100 okom van rá
Szponzorált tartalom

Ne fájjon a feje a fejfájás miatt!

A fejfájás kellemetlen, az életet megkeserítő jelenség, amellyel csaknem mindenki találkozik élete során. Kevesen tudják azonban, hogy többféle változata létezik, az ártalmatlantól a potenciálisan életveszélyes állapotot jelző tünetekig. Szerencsére, megvan a megoldás!

Van, akit a migrén kínoz, van, aki a frontokra érzékeny és sajnos előfordul az is, hogy a fejfájás valami sokkal rosszabb betegség előfutára lehet, így nem szabad félvállról venni. Az Affidea éppen ezért kifejezetten az ilyen jellegű fájdalmak hátterének felderítésére kínálja fejfájás-diagnosztikai csomagját.

„A diagnosztikai eljárások többféle összeállításban vehetőek igénybe a fejfájás-diagnosztikai csomagunkban” – magyarázta dr. Tombácz Andrea, az Affidea radiológus főorvosa. „Van, amiben a koponya MR-vizsgálata mellett szerepel nyaki ultrahang, de van olyan változat is, amelyben nyaki gerinc-, és koponya-MR is jár az ultrahang mellé. Mindez attól függ, hogy milyen korosztályt vizsgálunk, és milyen jellegűek a panaszok.”

A fejfájás komolyabb betegség előjele is lehet (Fotó: Tumblr)

Az eltérő vizsgálatokra azért lehet szükség, mert például egy idősebb embernél valószínűbb, hogy olyan degeneratív elváltozások okozzák a fejfájást, amelynél a gerinc és a koponya MR-vizsgálata tárhatja fel a problémákat (az ultrahang mellett). A szakember szerint ez 30 év alatt kevésbé jellemző, ott inkább különféle fejlődési elváltozások tehetőek felelőssé a fejfájásért.

„Az ilyen jellegű nyaki gerincproblémákra általában tartásjavító gyógytornát szoktak javasolni” – tette hozzá a szakember. „De előfordul az is, hogy nem lehet pontosan feltérképezni, mi okozza a fejfájást, és az MR sem tár fel morfológiai hibát, ilyenkor átmeneti szervi zavarról lehet szó.”

Utóbbi kategóriába tartozik az úgynevezett „frontos” fejfájás, amely az időjárási változásokkal jár együtt. A szakértők szerint az ilyet legfeljebb gyógyszeresen lehet kezelni, de érdemes lehet ezt is feltárni, hogy a páciens tisztában legyen vele, hogy fejfájásának oka miben keresendő.

Gyakori ok még – különösen a fiatalabbaknál – az orrmelléküregek különféle gyulladása, akár úgy is, hogy közben nem jelentkeznek orrdugulásos panaszok, sőt, még a nyálkahártyák sem duzzadnak meg. Korábbi gyulladás miatt ugyanis lezáródhatnak bizonyos arc-, vagy melléküregek, ez pedig minden életkorban előfordulhat.

„Idősebb korban a különböző kis ereket érintő szűkületek is gyakran okozhatnak fejfájásos panaszokat” – magyarázta dr. Tombácz Andrea. „Az ilyen kis gócok gyakrabban kialakulhatnak migréneseknél, értágulat vagy szűkület miatt. De azt is figyelembe kell venni, hogy az agydaganat is lehet kiváltó ok, ami szintén bármely életkorban előfordulhat. Ezért, ha valaki hirtelen jelentkező fejfájást tapasztal, ennek a kizárása a legfontosabb feladat.”

Az Affidea vizsgálatára a Váci Greens irodaházban lévő modern rendelőben kerül sor. A készséges, segítőkész szakemberek gyorsan és pontosan dolgoznak, az eredményektől függően pedig további szakorvosi rendelésekre – jellemzően neurológushoz, fül-orr-gégész szakemberhez, vagy idegsebészhez küldik tovább a pácienseket.

„A fejfájás csomagot elsősorban azoknak érdemes igénybe venni, akiknek akut fejfájása van, illetve, ha a családban volt korábban agydaganat vagy agyi aneurizma – mondta az Affidea főorvosa. – Utóbbi szűrése 30 éves kortól ajánlott, mint ahogy az agydaganat szűrést is érdemes lehet egy-kétévente megcsináltatni, ugyanis, ha időben észlelik, nagyon jól kezelhető lehet.”

Az Affidea fejfájásvizsgálata a csomagtól függően 75.600 – 160.350 forintba kerül.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top