Család

Szoptatás kontra tápszer

A gyermekágyasok és a védõnõk véleménye egyaránt megoszlik arról, hogy az anyatej valóban jobb-e, mint a tápszer.

Tejvédelem

Az ellenállóképesség kialakulása szempontjából természetesen megkérdőjelezhetetlen az anyatej elsőbbsége, ám vannak olyan mamák, akik kénytelenek tápszerrel etetni a gyerekeiket, mert valamilyen külső körülmény megnehezíti számukra a szoptatást – például dolgozniuk kell a gyermek mellett -, vagy vissza akarják nyerni szülés előtti formájukat.

Szeretetanyagok

A társadalmi beidegződések bűntudatot ébresztenek azokban az anyákban, akik rövid ideig szoptatják gyermeküket, annak ellenére is, hogy a tápszerek komoly fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedben, s összetevőikben egyre jobban hasonlítanak az anyatejre. Ugyanakkor mindenképpen a szoptatás mellett szól az az érv, hogy közben mind a babában, mind a mamában proactin és oxitocin termelődik. Ezek a hormonok kellemes érzéseket – melegséget, szeretetérzetet és jó közérzetet – okoznak, valamint nyugtatóan hatnak a mamára, amikor gondok vannak a babával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top