Csajos Bajok

A terhesség és a hüvelygomba

A kismamák esetében nagyon fontos, hogy orvos diagnosztizálja a fertőzések okát és a kezelésről is ő rendelkezzen. Az anya és a baba érdeke, hiszen hosszú távon ez alapozza meg az egészségüket.

A hüvelygomba számtalan nő életét keseríti meg. Vannak életszakaszok, amikor hajlamosabbak vagyunk a betegségre. Ilyen a menopauza és terhesség is. Mindkét esetben a hormonális változások teszik még kiszolgáltatottabbá a testet és adnak teret a fertőzések kialakulásának. A terhesség alatt ráadásul az immunrendszer védekező képessége is gyengül, ezért a kismamák gyakran fordulnak hüvelygombás tünetekkel nőgyógyászhoz. Ezt nagyon jól teszik, ugyanis az öndiagnosztizálás terhesség idején egyáltalán nem ajánlott. A hüvelygomba tünetei összetéveszthetőek több olyan fertőzéssel is, amelyeket ugyancsak nem szabad félvállról venni. Viszont nem minden folyás kóros a terhesség alatt sem.

A nőgyógyászok kenetet vesznek a kismamáktól a biztos diagnózis felállításához. Azért is fontos kiszűrni, hogy nem egyéb fertőzésről van-e szó, mert akadnak olyan betegségek, amelyeket ha nem kezelnek, növelhetik a koraszülés kockázatát. Természetesen a gombás fertőzéseket is kezelni kell az orvos utasítása szerint, hiszen a kellemetlenségek mellett megnő a felülfertőződés veszélye, ha a gombák elszaporodnak a hüvelyben.

A kismamáknál a hüvelygomba kezelése nem úgy történik, ahogyan átlagos esetben a gyógyítás zajlik. Ugyanis a terhes nőknek azt javasolják az orvosok, hogy a felírt hüvelytablettákat vagy hüvelykúpokat a méhnyaktól inkább távolabb, a hüvely külső részén helyezzék el. Ilyen esetben a partnert is kezelni kell, hogy ne történjen meg a visszafertőzés.

A terhesség és a hüvelygomba

A hüvely egészséges kémhatásáért a tejsav baktériumok a felelősek. Azok tartják fenn a szerv megfelelő pH értékét és biztosítják a védelmet a kórokozók ellen. Ha a tejsav baktériumok száma lecsökken, felbomlik a hüvelyflóra egyensúlya és fertőzések üthetik fel a fejüket. A gombák is ekkor tudnak elszaporodni, kellemetlen tüneteket okozva: az égető, viszkető érzés mellett megváltozik a folyás színe és állaga, túrós, fehér színűvé válik. A kismamáknál is teljes gyógyulás érhető el a nőgyógyászok által javasolt készítményekkel. Azután a hüvelyflóra egyensúlyának visszaállítása és megtartása a feladat az újbóli fertőzések elkerülése érdekében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top