Boci cikkek

Hagyományok gyermekekre hangolva

Miért ne teremthetnénk mi magunk is hagyományokat, vagy éleszthetnénk fel a régieket újra? Sőt, akár azt is megtehetjük, hogy régi szokásokból egy újat alkotunk úgy, hogy azt kifejezetten a a gyerekekre szabjuk. Íme két ötlet arra, hogy elfeledett tradíciók „áthangszerelésével” hogyan okozhatunk örömet a kicsiknek.

A régi népszokások és hagyományok között rengeteg olyan volt, amely valamilyen formában a gyerekekhez kötődött, és amelyben aktívan részt  vehettek a legkisebbek is. Ma már talán csak a betlehemezés és a húsvéti locsolkodás él ezek közül, de egy kis leleményességgel bővíthetjük a listát. Például az alábbi két ötlettel.

Luca széke gyerekváltozatban

A Luca napjához kapcsolódó legismertebb szokás a Luca-szék faragása, amely 13 napon keresztül zajlott úgy, hogy apránként, naponta csak egy-egy művelet elvégezve rakosgatták össze a férfiak ezt „bútordarabot”. A Luca széket persze nem azért gyártották, mert nem volt mire ülni otthon, hanem azért, hogy erre állva karácsonykor „megláthatták” az ártó szándékú boszorkányokat. Az ünnep után aztán a székecskét tűzbe hajították. Ártalmatlan szokás ez, és egyúttal nagyon kreatív – és éppen ez az, ahol a gyerekek is bekapcsolódhatnak a hagyományába. Nekik persze nem feltétlenül széket kellene faragniuk, hanem bármibe belekezdhetnek ezen a napon, amihez egy kis kézügyesség kell a gyöngyfűzéstől kezdve a rajzoláson vagy festésen át a kiégethető gyurmaszobrok készítéséig. A lényeg, hogy éppen karácsony napjára fejezzék be az ügyködést, és a kész művekkel aztán az ünnepen megajándékozhatják a családtagjaikat, barátaikat, ismerőseiket.

Farsang – asszonyfarsang kislányoknak

A farsangi szokások elevenen élnek ma is, és a hagyományaink közül – leszámítva a húsvéti és karácsonyi rituálékat – ez az, amit falun és városon is egyformán szívesen ápolnak. Vannak azonban ennek a szokásnak is olyan elemei, amelyek feledésbe merültek, és érdemes lenne felfrissíteni őket, mert ezzel a gyermekeknek is sok örömteli élményt szerezhetnénk. Az asszonyfarsangra gondolunk itt most, amely a Balaton-felvidéken volt szokásban, és mindig farsang hétfőn, a farsangfarkának nevezett 3 napos ünnepzáró eseménysorozat középső napján tartottak. Ezen a rendhagyó napon a lányok és asszonyok férfiruhába bújtak, és férfi módra mulattak egész nap. Ennek modern és gyermekekre szabott változata lehet egy kifejezetten leánykáknak rendezett beöltözős gyerekzsúr, ahol csak egy szabály van: mindenkinek valamilyen tipikusan fiúhoz társított jelmezben (tűzoltó, király, katona, cowboy stb.) kell megjelenni, és a karaktere szerint kell aznap végig viselkednie és mulatnia.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top