Csajos Bajok

Nők a nőgyógyásznál: így zajlik egy általános vizsgálat

Bár a legtöbb nő tart a vizsgálatoktól, sokan közülük elfelejtik, hogy a nőgyógyászok kimondottan azokra a szervekre specializálódtak, amelyeket vizsgálnak és számukra egyáltalán nem tabu nemi élet vagy egy-egy intim betegség.

Ahogyan a nemi élethez vagy intimitáshoz kapcsolódó tabukat sem egyszerű felismerni, a nőgyógyászati vizsgálatokhoz kötött félelmek is nagy hatással vannak a nőkre. A legtöbben közülük rettegnek attól, hogy az intim testrészeiket idegenek lássák és érintsék. Vannak, akik hosszú heteken át stresszelnek a vizsgálatok előtt, mások pedig – hacsak nincsen betegségük -, nem is szánják rá magukat arra, hogy elmenjenek az orvoshoz. A fiatalabb korosztály tagjai ugyan nyitottabbak és az intim ügyek kapcsán a kommunikációval sincsen annyi gondjuk, a látott szokások vagy az átvett berögződések számukra is megnehezítik a nőgyógyászati vizsgálatok lelki nehézségeit.

A nőgyógyászati vizsgálatok általában pár percet vesznek igénybe. A nőknek évente legalább egyszer érdemes elmenni nőgyógyászhoz. Az összetett vizsgálatok során az orvos megnézi a méh, a petefészek és az emlők állapotát és leveszi a rákszűréshez szükséges kenetet. A folyamat átlátható és egyszerű: először az orvos kérdéseket tesz fel rólad. Ilyenkor nagyon fontos, hogy őszintén és nyíltan válaszolj, hiszen akkor tud segíteni, ha ismeri a problémáidat, szokásaidat. Jó választás, ha tunikát vagy ruhát veszel fel a vizsgálat napján, mert azokat felhúzva egyszerűen fel tudsz ülni a félig fekvő helyzetű nőgyógyászati székbe és nem érzed majd magad feszélyezve attól, hogy félpucéron kell mászkálnod a rendelőben.

Nők a nőgyógyásznál: így zajlik egy általános vizsgálat

Miután felültél a székbe, az orvos először kívülről nézi meg a nemi szervet, azt elemzi, van-e betegségre utaló nyom. Aztán a belső vizsgálat során a hüvely falát és a méhnyakat figyeli meg. A folyamat nem jár fájdalommal. A nyugalom és az ellazulás neked is segít és az orvos munkáját is megkönnyíti, mert nemcsak belső vizsgálattal, hanem tapintással is megnézi a méh állapotát. A kenetvétel pár másodperces, érzéstelen folyamat, az pedig a rákszűréshez szükséges. A mellek állapotának felmérése sem fájdalmas, viszont nagyon fontos, hogy szakavatott kezek vizsgálják meg azokat – kizárva az elváltozásokat. Azok, akik nem jártak még nőgyógyásznál, kérdezzék meg több ismerősüket a tapasztalatokról és kérjenek ajánlásokat orvosokra. Ha pedig megjelennek a rendelésen, mondják el a nőgyógyásznak, hogy ez az első vizsgálatuk, ugyanis ilyenkor az orvosok több figyelmet fordítanak arra, hogy elmondják, hogyan történik a vizsgálat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top