100 okom van rá
Szponzorált tartalom

10 szűrővizsgálat, amit kötelezővé tennénk minden férfinak

A férfiak többségénél az egészségmegőrzés nem szerepel kiemelt helyen Nehezebben is szánják rá magukat a szűrővizsgálatokon való részvételre, mint a nők, pedig a betegségek időbeni felismerése számukra is kulcsfontosságú. Összegyűjtöttünk tíz vizsgálatot, amit minden férfi számára kötelezővé tennénk.

Labor- és vérképvizsgálat

20 éves korban hasznos lehet a teljes labor,  vagyis a vér- és a vizeletvizsgálat, valamint a vérnyomás ellenőrzése, hogy kiszűrhetők legyenek a későbbi kockázati tényezők. Ettől az életkortól célszerű félévente felkeresni a fogorvost is.

Prosztatavizsgálat

A prosztatavizsgálat információértéke igen jelentős az orvos számára: a tapintás alapján következtetések vonhatók le a prosztata méretére, a fennálló betegségre vonatkozóan (BPH – jóindulatú megnagyobbodás, krónikus prosztatagyulladás, prosztatarák). A vizsgálat ugyan kellemetlen, de nem fájdalmas.
45 év felett évente, 45 év alatt vizelési panaszok esetén érdemes elvégeztetni.  50 év felett PSA-(prosztataspecifikus antigén-)vizsgálattal lehet kiegészíteni a szűrést.

Hasi ultrahangvizsgálat

A vizsgálat bármely (felnőtt) életkorban és akár évente ajánlott. Az ultrahang segítségével a belső szervek állapotáról kaphatunk képet. Fájdalommentes és gyors eszköz például az emésztőszervek (a máj, az epehólyag  és a hasnyálmirigy) panaszainak kivizsgálására, de a vesék és a húgyutak, a mellékvesék, a nagyerek, valamint a belső ivarszervek, a lép és a nyirokcsomók vizsgálatára is.

Hormonvizsgálat – tesztoszteron

A tesztoszteronvizsgálatot a férfi ivari hormon kiválasztásával összefüggő különböző állapotok diagnosztizálására alkalmazzák: csökkent szexuális vágy, erekciós zavar, heredaganat, túlzott szőrnövekedés, túlzott férfias jellegek. A tesztoszteron (férfi) normálértéke: felnőtteknél 9,9–28, gyermeknél 5,3–26 nmol/l.

Kardiológiai kivizsgálás

Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek az elmúlt évtizedekben a halálozás több mint feléért váltak felelőssé. Ezekben a kórképekben nagy jelentőségük van a kockázati tényezőknek, mint pl. a családban előforduló koszorúérbetegség, a dohányzás, a vér magasabb koleszterinszintje és a magas vérnyomás nagysága. A cukorbetegség szintén jelentős rizikófaktora ezen betegségek kialakulásának. A szívbetegség kockázata a korral növekszik nőkben és férfiakban egyaránt, ezért kiemelten fontos, főleg 50 éves kor felett, hogy beiktassunk egy kardiológiai szűrővizsgálatot.

Vastagbélrákszűrés

A jelenlegi egészségügyi iránymutatók mind férfiaknál, mind nőknél 50 éves korban javasolják a kolonoszkópia elvégzését, amelynek során a vastagbél falán elváltozásokat keresnek. A vastagbélrák világszerte a negyedik leggyakoribb rákos halálok, amely évente Magyarországon hatezer ember életét követeli.

szurovizsgalat, ferfiakBőrrákszűrés

Negyvenéves kor felett ajánlatos eljárni bőrrákszűrésre is, időnként önvizsgálattal, ami kiegészül a rendszeres orvosi ellenőrzéssel. A magas kockázati csoportba tartozók (világos bőrűek, vagy akiknek a családjában előfordult bőrrák, illetve súlyosan leégett a bőrük) bőrgyógyásszal vizsgáltassák meg magukat.

Nyaki erek Doppler-ultrahangvizsgálata

A nyaki erek Doppler-vizsgálata egy fájdalommentes és gyors vizsgálóeljárás. Nemcsak az erek tágasságáról, lefutásáról és falszerkezetéről ad információt, hanem képes az erekben áramló vér áramlási irányát és sebességét is érzékelni. A vizsgálat során a hanyatt fekvő beteg nagy nyaki  artériáit vizsgálja az orvos. Mivel ezeken az ereken keresztül áramlik a vér az agyba, egy esetleges szűkület felismerése és időben elkezdett kezelése súlyos következményektől, pl. egy későbbi stroke-tól mentheti meg a beteget.

Vércukorszintmérés

A cukorbetegség szövődményeinek többsége annak a következménye, hogy a magas vércukorértékkel együtt járó kórfolyamatok károsítják az érrendszert. Korai érelmeszesedés alakul ki, az erek túlságosan beszűkülnek, romlik a fontosabb szervek, például a szív és az agy vérellátása. Cukorbetegeknél az érszűkület miatt sokkal nagyobb kockázata van a szívinfarktus és a stroke kialakulásának.

Hereultrahang

A here ultrahangvizsgálata a többi ultrahangvizsgálathoz hasonlóan sugármentes, biztonságos és megbízható eljárás, ami kortól függetlenül bármikor megismételhető, és gyors diagnózist ad. Ultrahangvizsgálatok segítségével   bizonyos gócos elváltozások időben felismerhetők, és észlelhető a fiatal férfiaknál gyakori herevisszér-tágulat jelenléte is.
A here-ultrahangvizsgálat során a hereállományt és a herezacskót vizsgálják a szakemberek, segítségével  kimutathatók a herék gyulladásai, daganatai, vérellátási zavarai. A mellékherék vizsgálata során elváltozások, ciszták és gyulladások diagnosztizálása történik.

+1 Hereönvizsgálat

Minden 40 év alatti férfinál havonta kell elvégezni az ellenőrzést (a mirigyállomány áttapintását).  Bármilyen eltérés gyanúja esetén urológiai vizsgálat elvégzése szükséges.

A férfiaknak a húszas éveikben ötévente kell(ene) teljes körű orvosi vizsgálaton részt venniük, a 30-as éveikben háromévente, a 40-es években kétévente, míg 50 fölött évente.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top