Az ünnepek után rendre előkerül ugyanaz a kérdés: mi legyen a maradék mézeskaláccsal? A doboz alján megbújó, kissé már keményebb figurák sorsa sokszor megpecsételődik, pedig ezek az édességek meglepően sokféleképpen újrahasznosíthatók. Ráadásul egészen izgalmas formában térhetnek vissza a desszertasztalra.
Így használd fel a maradék mézeskalácsot
1. Pohárdesszert
A legegyszerűbb megoldás a pohárdesszert. A mézeskalácsot elég kisebb darabokra törni, majd mascarponés, vaníliás vagy tejszínes krémmel rétegezni. Egy kis narancslekvár, aszalt szilva vagy birs is kerülhet közé, és pár óra alatt a kemény sütemény újra csodásan megpuhul. A végeredmény egyszerre ünnepi és komfortdesszert.

Így használd fel a maradék mézeskalácsot (Fotó: GettyImages)
2. Tortaalap
A ledarált mézeskalács aranyat ér a konyhában: kiváló tortaalap készülhet belőle egy kis olvasztott vajjal összekeverve, de kekszgolyóhoz is tökéletes. Morzsaként joghurtra, sült almára, fahéjas körtére szórva igazi téli hangulatot ad még egy hétköznapi vacsorának is.
3. Forró italok, zabkása és müzli
Aki inkább inni szeretné az élményt, annak is tartogat meglepetést a maradék: egy csipet mézeskalács-morzsa a reggeli kávé, forró csoki vagy tea tetejére hintve nagyon finom, fűszeres mélységet ad az italnak. Zabkásában, smoothie-ban ugyanez a hatás, csak még egészségesebb köntösben, sőt a reggeli müzlit is izgalmasabbá teszi.