C-vitamin kalauz

10 érdekesség a C-vitamminról

Tudtad, hogy...?

1. A kémiai neve aszkorbinsav, ami annyit tesz, skorbut elleni sav. Gyakran láthatod élelmiszerek csomagolásán ezt a kifejezést, mivel a C-vitamin kiváló természetes tartósítószer is egyúttal.

2. Az eszkimók nem esznek gyümölcsöt, még sincs C-vitamin hiányuk. Ez azért van, mert igen sok friss nyers húst fogyasztanak, amik vitamintartalma magas. Főzés és sütés során ennek jó része elveszik.

3. A C-vitamin feszesíti és fiatalítja a bőrt, mivel fontos szerepet játszik a kollagén felépülésében. Kollagén nélkül a bőr kiszárad, elveszti tartását, sérülékeny lesz.

10  érdekesség a C-vitamminról

4. A dohányosoknak 30 százalékkal magasabb a C-vitamin igényük, mint az átlagembernek. Ha ezt az extra mennyiséget nem fogyasztják el, könnyen a skorbut jeleit tapasztalhatják magukon: ínyvérzés és ínysorvadás, fogak kihullása, rugalmatlan erek, zsibbadó végtagok, szívelégtelenség.

5. A hivatalosan ajánlott napi bevitel 70-80 milligramm. De a C vitaminnal foglalkozó Nobel díjas tudós, Szent-Györgyi Albert ezer milligrammot szedett naponta, ha beteg volt, akkor pedig 8-9 ezer milligrammot is akár. Soha nem volt beteg, 93 éves korában bekövetkezett haláláig végig friss és aktív maradt.

6. Az emlősök közül egyedül az ember, néhány majomfaj és a tengerimalac szervezete nem tud a C-vitamint szintetizálni, ezért külső forrásból kell beszereznie. Ugyanakkor egy macska napi 18 ezer milligrammot is képes magának termelni, ha kell.

7. A hazánkban megtermő növények közül a ritka homoktövisnek a legnagyobb a C-vitamin tartalma. Ez a növény világviszonylatban is az első öt között szerepel. Összehasonlításképpen: míg 10 dekagramm 695 mg C-vitamint tartalmaz, addig ugyanennyi narancs nagyjából 53 mg-ot.

8. Amikor Szent-Györgyi Albert a kápia paprikából első ízben izolálta a C-vitamint jobb híján még csak “ignose”-nak (nemtudom-mi-cukor) hívta. Ezután kapta csak az aszkorbinsav nevet.

9. A gyógyászatban és élelmiszeriparban felhasznált C-vitamin kiegészítők és készítmények legnagyobb részét kukoricából nyerik ki.

10. A C-vitamin hánya miatt kialakuló skorbut főleg a tengerészek körében szedte áldozatait, akik a több hónapos hajóutakon egyoldalúan táplálkoztak. Becslések szerint összesen körülbelül kétmillió tengerész halhatott meg a betegségben a 20 század elejéig. A hétéves háború csatáiban a britek összesen 1512 tengerészt veszítettek, a skorbut viszont ez idő alatt mintegy százezer emberükkel végzett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top