Család

Anyatej helyett

Az egészen apró újszülöttek életük minden mozzanatában az anyai gondoskodástól függnek. Ha a mama nem tudja táplálni kisbabáját, akkor tápszer helyettesítheti az anyatejet.





Anyatejpótló

A csecsemők első tápláléka – anyatej hiányában – a külön erre a célra szolgáló anyatej-helyettesítő tápszerek, melyeket 1-es jelzéssel láttak el, jelezve a táplálás első fokát. (Ezt a márkajel után találjuk meg.) Ezt a típust öt-hat hónapos korig adhatjuk a kisbabának.
A Magyarországon forgalomban levő kezdő tápszerek mindegyike szigorú minőség-ellenőrzésen esik át, ebből a szempontból (energia-, fehérje-, vitamintartalom stb.) mindegy, hogy melyiket kapja, de a döntést mindig bízzuk a gyerekorvosra.


Miért csak az orvos?

Tápszernél nem lehet elégszer elmondani, hogy minden választásnál kérjük ki az orvos tanácsát. A szakember tudja eldönteni, hogy a babának mire van szüksége, van-e hajlama az allergiára, és hogy mikor éri el a kort, amikor új tápszert vezethetünk be. Emellett az orvosi vényre felírt tápszerek támogatást élveznek.






A babák legfontosabb tápláléka az anyatej!

Szólj hozzá a fórumokhoz!
• Tápszeres babák »
• Tápszerkészítés »
• Tápszer újszülötteknek »

Könyvajánló:




Guóth–Gumberger–Hormann: Szoptatás
Kismama Könyvek

• A könyvről még többet itt tudhatsz meg! » 
Ha soványka, ha dundi…

A tápszerben található fehérje két csoportra osztható: kazeinre és savófehérjére. A kettő aránya határozza meg, hogy egy tápszer mennyire laktató, milyen gyorsan ürül ki a gyomorból. Ha a kazein dominál, akkor ez a laktató fajta, dundi babának inkább ezt adják. A savófehérjés változat gyorsabban hagyja el a gyomrot, vékonykáknak ez a jobb, hiszen a táplálék gyorsan továbbítódik a belekbe, így a megürült gyomor többet befogadhat.


Ha allergiára hajlamos…

Olyan tápszer javasolható, amelyben részlegesen lebontva (hidrolizálva) találhatók a tehéntej fehérjéi. Az atópiás ekcémára hajlamos gyerekeknek például olyan, lebontott tehéntejfehérjéket tartalmazó, hipoallergén (HA) tápszert lehet adni, melyhez probiotikumot adva csökkenthető a manapság népbetegségnek tekinthető allergia gyakorisága. A prebiotikumot tartalmazó kezdő tápszert a székrekedős vagy éppen bukásra, refluxra hajlamos babáknak ajánlják.
Kialakult tehéntejfehérje-allergia esetén a HA tápszer helyett csak az orvos által felírt, speciálisan lebontott gyógytápszer adható. Szójatápszert is kaphat a tehéntej-allergiás csecsemő, ez azonban hat hónapos kor előtt nem ajánlott, és a gyerekek tíz-húsz százaléka erre is allergiás tünetekkel válaszol.


Mi mit jelent? 



















HA Hipoallergén – allergiára hajlamos csecsemőknél. 
ARAz antireflux szóból ered. Sűrűbb az állaga, nehezebben távozik a gyomorból, ezért a sokat bukó, refluxos babáknak javasolják. Szentjánoskenyérmag-őrleményt tartalmaz. 
HA+ARSpeciális tápszer jelzése, ahol a kedvező hipoallergén és antireflux sajátosság együttesen van jelen. Ez azért fontos, mert az allergia refluxra is hajlamosít.
Probiotikus Probiotikumnak a bélflóra jótékony baktériumait nevezzük (például a laktobacillust vagy a bifiduszt). Jó tudni! A probiotikumos tápszert 60 Celsius-foknál nem szabad melegebb vízben feloldani, mert a „jó baktériumok” életképessége és hatásfoka csökken. 
Prebiotikus A tápszer prebiotikumot, vagyis egyszerű szénhidrátokból felépülő összetett szénhidrátokat (oligoszacharidákat) tartalmaz. Ezek az élelmi rostok emésztetlenül jutnak a vastagbélbe, és lágyabbá tehetik a székletet. 






Első négy-hat hónap után


Elkövetkezik az elválasztó, vagy más néven követő tápszerek ideje, melyek egészen hároméves korig adhatók (2-es jelzéssel találhatók meg). Ezek módosított összetételű tehéntejfehérjéből készülnek. A tehéntejhez képest a követő tápszerekben kisebb a fehérjetartalom és magasabb a szénhidrát-koncentráció. Az optimális vitamin- és ásványianyag-bevitel érdekében a második félévben naponta félliternyi tápszer adását javasolják a szakemberek.
Nemrégiben jelentek meg a 3 vagy 2+ tápszerek „babatej” elnevezéssel, melyek 7-8 hónapos kortól a gyermek hároméves koráig adhatók. A babatej elnevezés arra utal, hogy a tehéntej összetételét a kisgyermekek speciális szükségleteiből kiindulva módosították. Ellentétben az anyatejpótló tápszerrel (1 jelzésű), a 2, 2+, 3 tápszerek vásárlását nem támogatja az egészségbiztosító, így receptre sem kell felíratni, hiszen nem kapjuk meg olcsóbban.






Nem kell teáztatni
A teáztatás – anyáink mintáját követve – sokaknál szinte elemi dolog. Tápszereseknél még inkább, pedig semmi nem indokolja. A napi tápszeradag éppen megfelelő mennyiségű folyadékot tartalmaz. Magas láz vagy hőség esetén négy hónapos kor felett forralt, lehűtött vizet adjunk szomjoltásra – a tea felesleges. 
Hogyan készítsük?

• A por formájában előállított tápszereket előírás szerint előzetesen felforralt, majd lehűtött vízben kell feloldani.
(Ne használjunk ásványvizet se, mert ezeknek zöme oldott ásványi anyagokat és ionokat tartalmaz, nem feltétlenül olyan mennyiségben, ahogy az a kisbabának megfelelő volna.)

• Tartsuk be az előírt hígítási arányt! A töményebbre készített tápszer fogyasztása után a gyermek szomjasabb lesz, sírni fog, azt gondolhatjuk, azért sír, mert éhes, így feleslegesen újra megetetjük a babát. Ráadásul a töményebbre készített oldat a kisbaba emésztőrendszerét és veséjét is megterheli.





• A cumilyuk nagysága akkor jó, ha a lefelé fordított üvegből a folyadék csak cseppenként ürül. A cumit havonta cseréljük ki.

• A mikróban melegített tápszert fogyasztás előtt rázzuk fel alaposan, ellenőrizzük hőmérsékletét, s csak ezután adjuk a csecsemőnek.

• Ne hagyjuk a gyermeket tápszeres vagy cukros folyadékkal telt üveggel a szájában elaludni! A tápszer kiváló táptalaj a baktériumok számára, így gyakrabban és könnyebben alakulhat ki középfülgyulladás, másrészt az édes folyadék fogszuvasodásra is hajlamosít.

• A cumisüveget és a cumit minden használat után mossuk, főzzük tökéletesen tisztára, mert az aprócska tápszermaradványokban elszaporodnak a baktériumok.





Tehéntejből készül
A modern baba tápszerének alapja a tehéntej, amelyet átalakítanak, hogy minél jobban hasonlítson az anyatejre. A tápszereknek meg kell felelniük az egészségügyi hatóságok szabványainak, és teljes értékű táplálékul kell szolgálniuk.




További követelmény a tápszereknél, hogy elkészítésükhöz forralt vízen kívül semmi másra ne legyen szükség. A babatápszerek vitaminokat és vasat is tartalmaznak. 

• Kérdezd szoptatási szakértőnket, Schneiderné Diószegi Esztert, IBCLC szoptatási szaktanácsadót! » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top