Gyümölcslé
Szinte bármilyen lédús gyümölcsöt felhasználhatunk nyers gyümölcslé készítéséhez. A fél évesnél idősebb gyermek gyümölcseit már nem szükséges felhasználás előtt párolni.
Ha van gyümölcscentrifuga a háznál, egyszerű lesz a dolgunk, hiszen alapos mosás, és a kemény részek (magok, szár) eltávolítása után pár perc alatt elkészíthetjük az innivalót. Almát, körtét, barackot almareszelőn lereszelve, és szitán átnyomva is felhasználhatunk „ivólé” készítéséhez.
Rostos gyümölcslét kapunk, ha a nagy víztartalmú gyümölcsöt (őszibarackot, sárgadinnyét, meggyet) mosás, magozás és darabolás után egyszerűen összeturmixoljuk. Szükség esetén az így nyert sűrű lét szűrjük le.
(Hat hónapos kortól)
Gyümölcspüré
A megtisztított, megmosott gyümölcsöt fajtájától és állagától függően almareszelőn lereszeljük, villával összetörjük, vagy fokhagymaprésen, esetleg krumplinyomón áttörjük. Az apró magvú gyümölcsöt szitán is áttörhetjük egy kiskanál segítségével.
(Hat hónapos kortól)
Tipp:
Fél éves kor után előfordulhat, hogy valami laktatóbbat kíván a kisbaba. A gyümölcspépet, vagy gyümölcslét dúsíthatjuk instant gabonapelyhekkel. Egy éves kor előtt tejpor-mentes pelyhet használjunk.
Cseresznyés rizs kicsiknek
(Hat hónapos kortól)
Tipp:
Még összetettebbé és táplálóbbá tehetjük a babaételt, ha a hagyományos zöldségpürékhez keverünk gyümölcsöt. Nagyon finom például, ha párolt sárgarépát, burgonyát és sárgabarackot keverünk össze, és készítünk el pürének.
(Hat hónapos kortól)
Gyümölcsjoghurt
Nincs szüksége a kisgyermeknek a kereskedelmi forgalomban kapható édesített, színezett tartósított gyümölcsjoghurtokra. Sokkal egészségesebb csemegével kínálhatjuk az egész családot. Készítsünk friss gyümölcspépet, vagy használjunk házi lekvárt. Ezt finoman, kézzel keverjük össze natúr joghurttal. Joghurt-italt készíthetünk úgy, hogy az egész keveréket együtt turmixoljuk: az intenzív keveréstől a joghurt folyékonnyá válik.
(12 hónapos kortól)
Tejes turmixital
Készülhet meggyből, banánból, barackból, ananászból, málnából, szamócából, sárgadinnyéből. 1,5 dl forralt, lehűtött vagy ultrapasztőrözött tejet turmixoljunk össze egy maréknyi megmosott, lecsepegtetett gyümölccsel. A kisgyermek édesítés nélkül is szívesen megissza, felnőttek, akik már elszoktak a természetes ízektől, általában méz, vagy cukor hozzáadásával szeretik. Ne erőltessük ezt rá a kisgyermekre!
(12 hónapos kortól)
Nem kell más hozzá, mint egy adag előre elkészített gyümölcspép, ugyanennyi áttört, friss tehéntúró, és lazításhoz egy kanál tejszín, vagy tejföl. Piros gyümölcsökből és őszibarackból a legfinomabb.
(12 hónapos kortól)
Gyümölcsleves forró napokra
(Négy személyre)
Szederből a legfinomabb, de készíthetjük más bogyós gyümölcsből is. 20 dkg gyümölcsöt összeturmixolunk, vagy szitán áttörjük, 15 dkg cukorral ízesítjük. Belekeverjük egy citrom levét, és lereszelt héját, ezután 4 dl tejet, és 4 dl tejszínt adunk hozzá. Az egészet alaposan összekeverjük, behűtjük, és egész gyümölcsszemekkel díszítve tálaljuk.
(12 hónapos kortól)
Vidám gyümölcssaláta
(Négy személyre)
Két szép kis sárgadinnyét gondosan megmosunk, kettévágunk, a magját kiszedjük, a húsát kivájjuk. A héjakat ne dobjuk el: ez lesz a tányér! Két szem puha körtét és őszibarackot, valamint a dinnye húsát is kockára vágunk, és, ha szükséges, 10 dkg porcukorral összekeverjük. A gyümölcsdarabkákat a dinnyehéjakba visszatöltjük, és színes szőlőszemekkel díszítjük.
(12 hónapos kortól)
Gyümölcsfalatkák reggelire
A hajszálvékonyra vágott főtt sonka szeletekbe feldarabolt őszibarackot, sárgabarackot vagy sárgadinnyét és egy szeletke sajtot csomagolunk.
(12 hónapos kortól)
Sütés nélkül készül!
Hozzávalók: 1 l tej, 10 evőkanál zabpehely, 1 csomag tejszín ízű pudingpor, 3 evőkanál cukor, 25 dkg idénygyümölcs
Fél liter tejben felforraljuk a zabpelyhet, forrás után lezárjuk és jó ideig állni hagyjuk (legjobb estétől reggelig). Fél liter tejjel elkészítjük a pudingot, amíg még meleg, belekeverjük a megduzzadt zabpelyhet és a megtisztított, megmosott gyümölcsöt. Néhány szemet félreteszünk díszítésnek. Kiöblített tálkába öntjük a masszát és néhány órára a hűtőbe rakjuk.
Közvetlenül tálalás előtt lapos tálra borítjuk a formát. Tetejét gyümölcsdarabokkal, tejszínhabbal díszítjük. Piros gyümölcsökkel (meggy, cseresznye, ribizli) mutat a legjobban. Nincs sok munka vele, csak ne felejtsük el már ünnep előtti este megfőzni a zabpelyhet. Meggyel a legkisebbeknek is fogyasztható babatorta.
Tipp:
Kánikulában a fagyi egészséges alternatívája lehet.