
Gyakran okozhat fejtörést, hogy vajon milyen köretet is készítsünk a főételhez, ami finom, egyszerű, de mégis kicsit eltér a megszokottól. Íme három ötlet, ami feldobhatja a karácsonyi főételeket.
Pörkölt kelbimbó pekándióval

3 egyszerű köret az ünnepi vacsora mellé (Fotó: Unsplash)
Hozzávalók:
- 900 gramm kelbimbó
- 1 csésze darabolt pekándió
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd finomra vágott fokhagyma
- só, bors
Elkészítés:
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk bele a kelbimbót és a pekándiót, majd fűszerezzük a só, bors és a fokhagyma segítségével. A fűszerezés után öntsük le olívaolajjal és rakjuk be a 200 fokra előmelegített sütőbe. Süssük aranybarnára körülbelül 20-25 perc alatt. (A félbevágott kelbimbó vágott része nézzen lefelé.)
Marokkói répasaláta

Répasaláta (Fotó: Getty Images)
Hozzávalók:
- ¼ csésze arany mazsola
- 2 és fél evőkanál friss citromlé
- 3-4 darab sárgarépa
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
- ¼ teáskanál köménymag
- ¼ teáskanál őrölt pirospaprika
- ¼ teáskanál tengeri só
- fekete bors
Elkészítés:
Helyezzük a mazsolát egy kis tálba és öntsük le a citromlével. Hagyjuk állni körülbelül 5 percig, amíg meg nem puhul. Hámozzuk meg és aprítsuk fel a répát. (Ha nincs otthon aprítógép, akkor előre aprított répát is használhatunk.)
Az olajat melegítsük fel egy serpenyőben, majd adjuk hozzá az aprított fokhagymát és körülbelül 30 másodpercig kevergessük.
Ezután adjuk hozzá a köménymagot és a pirospaprikát, majd szintén 30 másodpercig kevergessük, amíg elő nem jönnek a hozzávalók aromái. Ezt a fokhagymás keveréket adjuk hozzá a sárgarépához. Ezt követően jöhet a mazsola és a citromlé is. Szórjunk rá borsot és sót is, majd jól keverjük össze a salátát.
Mézes-vajas kukoricakrém

Kukoricakrém mindössze 15 perc alatt (Fotó: Unsplash)
Hozzávalók:
- 3 evőkanál vaj
- egy apróra vágott hagyma
- 3 csésze kukorica
- ¼ csésze kemény habtejszín
- 1 evőkanál méz
- 2 teáskanál friss kakukkfűlevél
- 1 teáskanál só
- ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben közepesen felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a hagymát és addig kevergetjük, ameddig meg nem puhul, azaz körülbelül 5 percig. Hozzákeverjük a kukoricát és öntünk hozzá 120 ml vizet, majd lefedjük és 10 percig főzzük. Ha letelt a 10 perc,hozzákeverjük a tejszínt, a mézet, a kakukkfüvet és ezt követően sóval, borssal ízesítjük.
A keverék felét a turmixgépbe helyezzük és 1 percen keresztül finomra aprítjuk. A pürét visszahelyezzük a lábasba, majd közepes lángon főzzük még 5 percig, amíg besűrűsödik.