Egy életed van
Szponzorált tartalom

Felemelő gyógyulástörténet: súlyos gerincsérvnek köszönhető úszásszeretet

Lilla nagypapája nemcsak szellemileg, de testileg is csúcsformában van, pedig jövőre már nyolcvanéves lesz. Abban, hogy ő ilyen fitt, nagyon nagy szerepet játszik a rendszeres sport. Ahogy Lilla mondja, nagypapája soha nem hagyná ki a városi fürdőt a napi programjából. De hogy ennek mi az oka, és mi vezetett el idáig? Lilla elmeséli!

„Nem ám csak áztatja magát a termálvízben, hanem szakadatlan ússza a hosszakat, főleg háton. Nagyapám mindig is fitt és mozgékony volt, szeretett például kirándulni, de ahhoz, hogy a sport ilyen fontos és sarkalatos pontja legyen az életében, egy súlyos betegségnek kellett felbukkannia” – kezdett bele nagypapája gyógyulástörténetébe Lilla.

Gerincsérv, műtét és egy új élet

„Alig múlt még ötvenéves, amikor elkezdett fájni a dereka. Először beutalták egy gyógyfürdőbe, de nem sokat segített az állapotán, így kivizsgálás kivizsgálást követett, aminek eredményeképp meglett a helyes diagnózis: gerincsérv” – mondta Lilla. A gerincsérv, más néven porckorongsérv egy fájdalmas, degeneratív betegség, melynél a porckorongok kopása okozza a kellemetlen tüneteket.

„Nagypapám gerincsérve súlyos volt, nem volt más választása, kés alá kellett feküdnie. A műtét után hosszú lábadozás és rehabilitáció következett. Az orvosok javasolták neki az úszást, ami sokat javíthat az állapotán.”

uszas

TIPP: A legoptimálisabb sportok a gerincsérvvel küzdő betegeknek az úszás, a gyaloglás és a túrázás. Ha a gyaloglás mellett döntünk, mindenképp válasszunk egy jó talpú cipőt, és gyalogoljunk egyenetlen talajon. Ez azért is jó, mert a test automatikusan arra törekszik, hogy az egyenetlenségeket „kiigazítsa”, így a gerinctartó izmok minden egyes pillanatban dolgoznak. Úszásnál semmiképp sem szabad kiemelt fejjel úszni.

„Nagyapám mérnök ember, precízen betartja a szabályokat, így hát elkezdett úszni. Mivel orvosai a háton úszást javasolták, de ő nem tudott háton úszni, beiratkozott úszás oktatásra is. A sport rengeteget javított az állapotán, és az, hogy majd 80 évesen ilyen fitt, ennek a korai betegségnek is köszönhető, hiszen ki tudja, különben az élete részévé vált volna-e ilyen mértékben az úszás. Az úszás, amitől a genetikailag nem túl jó adottságokkal rendelkező fájós térde sem tántoríthatta el, mert mikor már annyira fájtak, akkor inkább békatalpat kezdett használni, semmint abbahagyja szeretett sportját – mesélte büszkén nagypapája gyógyulástörténetét, Lilla.

TÉNY: A gerincsérv tüneteinek a minimalizálásában és a további sérvek megelőzésében a legfőbb szerepet a gyógytorna kapja. A szakértők által személyre szabott, célzott, nagyon tudatos mozdulatsorok megerősítik a gerinc körüli kis izmokat, amik így átveszik a terhelést a gerincoszloptól. A gyógytorna egy válfaja, a McKenzie-torna kifejezetten gerincproblémákra javasolt.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top