nlc.hu
Család
Útmutató válogatós gyerekekhez

Útmutató válogatós gyerekekhez

Elkeserítõ érzés látni, hogy a nagy gonddal összeállított ebédet a gyerek fintorogva tolja félre. Ennek ellenére kínáljuk továbbra is az egészséges ételekkel, de ne erõszakoljuk rá.

Nem érdemes vitatkozni

Ne vitázzunk a gyerekkel, ha nem úgy eszik, ahogy szeretnénk, majd kinövi. Ha erőszakoskodunk vele, esetleg még rosszabb lesz a helyzet.

Sütemény a végén

Étkezéskor kínáljunk kis adagokat a csemetének abból, amit az asztalnál eszik a család. Ne alkudozzunk vele, hogy “jutalomként” olyat kap, amit szeret, ha cserébe megeszi, amit mi egészségesnek tartunk. Ha nem hajlandó megenni azt – például a csirkét vagy a zöldborsót -, ami a tányérján van, hanem csak a desszertet, akkor ne adjunk több édességet, és csak az étkezés végén vegyük el a tányérját, a maradékot pedig tegyük a hűtőbe. Ha később éhségre panaszkodik, felajánlhatjuk újra, amit meghagyott.

Elképzelhető, hogy néhányszor “éhesen” megy aludni, de kutya baja sem lesz. Viszont ne tegyük el a meghagyott ennivalót a következő étkezésig – ha nem eszi meg, dobjuk ki az ételt.( És mi se együk meg – mint afféle családi konyhamalac -, mert szép lassan súlyfelesleget szedhetünk magunkra.)

Külön édességet ne

Ne kapjon több édességet a gyermek, mint mi, kivéve ha az egész család eszik valami finomságot. Próbáljunk nagyon következetesek lenni az evések idejét és a menüt illetően. Feltétlenül adjunk neki minden alkalommal valami olyat is, amit szeret. A kisgyerekek válogatósak, de szándékosan ők sem akarnak éhen maradni, attól az esettől eltekintve, ha ez a módja a szülők zsarolásának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top