C-vitamin kalauz

A C-vitamin átírja a történelmet

A régi korok csatái sem teadélutánok voltak, még ha akkora áldozatokkal nem is jártak a háborúk, mint a modern korban. Furcsa mód a legtöbben nem az ellenség fegyverétől estek el ezekben a hadjáratokban. A legrettegettebb ellenfél a katonai táborok lakóit, hadihajók legénységét tizedelő járványok és betegségek voltak, melyek közül a skorbut kimagaslóan sok áldozatott szedett.

A skorbut évszázadokon át félelmetes ellenfele volt a tengerészeknek, katonáknak, akik a körülményeik miatt csak egyoldalúan tudtak táplálkozni, és gyümölcshöz, C-vitaminban gazdag élelmiszerhez nem jutottak. Merthogy a skorbut a C-vitamin hiányától alakul ki és vezet végül – hacsak nem kezelik időben – igen kínos, fájdalmas halálhoz.

A C-vitamin átírja a történelmet

Kínos halál
Erről persze hosszú ideig mit sem tudtak a hadvezérek, tábori orvosok és a közkatonák, akik a hosszú ostromok és tengeri utazások alatt lassan letargiába estek, halálos fáradtság vett rajtuk erőt, ínyük feldagadt, vérezni kezdett, majd sorban kihulltak a fogaik. A testüket fekélyek borították el, régi sebeik megnyíltak, végtagjaik megduzzadtak, légzésük elnehezült, míg végül a megváltó halál elragadta őket.

A tengerészek pestise
Ezt a betegséget az ókortól kezdve számtalan leírásban olvashatjuk. A Szent Lajos francia király által vezetett hetedik keresztes háborúban Damietta városát a keresztes lovagok a különös kórtól elgyengülve feladták. A feljegyzések szerint Vasco da Gama 1499-es Indiai útján emberei kétharmadát elveszítette a hosszú úton. Magellán 1520-as útján emberei nyolcvan százaléka hullott el a betegségtől. Szendi Gábor írása szerint a nagy tengeri felfedezések korában kétmillió tengerész halt meg a “tengerészek pestisében”. George Anson kapitány 1740-ben a spanyolok ellen indított Csendes óceáni hadjáratában hat hajóból álló flottájának 5 hajóját, és 2000 tengerészéből 1300 veszített el a tengerészbetegség miatt. 

A C-vitamin átírja a történelmet

Ne várj az intő jelre
A skorbutról, vagyis az akkut C-vitamin hiányból fakadó betegségről szóló beszámolók sorát még hosszan lehetne sorolni. Ma már ilyen hírek, amelyekben ennyi áldozatot szed ez a betegség nem nagyon röppennek fel. A vitaminhiány jeleit azonban – ami a nem kielégítő táplálkozásból ered – gyakran tapasztalják az orvosok. Ha úgy látod, a bőröd száraz, gyenge, ráncos és rugalmatlan, ha az ínyed vérzékeny és fáj, ha a vérkeringésed nem kielégítő és elzsibbadnak könnyen a tagjaid, hangulatod általában rossz, levert, akkor gyanakodhatsz, hogy kimerültek a C-vitamin tartalékaid. Itt az ideje, hogy friss gyümölcs vagy vitamintabletta után nézz…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top