Család

A szoptatás és a mellrák






Úgy hallottam, azért is érdemes szoptatni, mert így kisebb a valószínűsége, hogy később mellrákom lesz. Arra lennék kíváncsi, hogy ez a védőhatás milyen hosszú szoptatási idő után lép életbe?








A német rákkutató központ megállapítása szerint 13-24 hónap szoptatási idő akár 42 százalékkal csökkentheti a mellrák kockázatát, míg 7-12 hónapos szoptatás 14 százalékos csökkenést jelent. A mellrák kialakulásának valószínűsége és a szoptatással eltelt hónapok száma fordítottan arányos egymással: minél tovább szoptatott valaki, annál kisebb az esélye a megbetegedésre. Ez az összefüggés főleg a 25 évnél idősebb nőkre érvényes.

A felmérés során hétszáz mellrákban szenvedő nőt, a kontrollcsoportban pedig 14oo egészséges nőt vizsgáltak. A szoptatás és a mellrák közötti összefüggés okát még nem ismerik pontosan, de vélhetőleg a hosszú szoptatás során kimaradt menstruáció indokolhatja. A mellrák kockázata ugyanis nagyobb azoknál a nőknél, akiknél a pubertástól a változás koráig eltelt időben magas a havi ciklusok száma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top