nlc.hu
Család
Mesterséges megtermékenyítés

Mesterséges megtermékenyítés

Abban az esetben, ha az idõzített nemi együttlét nem vezetett eredményre, a mesterséges megtermékenyítés, azaz a homológ inszemináció jelenti a következõ lépést. Ekkor a megtisztított, megvizsgált spermiumokat mesterségesen juttatják a méhüregbe.




Komoly lépéselőnyre tesznek így szert, hiszen nem kell a felfelé vezető úton megküzdeniük az akadályokkal és a távolsággal, hanem szinte azonnal a petesejt közelébe kerülnek, ahol bekövetkezhet a megtermékenyítés. Dr. Kanyó Katalin, a Budai Meddőségi Centrum vezető biológusa elmondta, hogy a mesterséges megtermékenyítés többszöri ismétléséhez nincs szükség feltétlenül újabb és újabb ondóadagokra, mert ma már lehetőség van a spermiumok fagyasztására is.

Így abban az esetben, ha kénytelenek megismételni az inszeminációt, a fagyasztott készletekhez is hozzá lehet nyúlni.

A homológ inszeminációt hat egymást követő alkalommal téríti a biztosító, feltéve, hogy a párnak még nincs asszisztált reprodukciós eljárás keretében született gyermeke.






Amikor a petesejt és a hímivarsejt a lombikban találkozik


Előfordul, hogy az eddig felsorolt eljárások nem bizonyulnak elégségesnek, vagy nyilvánvaló biológiai okok miatt csak olyan megoldás jöhet szóba, amikor a megtermékenyülésre a szervezeten kívül kerül sor – ezt az eljárást nevezzük in vitro fertilizációnak.

Ilyen ok például a petevezetékek olyan mértékű letapadása, amelyet nem sikerült feloldani, vagy a petevezeték hiánya (ha például korábbi méhen kívüli terhesség miatt el kellett távolítani). Ugyancsak akadályozhatja a teherbeesést az úgynevezett endometriozis (ilyenkor a méhen kívül is találhatók működő méhnyálkahártya-szigetek).

A szervezeten belüli mesterséges megtermékenyítés akkor sem valósítható meg, ha a férfi ondójával minőségi vagy mennyiségi problémák vannak, ha a férfi impotens vagy valamelyik félnél immunológiai problémák is fellépnek.

Szervezeten kívüli mesterséges megtermékenyítésre a Szent János Kórház Budai Meddőségi Centrumában az utóbbi nyolc évben 2160 esetben került sor. Ennek eredményekképpen hatszáz terhesség jött létre, s összesen hétszáznegyvennégy gyermeknek örülhettek a szülők. Az ikrek aránya huszonnégy százalékos.

Az IVF lebonyolítása az írásunk első felében bemutatott peteérés serkentéssel kezdődik. Az érett petesejteket azonban a megfelelő időpontban a hasfalon keresztül bevezetett tű segítségével leszívják a tüszőkből.





A hagyományos IVF úgy történik, hogy táptalajon egy-egy petesejtet százezer jól mozgó, egészséges spermiummal eresztenek össze. A kis üvegedény ekkor 37˚C-os inkubátorba kerül, ahol a páratartalom 95%-os. Ezután a petesejt „választ”, vagyis a százezer hímivarsejt egyikét „beengedi”. Ezután öt napon keresztül többszöri osztódásra kerül sor, majd, ha a fejlődés zavartalan volt, a kis emberpalántát közvetlenül a megfelelően előkészített méhbe helyezik, ahol ideális esetben beágyazódik és folytatja megkezdett fejlődését.





Ha az IVF nem sikerül, az ismétlések alkalmával mindig új petesejt leszívására van szükség, mert a petesejt – szemben a hímivarsejtekkel – a jelenleg rendelkezésre álló körülmények közt nem fagyasztható és nem tárolható egy napnál hosszabb ideig. Mivel azonban az embrió ebben a korai stádiumban még jól tűri a fagyasztást, a „tartalékból” sor kerülhet újabb beültetésekre.

A biztosító a szervezeten kívüli mesterséges megtermékenyítést és beültetést öt alaklommal finanszírozza, ha a párnak hasonló beavatkozás segítségével még nem született gyermeke.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top