nlc.hu
Család kedvencei

Különleges köretek karácsonyra

Pillanatok alatt elkészíthető ünnepi köret, ha szeretnél eltérni a megszokottól

Jó-jó, a krumplipürét és a hasábburgonyát szinte mindenki szereti, de mi lenne, ha idén valami újat is tálalnál az ünnepi asztalon!

Gyakran okozhat fejtörést, hogy vajon milyen köretet is készítsünk a főételhez, ami finom, egyszerű, de mégis kicsit eltér a megszokottól. Íme három ötlet, ami feldobhatja a karácsonyi főételeket

Pörkölt kelbimbó pekándióval

Pörkölt kelbimbó

3 egyszerű köret az ünnepi vacsora mellé (Fotó: Unsplash)

Hozzávalók:

  • 900 gramm kelbimbó
  • 1 csésze darabolt pekándió
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd finomra vágott fokhagyma
  • só, bors

Elkészítés:

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk bele a kelbimbót és a pekándiót, majd fűszerezzük a só, bors és a fokhagyma segítségével. A fűszerezés után öntsük le olívaolajjal és rakjuk be a 200 fokra előmelegített sütőbe. Süssük aranybarnára körülbelül 20-25 perc alatt. (A félbevágott kelbimbó vágott része nézzen lefelé.)

Marokkói répasaláta

Répasaláta

Répasaláta (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • ¼ csésze arany mazsola
  • 2 és fél evőkanál friss citromlé
  • 3-4 darab sárgarépa
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • ¼ teáskanál köménymag
  • ¼ teáskanál őrölt pirospaprika
  • ¼ teáskanál tengeri só
  • fekete bors

Elkészítés:

Helyezzük a mazsolát egy kis tálba és öntsük le a citromlével. Hagyjuk állni körülbelül 5 percig, amíg meg nem puhul. Hámozzuk meg és aprítsuk fel a répát. (Ha nincs otthon aprítógép, akkor előre aprított répát is használhatunk.)

Az olajat melegítsük fel egy serpenyőben, majd adjuk hozzá az aprított fokhagymát és körülbelül 30 másodpercig kevergessük.

Ezután adjuk hozzá a köménymagot és a pirospaprikát, majd szintén 30 másodpercig kevergessük, amíg elő nem jönnek a hozzávalók aromái. Ezt a fokhagymás keveréket adjuk hozzá a sárgarépához. Ezt követően jöhet a mazsola és a citromlé is. Szórjunk rá borsot és sót is, majd jól keverjük össze a salátát.

Mézes-vajas kukoricakrém

Kukoricakrém

Kukoricakrém mindössze 15 perc alatt (Fotó: Unsplash)

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál vaj
  • egy apróra vágott hagyma
  • 3 csésze kukorica
  • ¼ csésze kemény habtejszín
  • 1 evőkanál méz
  • 2 teáskanál friss kakukkfűlevél
  • 1 teáskanál só
  • ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben közepesen felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a hagymát és addig kevergetjük, ameddig meg nem puhul, azaz körülbelül 5 percig. Hozzákeverjük a kukoricát és öntünk hozzá 120 ml vizet, majd lefedjük és 10 percig főzzük. Ha letelt a 10 perc,hozzákeverjük a tejszínt, a mézet, a kakukkfüvet és ezt követően sóval, borssal ízesítjük. 

A keverék felét a turmixgépbe helyezzük és 1 percen keresztül finomra aprítjuk. A pürét visszahelyezzük a lábasba, majd közepes lángon főzzük még 5 percig, amíg besűrűsödik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top