nem sikerült kinyomozni – legalábbis az úgynevezett kólikás hasfájás még mindig okoz az orvosoknak némi fejtörést. Az általános vélemény szerint főként az emésztéskor és evéskor felgyűlt gázok feszítő hatása okoz olyan kellemetlen érzést a kicsiknek, amitől a képesek akár három órán át egyfolytában sírni egy héten általában 2-3 alkalommal, más elképzelések szerint pedig a bélflóra még kialakulatlan vagy nem megfelelő működése okozza mindezt. Egy anyát persze nem az érdekli, hogy mitől fáj az a kis pocak, amikor kérlelhetetlenül bömböl a gyermeke, hanem az, hogy mivel csillapíthatja a baba kínjait. Erre adunk néhány ötletet.

 

Testi kontaktus

A babák számára rendkívül fontos az érzelmi biztonság, amit a szülők jelenléte nyújt: a táplálékok és az alvás mellett ugyanolyan igénye van arra a szeretetre is, amit az anya egy-egy érintése vagy becéző szavai közvetítenek számára.

Módszerek kólika ellen

Az testi kontaktus, amikor az édesanya magához öleli a csecsemőt, megcirógatja az arcát vagy a pocakját átragasztja a babára a pozitív hangulatot, és ez a legtöbb kicsire azonnali hatással van: lecsendesedik, megnyugszik. Sokszor amögött is egyszerű “anyahiányról” van szó, amit mi kólikás sírásnak gondolnánk, ezért feltétlenül érdemes megpróbálni gyengédséggel, simogatással megnyugtatni a babát. Ha valóban hasfájás gyötri a picit, az édesanyjával való fizikai kontaktus akkor is jót tesz, és hamarabb elcsendesedik a gyermek, ha felvesszük, ringatjuk és sétálgatunk vele, mintha hagyjuk, hogy a hátán fekve bömböljön, amíg elmúlnak a kólikás fájdalmak.

Lassú szoptatás

A hasfájós panaszok ellen helyes szoptatással nagyon sokat tehet az édesanya, hiszen a kólika gyakran azért jelentkezik, mert evés közben túl sok levegőt nyel a baba vagy mert csak a tejcukorban gazdag – ezért emésztéskor több gázt fejlesztő – hígabb előtejet eszi meg a kicsi. A hasfájásra hajlamos babáknál ezért lassítani kell az etetést – időről időre szakítsuk meg a szoptatást egy pár pillanatra –, a mohón nyeldeklő kicsiket gyakrabban kell büfiztetni, és hagyni kell, hogy az utolsó cseppig megegyek az egyik mellből a tejet, és csak azután tegyük át a másikra, ha szükséges.

Módszerek kólika ellen

Alkohol, dohányzás, koffein – tiltólistán

Az anyatej minőségére és egyáltalán a tejképződésre a dohányzás éppen úgy rossz hatással van, mint az anya tüdejére, vérkeringésére és egyáltalában véve a szervezete egészére. Ráadásul a dohányzó anyák tejébe átszűrődik a nikotin is, és ami nem a függőség kialakulásának kockázatát növeli jelentősen (felnőve a gyermek sokkal inkább hajlamos lesz a dohányzásra, és jobban függ majd tőle), hanem hasfájást is okozhat, illetve, nyugtalanná és ingerlékennyé teheti a gyermeket. Szoptatás alatt ezért egyáltalán nem tanácsos a nőknek dohányozni, ha azonban mégsem tudja az anya ilyenkor félretenni a cigarettát, akkor alakítsa át úgy a dohányzási szokásait, hogy az etetés és az utolsó szál cigi között lehetőleg minél több idő teljen el. Nem szabad elfelejteni, hogy ez azért mégis csak félmegoldás, mert a terhesség és szoptatás ideje alatti dohányzás már kis mértékben is súlyosan károsítja a magzat és az újszülött egészségét, ezért a legjobb, ha teljes mértékben lemond a cigiről az édesanya.

A nikotinhoz hasonlóan a koffein tartalmú élvezeti cikkek (kávé, tea, csokoládé, kóla) túlzott fogyasztása is “felpörgetheti” a babát, amitől álmatlan lesz, az emésztési ritmusa felborulhat, és nyűgőssé, síróssá válhat a kicsi. Napi három csésze kávé még elfogadható egy szoptatós anyánál, de ennél többet lehetőleg ne igyunk. Az alkohol még a kávénál és a nikotinnál is érzékenyebben hat a babákra már kis mennyiségben is (mozgásszervi panaszokat, fejlődési rendellenességeket, alvásszavart, étvágytalanságot és alacsony vércukorszintet is okozhat akár), ezért ettől a szoptatás ideje alatt mindenképpen tanácsos tartózkodni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top