Család

Keleszteni nem kell!

Szinte olyan, mint egy pizzatészta, csak az olivaolaj és az élesztõ hiányzik, de azért ne kenj rá sûrített paradicsomot, és pepperónit se szeletelj a tetejére




Rakjunk egy-egy bögrével egy tálba mind a sóból, mind a lisztből. A lényeg, hogy mindkettőből ugyanannyit! Ezt keverjük össze, majd öntsünk rá lassan, kis adagokban kb. félbögrényi vizet, és közben mindig kevergessük, mert így látjuk, hogy mikor elég kemény és gyúrható a massza. Ha véletlenül híg lett, adjunk hozzá lisztet. Az ideális állapot az, ha még össze lehet gyúrni egy gombóccá, de nem plöttyed le a saját súlyától, és nem ragad oda az asztalhoz. Ekkor lehet belőle nagyobb darab tárgyakat is készíteni, mert száradás közben nem fog összeesni.


Mécses 





Simítsuk ki a masszát kb. 6-7 cm vastagra. Vágjunk ki ebből 5 db 5 cm-es négyzetet. Egy négyzet kivételével vágjunk mindegyik közepébe egy csillagot. Ehhez használhatunk mézeskalácsformát is. Ha semmi hasonló nincs otthon, próbáljunk egy lapra egy szép csillagot rajzolni, azt vágjuk ki, majd ezt sablonként alkalmazva vágjuk ki a lapokból a csillagformákat, így legalább mind egyforma lesz.

A négyzetlapokat illesszük egymáshoz úgy, hogy egy felül nyitott kockát kapjunk. Természetesen az kerül alulra, amelyikből nem vágtuk ki a csillagot. Ha nem állnak meg maguktól a lapok, vizezzük be kissé és dolgozzuk össze az éleket. A szárítás és festés után, kis gyertyát rakunk bele.


Angyalka





Egy stampedlis pohár belsejét tömjünk ki a masszával, majd vegyük ki belőle. Ez lesz az angyalka törzse. Kis gömb a feje. Formázzunk a törzsével egyenlő magasságú szívet, ezt illesszük a törzshöz. Ezek lesznek a szárnyai. Kis hurkából csináljunk egy gyűrűt, tegyük a fejére, ez a glóriája.






Fenyőfa


Lapítsuk ki a masszát. Vágjunk ki 10 db egyre kisebb sugarú kört. Minden másodikat cikkcakk-szerűen vagdossuk be a szélén. Ezután helyezzük egymásra őket nagyságrendben úgy, hogy minden cikkcakkolt szélű közé kerüljön egy köralakú is. A tetejére rakjunk egy kis kúpot. Kis bogyókkal karácsonyfának is feldíszíthetjük.

Rakjuk a kész szobrocskát vagy tárgyat egy poháralátétre, majd helyezzük rá a radiátorra. Ha azt akarjuk, hogy gyorsabban száradjon, ne tegyük a sütőbe, mert elrepedhet. Egy 6-7 cm-es szobrocska fél nap alatt teljesen kiszárad.

Vízfestékkel is ki lehet festeni a szobrocskákat, de temperával intenzívebb színeket kapunk. Ha viszont előkapjuk régi, beszáradt, divatjamúlt körömlakkjainkat, kissé felhígítjuk őket acetonnal, még szebb, fényes felületű lesz a tárgy. Ha azt akarjuk, hogy csillogjon, a színes rétegre, száradás után színtelen körömlakkot is kenhetünk. Vagy akár akrillakkal is lepréselhetjük. Az egyszínű tárgyakat szintén lefújhatjuk akrilfestékkel, különösen illik a karácsonyhoz az ezüst, vagy aranyszínű ún. dekorációs műhó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top