nlc.hu
Család
Tejmentes finomságok kicsiknek

Tejmentes finomságok kicsiknek

Padlizsánpástétom
7 hónapos kortól

Hozzávalók négy személyre: 2 db feszes héjú, friss padlizsán, egy közepes fej vöröshagyma, négy evőkanál olaj, ízlés szerint só.

A padlizsánt megmossuk, félbevágjuk, citromlével bekenjük, majd sütőben megsütjük. A héját fakéssel, vagy kézzel lehúzzuk, hogy megelőzzük a barnulást. Ismét rácseppentünk pár csepp citromlét. Ezután a padlizsánt és a többi hozzávalót összeturmixoljuk, majd lehűtjük. Egy éves kor előtt a hagymát előbb apróra vágjuk, és kevés olajon megpároljuk, s csak ezután turmixoljuk össze.
Nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek majonézzel kikeverve is adhatjuk. A majonéz tejet nem, de tojást tartalmaz, ezért egy éves kor előtt semmiképp se adjuk.


Sárgaborsókrém
9 hónapos kortól

Hozzávalók a családi adaghoz: egy csésze száraz sárgaborsó, víz az áztatáshoz és a főzéshez, egy kávéskanál só, babérlevél, egy közepes fej vöröshagyma, apróra vágott petrezselyem, kevés zellerzöld, két evőkanál olaj.

A sárgaborsót kétszeres mennyiségű vízbe áztatjuk éjszakára, majd sóval és a babérlevéllel együtt megfőzzük. Az áztatólét nem kell kiönteni, értékes tápanyagokat tartalmaz. Kevés vizet öntsünk hozzá, mert a végén a maradék főzővizet le kell önteni.

Kevés olajon megpároljuk a hagymát a fűszerekkel együtt. A főtt sárgaborsóból kivesszük a babérlevelet, majd összeturmixoljuk előbb a hagymával, majd az olajjal addig, míg sima, krémszerű lesz.

Tipp:

Sárgaborsó helyett készíthetjük lencséből vagy feles borsóból
is.


Csicseriborsó pástétom
7 hónapos kortól

Hozzávalók egy családi adaghoz: egy csésze főtt csicseriborsó negyed csésze vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, két evőkanál frissen facsart citromlé, egy teáskanál aprított petrezselyem és zellerlevél, negyed csésze olaj, fél teáskanál só, harmad csésze főzőlé, vagy víz

Az elkészítés roppant egyszerű: minden hozzávalót krémszerűre turmixolunk. Ha a nyers hagyma és fokhagyma ízét szelídíteni akarjuk, pároljuk meg kevés olajon, mielőtt összekeverjük a borsóval. A nyers hagymafélék még csíphetik a kisgyermek száját, sokan mégis szívesen fogyasztják ezeket az erőteljes ízeket.

Tipp:

A pástétomot két evőkanál nyers citromlével még pikánsabbá és tartalmasabbá tehetjük.


Kukoricavaj
7 hónapos kortól

Hozzávalók egy családi adaghoz: negyed csésze finomra darált kókusz, vagy kesudió, negyed csésze forró víz, egy kávéskanál só, negyed teáskanál juharszirup (elhagyható) egy csésze frissen főtt kukoricadara.

A kukoricakása kivételével mindent összeturmixolunk, majd ha már krémes, hozzáadjuk a főtt darát is. Magas fordulatszámon újra megkeverjük. Az elkészítéshez aprítógépet is használhatunk.


Avokádókrém
7 hónapos kortól

Hozzávalók egy családi adaghoz: két nagy, érett avokádó, egy evőkanál friss citromlé. Az avokádónak húzzuk le a héját, húsát törjük össze villával, majd keverjük a krémes állag eléréséig. Fokozatosan csepegtessük hozzá a citromlét. Hűtőben, légmentes tárolóedényben tartsuk! A krém tetejére önthetünk egy kis citromlevet, hogy megvédjük a pástétomot a barnulástól. Ha ezt tesszük, akkor tálalás előtt keverjük össze a citromlevet a krémmel! Huszonnégy órán belül fogyasszuk el! Ha a baba idegenkedik a savanykás íztől, az avokádót citromlé nélkül is rákenhetjük a kenyerére, vagy magában is adhatjuk a kis, puha darabkákat.

Tipp:

Az avokádót csak akkor vásároljuk meg, ha héja hibátlan, fényes, és tapintása kemény. Otthon addig érleljük a szekrény tetején, amíg kissé megpuhul, ekkor a legfinomabb. Ha érett, úgy le lehet húzni a héját, mint a barackét.


Mandulatej
7 hónapos kortól

Hozzávalók: 5 dl víz, húsz szem héj nélküli mandula, egy evőkanál méz, egy csipet só.

A hozzávalókat nagyjából öt-hat percen keresztül összeturmixoljuk, hogy finom, tejszerű anyagot kapjunk. Majd sűrű szövésű gézen, vagy szűrőn átszűrjük.

Tipp:

A mandulát úgy tudjuk legkönnyebben lehéjazni, ha egy pillanatra lobogó, forró vízbe dobjuk.

Kókusztej
9 hónapos kortól

Hozzávalók: 8 dl víz, 10 dkg kókuszreszelék, egy evőkanál méz, egy csipet só. A hozzávalókat kb. 5-6 percen keresztül összeturmixoljuk.
Miután tejszerűvé fehéredett, átszűrjük egy finom szövésű gézen, vagy szűrőkanál segítségével. A megmaradt sűrűjét sütemények ízesítésére tudjuk felhasználni.


Banános diótej
Egyéves kortól

Hozzávalók: fél csésze víz, háromnegyed csésze pirított, darált dió, egy evőkanál méz, két közepes banán, negyed teáskanál só, két és fél csésze víz.

A darált diót, mézet, banánt és a fél csésze vizet egy-két percen keresztül turmixoljuk a krémes állag eléréséig. Majd adjuk hozzá a megmaradt vizet és rövid ideig turmixoljuk tovább. Öntsük kancsóba és hűtve kínáljuk.


Zabtej

8 hónapos kortól

Hozzávalók: egyharmad csésze zabpehely, két evőkanál darált mandula, egy éves kortól ízlés szerint fél teáskanál vaníliakivonat, vagy vaníliacukor.

A száraz zabpelyhet őröljük lisztté aprítógépben vagy gondosan kitisztított kávédarálóban, majd főzzük öt percen keresztül egy csésze vízben. Ezután turmixoljuk össze a mandulával, a vaníliával, és a sóval. Addig keverjük, amíg nagyon sima lesz, majd adjunk hozzá folyamatosan egy csésze hideg vizet. Végül egészítsük ki annyi vízzel, hogy egy liternyi zabtejet kapjunk.

Tipp:

a kész zabtejet még tartalmasabbá tehetjük, ha egy kisebb banánt is hozzáturmixolunk.

Tejmentes palacsintatorta

Hozzávalók 24 db palacsintához:
40 dkg liszt, 2 tojás, 7 dl szénsavas ásványvíz (szódavíz), 2 kávéskanál cukor, egy késhegynyi só, olaj a sütéshez és a töltelékfélék

A tojást a cukorral és a csipet sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és annyi ásványvizet, hogy sűrű masszaként simára keverhessük. Fokozatosan, kevergetés közben adjuk hozzá a többi folyadékot.

Palacsintasütőben kis olajon vagy teflonedényben olaj nélkül egyenként kisütjük a palacsintákat. Egyet alulra fektetünk egy kerek tálra, ezt megkenjük a töltelékkel, ráfektetjük a következő palacsintát és így tornyozzuk tovább, amíg el nem fogy.

A tetejére étcsokiöntet, citromos cukormáz vagy darált mandula kerülhet. Tölteléknek a túrón és pudingon kívül bármi alkalmas, például reszelt alma, fahéj, lekvár, kakaópor, darált dió.

Tipp:


Csoportosítsuk a töltelékeket ízlés szerint. Az alma, fahéj, dió és a dió, lekvár variáció mellett kísérletezhetünk gesztenyepürével, citromos porcukorral, különféle gyümölcslekvárokkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top