nlc.hu
Csajos Bajok
Természetes dolgok, amiről nem merünk beszélni

Természetes dolgok, amiről nem merünk beszélni

Elgondolkodtál már valaha azon, hogy miért nem beszélgetnek az emberek az intim dolgaikról? Te vajon mennyire vagy nyitott a kommunikációra?

Hogy neveltetés kérdése, vagy esetleg a társadalmi normák nevében rögződött be a szokás, nem egyértelmű, de az biztos, hogy vannak olyan természetes dolgok, amikről egyszerűen nem merünk vagy nem akarunk beszélni. A hüvelygomba is ilyen. Már a betegségekről sem szívesen kommunikálnak a legtöbben, ha azonban a gondok intim területeket érintenek, még jobban titkoljuk vagy épp elhallgatjuk azokat. Ugyan az orvosokkal kénytelenek vagyunk megbeszélni a bajainkat, de a gyógyszertárban inkább suttogjuk a hüvelygombát gyógyító készítmények nevét. Csak gondold végig: vajon te ugyanolyan hangerővel kéred a patikában a C vitamint, mint mondjuk egy olyan ismert, gombaellenes kenőcsöt, amit a legtöbb nő az intim panaszaira használ? Ugye, hogy nem? Pedig nyugodtan megtehetnéd.

A fiatalabb korosztály tagjai már nyitottabbak arra, hogy a nemi szerveket érintő dolgokról szót ejtsenek, de a legtöbb nő még mindig kínosan érzi magát, ha intim kérdések kerülnek előtérbe. A nőgyógyászati vizsgálatok is sokakat frusztrálnak, vannak, akik szó szerint rettegnek tőle. Míg mások lazábban kezelik ezeket a dolgokat, ők a problémáikat akár a barátnőikkel is megbeszélik. Ez azért is nagyon jó dolog, mert a tapasztalatcsere sok esetben elősegíti a gondok megoldását és a nők rálátnak arra is, hogy bizony nincsenek egyedül a gondjaikkal.

Fontos, hogy mi nők tudatosítsuk magunkban, hogy az égvilágon semmi szégyellni való nincs abban, hogy az intim szerveinkről kell beszélnünk. A nemi területet érintő betegségeket is ugyanolyan nyitottan kell kezelnünk, mint a többi elváltozást. Hiszen ahogyan a többi betegség esetében, az intim fertőzéseknél sem kisebb vagy nagyobb a felelősségünk abban, hogy szenvedünk tőlük. Ha mi így teszünk, a környezetünkre is hatunk az pedig hosszú távon oda vezet, hogy legtöbbe ráébrednek, hogy azok a berögződések, amelyek frusztrálták eddig a nőket, helytelenek voltak.

Természetes dolgok, amiről nem merünk beszélni

Így nyiss önmagad felé:

  •  Tudatosítsd, hogy az intim témák nem tabuk, hanem az élet természetes részei.
  •  Ha nőgyógyászhoz mégy, nyugodtan beszélj a problémádról. Az orvos hálás lesz az őszinteségért és nyíltságért és könnyebben tud segíteni neked.
  • Nézz körül a családodban és a barátaid között és gondold át, ki az az ember, akivel megoszthatod a kérdéseidet. Ha alkalmad nyílik rá, kezdeményezz könnyed hangvételű beszélgetést a témában. Látni fogod, kivel érdemes megvitatni a problémákat.
  • Ha olyan témákkal, mint például a szexualitás vagy az intim betegségek, falakba ütközöl, ne vedd magadra a zárkózottságot. Inkább finoman vezess rá másokat is, hogy a nyitottság előre visz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top