nlc.hu
Család
Szomszédok mint felvigyázók

Szomszédok mint felvigyázók

Kényelmes, mindkét fél számára praktikus megoldás lehet, ha lakóhelyünk közvetlen közelében kutatunk megfelelõ bébiszitter után. Szomszédainkat viszonylag jól ismerjük, így fel tudjuk mérni, akad-e köztük olyan, akire alkalmanként szívesen rábíznánk gyermekünket.





Olyan személyek közt keresgéljünk, akik eddig is érdeklődtek a baba és családunk iránt. Hívjuk át néhányszor, beszélgessünk vele, figyeljük meg, hogyan fordul a kicsihez, szót ért-e vele, játszik-e vele. Ha ez a része rendben, puhatolózzunk, nem lenne-e kedve néha vigyázni a gyerekre.

Kezdetben csak addig kérjük meg gyermekfelügyeletre, amíg a közeli boltba megyünk, s ha úgy tűnik, beválik a dolog, hosszabb ideig is távol maradhatunk.

Kényes kérdés, de feltétlenül gyors tisztázásra vár, hogy az illető szívességből vagy anyagi ellenszolgáltatás fejében vállalkozik a bébicsősz szerepére. Hosszabb távon általában nem válik be, ha szívességet kérünk, különösen igaz ez az esti kiruccanásokra.

Gondoljuk végig, mennyi pénz tudunk fizetni egy-egy alkalomért, s kérdezzük meg, hogy ezért az összegért szívesen vállalná-e a dolgot. Zsebpénz- illetve nyugdíj kiegészítésnek az alkalmanként 500-1000 Ft jól jöhet, noha a hivatalos bébiszitter áraktól azért messze van.





Erre a szerepkörre a 14 éven felüli, általában kistestvérekkel is rendelkező lányok a legalkalmasabbak, illetve olyan idősebb nénik, akik már nem dolgoznak főállásban. Természetesen fiúkkal is próbálkozhatunk, ők is remekül megtalálhatják a hangot a gyerekekkel, különösen akkor, ha már nem csecsemők, és maguk is fiúk.

A saját gyermekgondozási tapasztalat nem feltétele a sikernek. Néha éppen azok a legnyitottabbak a kicsik iránt, akik eddig nemigen láttak közelről kisbabát. Készítsük fel előre a tapasztalatlan szomszédot bizonyos jól ismert trükkök elhárítására. Ha például az a szabály, hogy fogmosás után csak vizet lehet inni, és étkezésre csak a konyha vehető igénybe, de nem baj, ha a gyerek a szülők ágyában alszik el, ideális, ha a bébiszitter is tud ezekről a dolgokról.

Utólag mindkét felet kérdezzük meg, hogyan érezte magát, hogyan boldogult a másikkal, mit szeretne legközelebb másképp csinálni. Persze nem kell mindent szó szerint venni, amit egy két-három éves kisgyermek mesél, de ha megfelelő kritikával kezeljük az elhangzottakat, annyit azért megállapíthatunk, hogy jól működik-e ez a megoldás.

Mit nem kérhetünk a szomszédtól? Mivel félig-meddig szívességről van szó, ne vegyük igénybe akkor, ha a gyerek beteg. Ebben az esetben próbáljunk otthon maradni, vagy családtagot megkérni a kicsi ápolására.






Mielőtt mély vízbe dobnánk a bébiszittert…


• biztosítsunk elegendő alkalmat jelenlétünkben az ismerkedésre, közös játékra
• meséljünk a gyerekek szokásairól
• nézzük meg, hogyan boldogul a gondozási teendőkkel, például etetés, tisztába tevés, popsitörlés
• tisztázzuk vele a legalapvetőbb tudnivalókat, például azt, hogy a gyerek mit ehet és mit nem
• mutassuk meg, mit hol talál
• helyezzünk el jól látható helyen telefonszám listát (gyermekorvos, mentők, tűzoltók stb.), legelső helyen saját mobilunk szerepeljen
• írjunk listát a tiltott dolgokról, s helyezzük a telefonszámok mellé
• a gyerek egészségi állapotával, esetleges betegségével kapcsolatos tudnivalókat se hallgassuk el
• tisztázzuk, hogy nagyjából milyen gyakran lenne szükségünk szolgálataira.


Fontos!

Ne felejtsük el, hogy csak akkor számíthatunk sikerre, ha figyelembe vesszük, hogy a gyerek és a bébiszitter közt komoly kapcsolatnak kell létrejönnie. Ehhez időre és fokozatosságra van szükség, még akkor is, ha jól ismert szomszéd az illető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top