Otthon

Milliós bírság járhat az illegális kútért

Nincs mese, be kell jelenteni az illegálisan fúrt kutakat legkésőbb 2018-ig. Aki elmulasztja, és kiderül, az akár egymillió forintos bírságra is számíthat.

Nyáron szigorította a vízgazdálkodásról szóló törvényt a kormány, azóta csak engedéllyel lehet kutat fúrni. A jogszabály-módosítás előtti, engedély nélkül létesített kutakat be kell jelenteni a hatóságnak, ide értve a múlt században létesített ásott kutakat is. A kisebb kutak utólagos engedélyezéssel a helyi jegyző hatáskörébe tartoznak, a nagy vízhozamú kutakkal pedig a katasztrófavédelem foglalkozik.

Becslések szerint évente mintegy 24 millió köbméter vizet szivattyúznak ki az engedély nélküli kutakkal a magyarok, amivel a legnagyobb gond, hogy a kutak többségét nem szakszerűen építették ki, könnyen elszennyezhetik az ivóvízbázisokat. Ilyenre sajnos volt már példa Magyarországon – írja a veol.hu.

Aki elmulasztja bejelenteni kútját, az háromszázezer forintos bírságot is kockáztat; ha netán vállalkozás területén van illegális kút, az egymillió forintos büntetést is érhet.

Olvass még a kutakról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top