Család

36-42. hét

Célegyenesben vagy! Milyen hosszúnak tûnt még néhány hónapja az elõtted álló idõ – a milliméteres kis embrióból közben kész emberke lett. Kezdõdhet a visszaszámlálás!





A harminchatodik hét

A magzat súlya kettőezer-hétszázötven gramm, hossza harminchárom centiméter. A BPD kilenc centiméter. Zsírpárnácskái még nem érték el végleges méretüket. A legtöbb kisbaba fejét már félcentis haj borítja.

A szülési szabadság kezdete. Nem kötelező a szülés előtt igénybe venni. Gyűjtsd össze idejében az ügyintézésekhez szükséges okmányokat! Az egyszeri anyasági segély kiutalásának feltétele, hogy a kismama összesen négy alkalommal megjelenjen a terhesgondozáson.

A gyessel, gyeddel kapcsolatos ügyintézést a területi Államháztartási Hivatalban kezdheted meg. Dolgozó kismamák ügyeit a munkáltató intézi. Bővebb információért a Szociális és Családügyi Minisztérium ügyfélszolgálatához fordulhatsz. Tel.: 311-8016.

Hozzákezdhetsz a gáttájék előkészítéséhez: a muskotályzsályás masszázs segíthet a gátmetszés elkerülésében.


A harminchetedik hét

A baba súlya kettőezer-kilencszázötven gramm, hossza harmincnégy centiméter. A testét borító piheszőrök lassanként eltűnnek, legtovább a karján, hátán és a fülcimpáján maradnak meg.

Hetente NST-vizsgálatot végeznek, s ultrahanggal megállapítják, megfelelően növekszik-e a baba, s hogyan helyezkedik el. Az esetek többségében ekkor már nem számíthatsz arra, hogy megfordul, hiszen nagyon kicsi a rendelkezésére álló hely. Indokolt lehet a hetenkénti orvosi ellenőrzés is.

Speciális ultrahang-készülékkel végzett floowmetriás vizsgálatra olyan esetekben kerül sor, ha bizonyos jelek arra utalnak, hogy a magzat keringésével problémák vannak. Ilyenek lehetnek az ikerterhesség, az anya túlzott mértékű gyarapodása, magas vérnyomása, a magzat méhen belüli sorvadása – ez utóbbi azt jelenti, hogy kisebb, mint amekkorának a terhesség kora szerint lennie kellene.


A harmincnyolcadik hét

A baba súlya háromezer-egyszáz gramm, hossza harmincöt centiméter. A köldökzsinór nagyjából félméteres. A betöltött harminchetedik héttől kezdve már bármikor sor kerülhet az érett kisbaba születésére. A körmöcskék túlnőnek az ujjbegyen. A kislányok nemi szervénél a nagyajkak eltakarják a kisajkakat.

Legyen kéznél a várandós anyák gondozási könyve, és az összes korábbi zárójelentés, azok is, amelyek a terhességnél korábbi időszakból származnak. A gyermek anyakönyvezéséhez a személyi igazolványon kívül egy hónapnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonat is szükséges. Aki nem él házasságban az apával, vigyen magával apaságot elismerő hivatalos nyilatkozatot.


A harminckilencedik hét

A babák ezen a héten átlagosan háromezer-kettőszázötven grammal születnek. Fejük átmérője kilenc és fél centiméter. A kislányok petefészkei csak születés után foglalják el végérvényes helyüket.

Élvezzétek az édes kettest, amíg még lehet! Szülés után hónapokig nehézségekbe ütköznek az esti programok, mindenhova csak a baba kíséretében mehettek. Gyorsabban múlik az idő, ha pihengetés helyett aktív kikapcsolódással telik az utolsó egy-két hét.


A negyvenedik hét

Célba értetek! Az átlagos születési súly érett, időre születő babák esetében háromezer-négyszáz gramm, teljes testhosszuk ötven centiméter. Valójában nagyon ritka az olyan baba, aki a szülés várható napján születik meg, sokan még váratnak magukra néhány napot, de akadnak olyanok is, akik ki sem várják a negyvenedik hetet.

Amíg minden rendben van a babával, aggodalomra, türelmetlenségre semmi ok. Túlhordás esetén gyakran ellenőrzik, hogy jó-e még a magzat ellátottsága. A legtöbb kórházban minden felvett kismamánál végeznek úgynevezett felvételi amnioszkópiát, melynek során a már nyitott méhszájon keresztül speciális műszerrel megtekintik a magzatvíz színét.


A negyvenegyedik-negyvenkettedik hét

A baba súlya már nem nő tovább, sőt, csökkenés is előfordul.

A szülés számított napja után már túlhordásról beszélünk. Orvosi szempontból ennek semmiféle előnye sincsen. Mivel a kockázat napról napra nagyobb, igen sok kórházban a szülés megindítása mellett döntenek.

Addig is naponta szükségesnek tartanak különféle vizsgálatokat, így rendszerint befektetik a kismamát a kórházba. Ezeket a napokat a legnehezebb türelemmel viselni, de fel a fejjel, egyszer minden baba megszületik, még a legráérősebbek is!


Szaktanácsadó: Dr. Török Miklós szülész-nőgyógyász

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top