Család

A kutacs változása

Minden kisbaba feje tetején rombusz alakú, mindkét oldalon 2-3 cm-es kis csonthiány tapintható, a kutacs. Születés után akár még növekedhet is, aztán hat hónapos kortól egyre kisebb lesz, majd 9 és 18 hónapos kor közt gyakorlatilag zárttá válik.




A kutacs változásai betegségre utalhatnak: normális állapotban a koponyacsontok magasságában helyezkedik el. Besüppedése folyadékhiányra utal, ha előboltosul, idegrendszeri gyulladás állhat a háttérben. Ehhez azonban egyéb tünetek is társulnak, például láz, aluszékonyság.

A kutacs akkor is elődomborodik, ha a kisbaba sír, ez azonban még nem ok arra, hogy orvoshoz rohanjunk vele. Előfordul az is, hogy a kutacs a megszokottnál előbb záródik, ilyenkor fokozottan figyeljük, hogy normális ütemben növekszik-e a fejkörfogat. A kutacs szokatlan nagysága és a fejkörfogat rohamos növekedése vízfejűségre utalhat, de nem mindig, hiszen az átlagtól eltérő méreteket sokszor nem betegség, hanem alkati sajátosság magyarázza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top