Család

Szívzörejek, vérnyomásproblémák

A szívbetegségek egy részénél a gyermekorvos jellegzetes zörejt hall, amikor a gyermeket sztetoszkóppal vizsgálja. Szívzörejeket azonban teljesen egészséges gyerekeknél is lehet hallani, ezeknek nincs jelentõségük, nem befolyásolják a szív munkáját.




Ilyen hangjelenség csecsemőknél is előfordul, de kisgyermekkorban és iskoláskorban gyakoribb, sőt még a serdülők ötven százalékánál is tapasztalható. Erőssége a testhelyzettel és a légzéssel változik, mély belégzésnél például eltűnhet, egyéb tünetek nem kísérik.

Szívbetegségre utal viszont, ha az ajkak, orcák bőrszíne kékes, ha a kisbaba csak gyengén sír, ha szaporán vagy nehezítetten lélegzik. Az is feltűnő jele lehet a szívhibának, ha a csecsemő feltűnően nyugodt, csendes, és gyakran van tüdőgyulladása.

Ezekhez a tünetekhez többnyire lassú súlyfejlődés társul, jellemző, hogy a gyerek etetés közben hamar elfárad, evés közben erősen izzad. Ha valamilyen szívbetegség gyanúja merül fel, a gyermekorvos beutalójával keressük fel a kardiológiai szakrendelést, ahol a szükséges vizsgálatokat elvégzik.






Vérnyomásproblémák


A keringési betegségre gyanús csecsemők és gyermekek vizsgálatánál elengedhetetlen a vérnyomás mérés. A vérnyomás mérhető mind a karon, mind a lábon. Bizonyos betegségek esetén igen fontos, hogy mind a négy végtagon mérjenek vérnyomást.

Kisgyermeknél, főleg csecsemőnél nem is olyan egyszerű dolog ezt kivitelezni. A vérnyomásmérő mandzsetta méretét igen gondosan kell megválasztani, mert a túl széles (felnőtt méretű), vagy túl kis méretű mandzsetta használata egyaránt hamis értéket fog eredményezni.

Csecsemőkorban gyakran az úgynezett flush módszert alkalmazzák. A végtagra helyezik a mandzsettát, az ettől lejjebb eső végtagrészt leszorítják, majd a madzsettát hirtelen felpumpálják, hogy a bőr elfehéredjen. A levegő lassú kiengedésével a végtag hírtelen kipirul, és ez adja az adott vérnyomás értéket.


Kóros vagy egészséges?





A vérnyomás értéke az életkorral párhuzamosan változik, de befolyásolja a testsúly és a testmagasság is. Az azonos életkorú és testalkatú gyermekek között is mérhetünk különböző értéket. Ezért, ha gyanú van vérnyomás emelkedésre, akkor többször is meg kell ismételni a mérést. A vérnyomás átlagos értéke újszülött korban: 80/46 Hgmm. 1-2 éves korban. 96/66 Hgmm.

Kóros értéket észlelünk szívbetegség, vesebetegség kapcsán, de valamilyen mérgezésnek is lehet kísérő tünete a vérnyomás változása akár magasabb, akár alacsonyabb érték felé. Különböző gyógyszerek is hatással vannak a vérnyomásra. A kóros vérnyomásértékek okának kivizsgálása a gyermekorvos feladata.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top