Család

Hallásvizsgálat

Ha a gyermek kis súllyal született, a szülés elhúzódott, vagy súlyos újszülöttkori sárgaság alakult ki, fokozottan figyeljünk arra, hogy ép-e a hallása. Halláscsökkenés esetén késik majd a szellemi és a beszédfejlõdés, ezért – ha újszülöttkorban nem történt szûrõvizsgálat, hat hónapos korig feltétlenül el kell végeztetni.




Az ún. szubjektív vizsgálat során a kis csecsemő hangra adott válaszát (pl. szemmozgás, összerezzenés) figyelik meg. Ennek eredménye attól is függ, hogy a kisbaba mennyire van ébren, így a reakció elmaradása még nem jelent feltétlenül halláscsökkenést, annyit azonban igen, hogy a vizsgálatot a későbbiekben meg kell ismételni.


Ha ekkor is gyanús az eredmény, objektív hallásvizsgálat következik, melyet speciális műszerrel hajtanak végre fül-orr-gégészeti szakrendelésen vagy audiológiai laboratóriumban.

Mivel a hallóideg érési folyamatát segíti a hallásélmény, fontos, hogy a rászoruló gyermekek mielőbb hallókészüléket kapjanak. Bizonyos esetekben remény van arra is, hogy a készülék viselésére egy idő múlva már nem is lesz szükség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top