100 okom van rá
Szponzorált tartalom

Szűrővizsgálatok: hány évesen mit kell feltétlenül átvilágítani a testedben?

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a testünk egy gép, amit csak akkor kell szervizbe vinni, amikor már elromlott. Hogy pontosan hány évesen mit kell(ene) átvilágítani a testünkben? Összegyűjtöttük!

Vannak olyan vizsgálatok, amelyek elvégzése életkortól függetlenül, rendszeresen ajánlott, évente célszerű szakorvossal konzultálni. Ilyen a fogászati és szájüregvizsgálat vagy a bőrgyógyászati szűrővizsgálat.

Ajánlott szűrések 21 és 45 év között

  • Mellrákszűrés: ebben a korcsoportban már növekszik a mellrák kockázata, a rendszeres önvizsgálat mellett javasolt a szakorvos éves felkeresése is. A mammográfiás röntgenvizsgálat egy-két évente ajánlott a 40 év feletti nők esetében.
  • Méhnyakrákszűrés: évente javasolt a nőgyógyászati szűrővizsgálat.
  • Tüdőszűrés: éves rendszerességgel javasolt elmenni.
  • Bőrgyógyászati szűrés: különösen fontos, ha pigmentált elváltozásokat, új anyajegyeket vagy az anyajegyek méretében változást tapasztalunk.
  • Vastag- és végbélrák szűrése: ez a vizsgálat általánosan 50 éves kortól ajánlott. Azoknál azonban, akiknek a családjában már volt e szervet érintő daganatos megbetegedés vagy polip, már 40 éves kortól szükséges szűrővizsgálatot elvégeztetni.
  • Laborvizsgálat: minimum évente egyszer
    Nőknél a szexuális élet megkezdése után évente egy nőgyógyászati vizsgálat.

szurovizsgalat, eletkor

Javasolt szűrővizsgálatok 45 év felett

  • Mellrákszűrés: a folyamatos önvizsgálat mellett a korábbi évekhez hasonlóan ekkor is egy-két évente szükséges szűrővizsgálat elvégzése. A komplex emlővizsgálat a fizikális vizsgálat mellett röntgenes mammográfiát és ultrahangvizsgálatot is magában foglal.
  • Méhnyakrákszűrés: a felmérések szerint nő a szűrésen részt vevő nők száma, azonban a méhnyakrák sajnos még mindig sok áldozatot követel hazánkban. Ebben a korban is javasolt évente felkeresni a nőgyógyászt.
  • Tüdőszűrés: a rendszeres tüdőszűrést ne hanyagoljuk el, a röntgenvizsgálat mellett alacsony sugárterhelésű CT-re is lehetőség van, amely már korai stádiumban kimutathatja a daganatos betegségeket.
  • Vastag- és végbélrák szűrése: az idő előre haladtával a betegség kockázata nő, az idősebbek, a 60–80 éves korosztályba tartozók a legveszélyeztetettebbek.  50 év felett mindenki számára érdemes legalább egyszer részt venni egy eszközös (vastagbéltükrözés) vagy virtuális (CT-kolonoszkópiás) vastagbélvizsgálaton.
  • Kardiológiai vizsgálat: a többihez hasonlóan a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága is megnövekszik 40-45 év felett, amit szűrővizsgálatokkal kell ellenőrizni.
  • Csontsűrűségmérés: a csontritkulás rizikófaktorainak jelentkezése esetén (például:genetikai hajlam, csontritkulást okozó gyógyszerek szedése, pajzsmirigy-túlműködés). Hajlamosít az 50 év feletti életkor és nőknél a menopauza jelentkezése.
  • Kétévente hallás- és látásvizsgálat.
  • Prosztatavizsgálat: a szűrővizsgálat általában 50 év felett, 75 éves korig javasolt, de ha a beteg családjában már előfordult prosztatarák, akkor 45 éves kortól ajánlott, 1-2 évente. A szűrővizsgálat lehetőséget ad a prosztata nem daganatos betegségeinek, például a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásnak, illetve a krónikus gyulladásnak a kimutatására is.

Tévhit a szűrővizsgálatokkal kapcsolatban

„Tévhit, hogy a szűrővizsgálatok árthatnak. Például hogy a röntgensugár rákot okozhat. Egészen intelligens emberek is beleesnek abba a hibába, hogy emiatt távol maradnak. A röntgen nem teljesen ártalmatlan, de egyetlen sugáradag semmiképpen nem rákkeltő. Az orvosok minden vizsgálatnál a haszon-kockázat arányát mérlegelik. Van olyan eset, amikor egy beteg állapota miatt nem javasolunk egy vizsgálatot, de a röntgensugár ártalmai bizonyosan nem tartoznak ide” – mondta dr. Kiss Ernő háziorvos.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top