100 okom van rá
Szponzorált tartalom

Ezért fontos, hogy járj szűrővizsgálatokra

Amerikai kutatók új tanulmánya szerint a 40 év feletti nők az évenkénti szűrésekkel nagy eséllyel megelőzhetik a mellrák miatti halálozást.

A szűrések nemcsak akkor fontosak, amikor azt érzed, valami nincs rendben, hanem már a megelőzéseben is óriási szerepük van. Ha rendszeresen jársz megelőző szűrésekre, amellett, hogy a saját életedért felelősséget vállalsz, a családodnak is példát mutathatsz, amivel akár életet is menthetsz.

Vállalj felelősséget!

Ne csak másokért aggódj, hanem vállalj felelősséget saját magadért is. Lépj ki egy kicsit az állandóan aggódó anya és a gondoskodó feleség szerepéből, és vállalj felelősséget a saját egészségedért is. Ha nem megy egyből, akkor gondolj bele abba, hogy környezeted is nyugodtabb, és kiegyensúlyozottabb, ha látják, hogy te is teszel az egészségedért, és tudják, minden rendben van veled. Ne feledd az örökérvényű mondást: üres tányérból te sem tudsz adni senkinek!

Előzd meg!

Elizabeth Arleo, a Weill Cornell Orvostudományi Egyetem és a New York-i Presbiteriánus Kórház mellrákszűrésre szakosodott radiológusa a kutatásai során megállapította, hogy a 40 és 80 éves nők között végzett éves mammográfiai vizsgálatok 40 százalékkal csökkenthetik a mellrák miatti halálozást. A szakember számítógépes modelleken vizsgálta a mellrákszűrés előnyeit és hátrányait: a jelenleg érvényben lévő hivatalos ajánlás szerint a kor előre haladtával kiemelt figyelmet kell fordítani ezekre a szűrésekre, amelyek akár 23-31 százalékkal is csökkenhetik a mellrák miatti halálozást. Arleo, aki a Cancer című folyóiratban publikálta eredményeit, hangsúlyozta, hogy kutatása szerint a 40 éves kor utáni évenkénti szűrés a legjobb stratégia a mellrák okozta korai halálozás elkerülésére.

Mutass példát!

Járj elöl jó példával a lányod, gyerekeid előtt! A szülők magatartása, viselkedése és szokásai rendkívül nagy hatással vannak a gyerekekre, még akkor is, ha ők nem szeretnék. A szülők szokása lesz a gyerekek első szokása, az egészséghez való viszonyuk is a szülőktől látottakhoz fog idomulni. Tehát szülőként a felelősséged megduplázódik, vagyis gyereked sem fog elmenni orvoshoz, ha tőled azt látta, hogy soha nem vizsgáltatod ki magad, és ő sem fog törődni az egészségével, ha azt a mintát tanulta tőled, hogy ne figyeljen teste jelzéseire. Tőrődj magaddal, járj rendszeresen szűrésekre, és mutass példát gyerekeidnek is!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top