Család

Részleges elválasztás és újrakezdés

A legtöbb anya – érthetõ módon – az éjszakai szoptatásról szeretne minél elõbb "lemondani". Vegyük azonban fontolóra, hogy az éjszakai szoptatás kihagyása miatt a legtöbb asszonynak apadni kezd a teje.




Ma már szinte minden anyatejpárti orvos azt javasolja: ha a baba igényli, legalább féléves korig szoptassunk éjszaka is, hiszen ez az egyik garanciája a tejtermelés fenntartásának. Ha együtt alszunk a kicsivel, fel sem kell teljesen ébrednünk az éjszakai szoptatáshoz.

Bármilyen bensőséges, nyugodt legyen az éjszakai szoptatás, a szülők egy idő múlva megelégelhetik. Ebben az esetben a mindent vagy semmit elvét kövessük: vagy minden ébredésnél szopizhat a baba, vagy egyiknél sem. Középút nincs, azt nem értené meg.

Ha az éjszakai szopiszünet mellett döntünk, következetesen csak ringatással vagy simogatással nyugtassuk meg. Számíthatunk néhány rémes éjszakára, de egy hét leforgása alatt rendszerint megoldódik a probléma. Ha nagyobb – másfél-két éves – babát szeretnénk leszoktatni az éjszakázásról, vele már meg lehet beszélni: csak akkor szopizhatsz, ha világos lesz.


Visszatérés a szoptatáshoz

Ha műtét, gyógyszerszedés, utazás vagy csupán rossz tanácsadók miatt választottuk el a kisbabát, később visszatérhetünk a szoptatáshoz. A legtöbb csecsemő még hetekkel az utolsó szoptatás után is hajlandó elfogadni a mellet, és lelkesen szopik.





Ebben az esetben nincs más tennivaló, mint az, hogy minden alkalommal tegyük mellre a babát, ha hajlandónak mutatkozik. Mindig szoptatás után adjunk pótlást, de szoptassuk meg két etetés között is, ha kívánja.

Fokozatosan csökkenthetjük a pótlás mennyiségét: ezzel a babát intenzívebb szopásra ösztönözzük. A szopás hatására néhány nap múlva újra beindul a tejtermelés, és – féléves kor előtt – akár a teljes szoptatásra is visszatérhetünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top