Család

A Gyermeknap hagyománya Japánban

A Gyermeknapon a családok a gyermekek egészséges fejlõdését és boldogságát ünneplik. Ez a nap Japánban 1948-ban vált nemzeti ünneppé, de már évszázadok óta jeles esemény.

A Gyermeknap eredete Japánban

A hagyomány szerint az ötödik hónap ötödik napját Tango no Sekku-nak hívják, ez a fiúk ünnepe. A lányoknak saját fesztiváljuk van, ennek neve Hina Matsuri (Babanap), és a harmadik hónap harmadik napján tartják.

Szokások a felkelő nap országában

Gyermeknap alkalmából a japán családok hatalmas, ponty alakú szalagokat röptetnek a kertben, a házban pedig híres harcosok és egyéb hősök bábuit helyezik el. A ponty az erőt és a sikert jelképezi, egy kínai legenda szerint az árral szemben úszott, hogy sárkánnyá váljon.

Az utóbbi időben, mivel egyre több ember lakásokban vagy kisebb házakban él, a díszszalagok is rövidebbek lettek, s ma már miniatűr zászlók díszítik a ház belsejét. Ezen a napon az emberek gyakran írisz-levelekkel és gyökérrel meghintett fürdőt vesznek. Az íriszről ugyanis azt tartják, hogy elősegíti a jó egészséget és elhárítja a bajokat. Gyermeknapon általában egy kashiwamochi nevű ételt fogyasztanak, ez tölgylevélbe bugyolált, édes babpasztával töltött rizssütemény.

Ünnepi sportesemény

A gyermeknapon az egész országban olyan események zajlanak, melyek főszereplője az ifjú nemzedék. Tokióban, a Kasumigaoka Nemzeti Stadionban gyermekek tízezrei vesznek részt szüleikkel együtt a Gyermekolimpián. A rendezvény teljesen olyan, mint az igazi olimpia, különösen 1964 óta, amikor Tokió adott otthont a játékoknak. Itt is kitűzik az olimpiai fáklyát, s a szülők és gyermekek különböző korcsoportokba osztva versenyeznek.

Művészet

Sokféle művészeti eseményt is rendeznek ilyenor. A Yokohama Nó-színházban kyogen-előadást tartanak 18 fiatal színész részvételével, ami egyfajta komikus mű, és mintegy 600 évvel ezelőtt jött létre. Hagyományos jelmezben és meghatározott stílusban adják elő. A gyerekek hetente egyszer vagy kétszer járnak órára, hogy elsajátítsák az egyedi komikus kifejezésmódot, a mozgást és a legyező használatát.

Az egyik mókás darab címe Shibiri. Egy szolgáról szól, aki azt állítja magáról, hogy képtelen gazdája megbízásait teljesíteni, mert minden alkalommal, amikor ezt megkísérli, a lábai hirtelen álomba merülnek. A színház ilyenkor zsúfolva van a szülőkkel és a barátokkal, akik nemcsak a humoros előadást élvezik, hanem mély hatást gyakorol rájuk a gyermekek meggyőző játéka is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top